avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Caderea lui Hosni Mubarak,ofera o portita pentru ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Caderea lui Hosni Mubarak,ofera o portita pentru expansiunea fundamentalismului islamic ?

Intr-o zona,nesigura,caderea unui conducator cu puternice radacini militare,de altfel ca si predecesorii sai,Gamal Abdel Nasser si Anwar El- Saadat,ultimul asasinat ,va crea vidul de putere necesar pentru accederea la putere a fundamentalismului islamic,reprezentat in Egipt prin cateva organizatii fundamentaliste,dintre care cea mai importanta este Fratia Musulmana,cu puternice stipendii din partea guvernului iranian ?
Cred ca aceasta intrebare este cea care la putine momente de la demisia lui Mubarak,la presiunea maselor se afla pe buzele tuturor conducatorilor lumii civilizate.
Interesanta este in acest sens si atitudinea maselor ,pe care in aparenta nu le intereseaza cine ar urma la putere,presiunile lor avand ca scop, doar renuntarea la putere a fostului presedinte.
Este demna de constatat si puterea armatei egiptene,la randul ei stipendiata de SUA,armata care in aparenta ,pe timpul derularii evenimentelor din Egipt,nu a avut o participare nemijlocita,ea multumindu-se sa ramana pe strazile oraselor egiptene importante doar pentru a descuraja avantul popular in producerea unor incidente.
Se vorbea si despre faptul ca aceasta asteptare ar fi avut ca obiect si luarea unei hotarari a liderilor militari egipteni cu privire la viitoarea lor sustinere la conducerea statului.
De asemeni trebuie mentionata lipsa de rezerve a statelor fundamentaliste,in principal a Iranului,in sustinerea unui eventual regim islamic.
Cred ca problema care se pune in acest moment este daca din nou puterea armatei va prevala,prin impunerea si sustinerea unui regim condus tot de un militar sau de catre actualul vicepresedinte,recent numit de presedintele deminsionat,Omar Suleimani.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:31, 13 Mai 2011
Da,ne putem gandi in primul rand la instalarea unui asemenea regim.Dar sustin ca a existat o interventie a serviciilor secrete americane in caderea presedintelui egiptean,care in mod cert nu vor lasa sa se intample asa ceva....
Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, renunta la prerogativele sale, dupa trei decenii la conducerea tarii, transmite Reuters.
Consiliul militar care a preluat puterea este condus de ministrul Apararii, maresalul Mohamed Hussein Tantawi.
Va fi foarte greu.Pe egipteni, cred ca nu-i asteapta zile bune. Unele ramuri ale economiei cred ca vor avea mari probleme.
Da, cred ofera o portita pentru expansiunea fundamentalismului islamic.
Vom trai si vom vedea.
Mi se pare ca avem aici doua aspecte de observat:
- ce se intampla cand masele vor "jos....", cine va profita sa se aseze "sus"?;
- cine va castiga batalia din spatele frontului USA + Israel versus Iran ca port drapel al fundamentalismului islamic. Ma tem sa ma gandesc ca in Iraq si in Afganistan SUA nu a demonstrat ca ar avea asii in maneca. M-am cam saturat sa asist la razboiul de uzura, facandu-mi iluzii despre cati iepurasi ar putea sa iasa din jobenul SUA.
Ma tem pentru copiii mei sa nu ajunga sa umble cu tolu'n cap si cu covorasul de rugaciune la ei!
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2011
elga50, moderator
Dupa umila mea parere , Egiptul nu va ajunge in mana fundamentalistilor islamici , sau cel putin nu o sa fie majoritari .

Egiptul va urma calea Turciei , unde daca fundamentalistii vin la putere , armata preia puterea .

Chiar daca in urma referendumului din Turcia , armata nu mai e vioara intai , sunt sigur ca daca ar ajunge islamistii la putere in Turcia , armata va prelua puterea .
Poate fi si o interventie a seviciilor secrete a USA in caderea presedintelui Hosni Mubarak, dar nu cred ca aceste servicii ale USA si poate si ale Israel vor lasa asta la voia intamplarii, vom vedea

Alte discuții în legătură

Casatoria cu un ceatatean pakistanez Gabriela Rafaela Gabriela Rafaela Buna ziua! Prietenul meu este din Pakistan si as dori sa stiu daca oficiem casatoria aici, in romania, la primarie, este recunoscuta in Pakistan sau in SUA ... (vezi toată discuția)
Justificarea interdictiei purtarii valului islamic in belgia rebecca lavinia rebecca lavinia incalcarea libertatilor religioase nerespectarea valorilor cultural-religioase (vezi toată discuția)