avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie copiii dupa implinire 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie copiii dupa implinire 18 ani

In 2011 sa rejudecat un proces majorare pensie intretinere minor incepand cu 2004 (sentinta din 2004 nu a fost pusa in executare, dar a fost casata in 2010) in urma recursului tata parat.
In 2004 tatal avea in intretinere 2 copii majori din prima casatorie si un copil minor din a doua casatorie. Platea celor 3 copii 50% din venitul sau, adica cate 16,67% la fiecare. Fara a fi obligat printr-o hotarare judecatoreasca, doar din obligatie morala si legala (art 86 si 94. 1 si 3, din codul familiei), a continuat sa plateasca copiilor majori pt ca acestia s-au aflat in nevoie dupa implinirea varstei de 18 ani, caci si-au continuat studiile la facultate.
Acum mama minorului cere sa i se plateasca o diferenta pana la 25%, pe ultimii 7 ani, motivand ca in 2004 copii majori nu mai aveau nevoie de pensie!!!!!!!!!!!, plata unei pensii de 25% raportata la veniturile ce realiza tatal lucrand pe un contract de munca in 2004 !!!!!!!!.
Tatal a prezentat adeverintele de scoala a copiilor majori, cupoanele de plata a pensiei catre copiilor majori, acte precum ca acel contract de munca din 2004 nu a mai fost reanoit (deci el nu mai realiza acele venituri), desi in nici un moment nu a lasat de platit pensiile si o adeverinta cu veniturile actuale din 2010, cerand stabilirea unei pensii de 25% din acest venit pt minor.
Instanta i-a dat castig de cauza mamei minorului si-l obliga la plata unei pensii de 25% din venitul realizat in 2004, incepand cu 2004. Instanta motiveaza ca tatal nu a prezentat o hotarare judecatoreasca prin care ar fi fost obligat l-a plata pensiei catre copii majori, dupa ce acestia au implinit 18 ani, desi ei se aflau in necesitate!!!!!!!! si ca nu a prezentat acte precum ca contractul de munca din 2004 a incetat!!!!!!!!!!!!!!!!!. Mentionez ca tatal lucra in strainatate si firma unde a lucrat a dat faliment chiar in 2004 si a disparut.
Cineva are vreo sugestie pt recurs?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Februarie 2011
cuziamusia, utilizator
Ce suma a fost stabilita in favoarea minorului prin sentinta din 2004? A fost achitata aceasta conform sentintei?
In principiu o pensie majorata este aplicabila de la data formularii cererii de majorare si nu retroactiv.
Pe de alta parte, solicitarea unor sume restante se poate solicita pentru ultimii 3 ani.
Inteleg ca au fost depuse anumite probe de care instanta de fond nu a tinut cont ... reluati in recurs teza probatorie a fiecarui inscris.
1. 25% din venitul paratului conform contractului ........ din strainatate (venit necunoscut pt ca nu se mentiona in acel fals contract nici un venit). Reclamanta a depus si un fluturas de salar fals, pe care instanta nu l-a luat in seama nici in 2004 si nici in 2011 pt stabilirea unei sume din care sa se plateasca cei 25%. Fara sa aiba habar de acea hotarare paratul platea deja cate 16,7% din venitul sau la fiecare copil. In 2004 reclamanta a ascuns instantei faptul ca paratul mai platea pensie celor 2 copii majori
2. Odata ce- a aflat de hotarare paratul a facut recurs si hotararea din 2004, a fost casata in 2010 si dosarul trimis spre rejudecare. Nu ar fi corect sa se considere ca data de depunerea cererii reclamantei, acum la rejudecare, data cand dosarul s-a repus pe rol in 2010.
Culpa procesuala apartine doar instantei din 2004. Instanta a citat si a comunicat hotararea la adresa paratul din Ro, in timp ce reclamanta solicita o pensie marita la veniturile lui din strainatate, iar din inscrisurile depuse la dosar de catre reclamanta rezulta clar adresa lui din strainatate. Reclamanta a ascuns instantei faptul ca el mai platea pensie la doi copii majori, dar aflati in continuarea studiilor. Paratului i-a ascuns acest proces si sentinta rezultanta timp de 5 ani, pt ca ea era totusi multumita cu pensia pe care el i-o trimetea.
3. Intru-cat reclamanta a insistat in pretentiile sale si in folosirea din nou in instanta, a acelorasi probe false pe care le-a folosit si in 2004, paratul a depus o plangere penala, pt fals in inscrisuri si uz de fals. Ancheta parchetului este in curs, dar instanta nu a tinut cont nici de asta.
Ultima modificare: Duminică, 13 Februarie 2011
cuziamusia, utilizator
am uitat sa va multumesc pt raspuns si am uitat sa mai intreb inca ceva ce nu inteleg:
1. la care venit se raporteaza cei 25% daca reclamanta nu a facut dovada vreunui venit net? in contractul reziliat (pe care instanta la vazut ca fiind valabil) nu se mentioneaza nici macar un salar de baza, doar "un salar conform intelegerii".
2. cum gandeste instanta ca o sa se calculeze diferenta intre ce s-a platit si ce a stabilit daca nu exista nici o referinta?
fiind somer in 2004, s-a oferit ca referinta Monitorul Oficial cu venitul minim de .....€, in anul 2004 in tara respectiva, dar instanta nu a luat in considerare aceasta referinta.
3. cum se va pune in executare sentinta de marire, daca paratul nu mai lucreaza pe acel contract inca din 2004, iar firma nici nu mai exista?
Mentionez ca paratul a depus probatoriu ca lucreaza pe cont propriu si declaratia fiscala cu veniturile din 2010, dar instanta nu l-a luat in considerare.
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
cuziamusia, utilizator
E imposibil de analizat speta, sunt date lipsa. Mergeti la un jurist, nu inteleg ce s-a intamplat dupa casare, care e ordinea lucrurilor. de ce nu s-a suspendat dosarul civil...
Ori incercati o detaliere cronologica a celor petrecute in instanta ori nu avem pe ce da pareri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cale atac sentinta, data in urma rejudecarii dupa 6 ani ContSters101235 ContSters101235 Reproduc sentinta ........... hotaraste majorarea pensiei de intretinere la care a fost obligat paratul prin sentinta de divort .... /2004 in favoarea ... (vezi toată discuția)
Chitanta de plata salarului (fluturas) cuziamusia cuziamusia Ce valoare probatorie are intr-un proces civil o chitanta de plata salarului, daca are pe ea doar semnatura celui care plateste (patronul), dar lipseste ... (vezi toată discuția)
Cerere marire pensie alimentara cuziamusia cuziamusia Intr-un proces civil pt marirea pensiei intretinere copil, inceput in august 2004, mama copilului (reclamanta) isi bazeaza cererea pe doua probe depuse la ... (vezi toată discuția)