avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dreptul de a avea grupa a doua de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dreptul de a avea grupa a doua de munca

Am 52 ani si sunt pensionara pe caz de boala , grad de invaliditate 3
In perioada 1980 - 2007 am lucrat intr-o sectie medicala a Spitalului Sf. Luca ( fost nr.10 ) . Sectia unde am lucrat avea paturi cu bolnavi cronici nerecuperabili ( conf Ord. 50/1990 , anexa 2 pct. 97 s-ar incadra in grupa a doua de munca )
La calculul pensiei nu mi s-a luat in calcul grupa a doua de munca pentru aceea perioada , ci s-a calculat conf veniturilor din cartea de munca ( cand am iesit la pensie nu mai lucram in respectivul spital ) .
INTREBARI :
1. Am dreptul la grupa a doua de munca ?
2. Daca da , ce trebuie sa fac ?
3. Se poate recalcula pensia chiar daca ea este din motive medicale ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:18, 12 Februarie 2011
In primul rand ar trebui sa va interesati la vechii colegi de munca daca ei au primit incadrarea in gr.II-a de munca si daca au primit trebuie sa obtineti de la angajator o adeverinta din care sa rezulte ca ati lucrat in aceasta grupa.

Se poate recalcula pensia chiar daca ea este din motive medicale ?
Daca nu , atunci cand ?

Doamna, cine sa va incadreze in grupa de munca in 2011?

In primul rand in grupe de munca s-a lucrat pana in 1 aprilie 2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000. Acest act normativ a abrogat Ordinul nr. 50/1990.

In al doilea rand si potrivit pct. 6 din Ordinul nr. 50/1990, "nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupele I si II de munca se face de catre conducerea unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinindu-se seama de conditiile deosebite de munca concrete in care isi desfasoara activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, conditii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.)"

Ati fost nominalizata potrivit pct. 6 din Ordinul nr. 50/1990? Perioada este trecuta in carnetul de munca sau rezulta din adeverinte emise de fostul angajator? Daca raspunsul este "nu" la ambele intrebari, casa de pensii nu putea sa valorifice ceva ce nu exista.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa i sau ii de munca? george muresan george muresan am lucrat din 1973 si pina in 2006 la centrul de microradiofotografie medicala(MRF)Caravana MRF apoi ca centru fix o perioada munca desfasurata in mediu cu ... (vezi toată discuția)
Pensie pt.grupa a ii-a de munca? Maria.g Maria.g Cumnatul meu a lucrat o perioada de 21 de ani ca ascutitor scule si dispozitive in cadrul fabricii UM Cugir si inca 8 ani ca rectificator.Ar vrea sa stie daca ... (vezi toată discuția)
Aceleasi conditii de munca LORENA.C LORENA.C Buna ziua, Am si eu o problema la care sper sa pot gasi un raspuns de la dumneavoastra. Mama mea a lucrat in grupa II de munca 16 ani si 11 luni. La varsta ... (vezi toată discuția)