avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pt.grupa a II-a de munca?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pt.grupa a II-a de munca?

Cumnatul meu a lucrat o perioada de 21 de ani ca ascutitor scule si dispozitive in cadrul fabricii UM Cugir si inca 8 ani ca rectificator.Ar vrea sa stie daca primeste grupa a II-a pt. perioada lucrata avand in vedere ca momentan este fara serviciu si are 57 de ani ?Cand poate iesi la pensie si cum :hm:? Va multumesc.:):):O:D
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:57, 9 Decembrie 2009
In grupe de munca s-a lucrat pana in 01.04.2001, data la care a intrat in vigoare Legea nr. 19/2000 care a abrogat Ordinul nr. 50/1990 pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii.

Incadrarea in grupe de munca se facea anual conform pct. 6 din Ordinul nr. 50/1990, efectuandu-se mentiuni in carnetul de munca in acest sens si platindu-se CAS corespunzator grupei (mai mare decat pentru activitatea desfasurata in conditii normale de munca). Altfel spus, in anul 2009 nu mai exista cadru legislativ pentru a fi incadrat in grupe de munca.

Ordinul nr. 50/1990
6. Nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupele I şi II de munca se face de către conducerea unităţilor împreună cu sindicatele libere din unităţi, tinindu-se seama de condiţiile deosebite de munca concrete în care îşi desfăşoară activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, condiţii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).

De pensie pentru limita de varsta va putea beneficia cand va implini 65 de ani iar de pensie anticipata partiala ar putea beneficia la 60 de ani in conditiile realizarii unui stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce grupa de munca ma incadrez chitiboi chitiboi Am lucrat 8 ani ca inginer electric in metalurgia feroasa si 14 ani in electrica. Ma incadrez intr-o grupa de munca pentru a putea iesi la pensie mai ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a avea grupa a doua de munca DIMITRIU DIMITRIU Am 52 ani si sunt pensionara pe caz de boala , grad de invaliditate 3 In perioada 1980 - 2007 am lucrat intr-o sectie medicala a Spitalului Sf. Luca ( fost ... (vezi toată discuția)
Nu mi s-a trecut în carnetul de muncã grupa i în perioada 1990-1995 stanescuvion stanescuvion am onoarea sa va salut. am iesit la pensie ptr. limita de varsta la data de 17.09.2012. am lucrat cu radiatii tehnice 25 de ani(gama+rx).nu mi s-a trecut in cm ... (vezi toată discuția)