avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cerere reincredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cerere reincredintare minor

Am rugamintea de a ma ajuta cu o informatie. Am ofetita de 8 ani care a fost incredintata spre crestere si educare mamei. Mama s-a recasatorit si locuieste impreuna cu actualul sot intr-o garsoniera. Din discutiile purtate cu copilul rezulta faptul ca nu beneficiaza de un tratament adecvat din partea mamei si a tatalui vitreg, nu ii vorbesc frumos, tatal vitreg o molesteaza verbal cu diverse apelative si uneori chiar si fizic. M-am recasatorit si eu, mai am o fetita de cateva luni, am apartament cu trei camere si as dori sa obtin reincredintarea minorei care devine din ce in ce mai trista mai apatica si cu dorinta de a petrece timpul cu mine sotia mea si surioara ei. Daca puteti sa ma ajutati cu un sfat, o sugestie, sau o modalitate de a actiona. Va multumesc si va astept cu un raspuns.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 10:27, 14 Februarie 2011
Formulati o actiune privind reincredintarea minorei si stabilirea pensiei de intretinere in favoarea acesteia.
In cadrul actiunii va fi necesar sa probati ca imprejurarile care au fost avute de instanta la luarea masurii de incredintare s-au schimbat.
Avand in vedere cele relatate de dvs., puteti solicita in cadrul procesului efectuarea unei evaluari psihologice a minorei, evaluare care se efectueaza de catre specialisti din cadrul Directiei de asistenta sociala si protectie a minorului, raport care va poate ajuta sa obtineti incredintarea minorului.
De asemenea , avand in vedere ca inteleg ca fetita a devenit trista si apatica si isi exprima dorinta de a petrece timpul cu dvs. si surioara ei mai mica, ar mai fi util sa solicitati ascultarea ei de catre instanta de judecata in temeiul art.24 din legea nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Pentru a obtine ascultarea minorei care are varsta de 8 ani este necesar sa probati ca este important ca aceasta sa sa fie ascultata de instanta si sa motivati pe mai multe aspecte necesitatea ascultarii sale.
Va redau mai jos textul de lege, pentru intelege excat in ce context se obtine o astfel de ascultare a minorului sub varsta de 10 ani.
(1) Copilul capabil de discernamant are dreptul de a-si exprima liber opinia
asupra oricarei probleme care il priveste.
(2) In orice procedura judiciara sau administrativa care il priveste copilul are
dreptul de a fi ascultat.
Este obligatorie ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani. Cu toate acestea, poate fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de 10 ani, daca autoritatea competenta apreciaza ca audierea lui este necesara pentru solutionarea cauzei.
(3) Dreptul de a fi ascultat confera copilului posibilitatea de a cere si de a
primi orice informatie pertinenta, de a fi consultat, de a-si exprima opinia si de a
fi informat asupra consecintelor pe care le poate avea opinia sa, daca este
respectata, precum si asupra consecintelor oricarei decizii care il priveste.
(4) In toate cazurile prevazute la alin. (2), opiniile copilului ascultat vor fi
luate in considerare si li se va acorda importanta cuvenita, in raport cu varsta si
cu gradul de maturitate a copilului.
(5) Orice copil poate cere sa fie ascultat conform dispozitiilor alin. (2) si
(3). In caz de refuz, autoritatea competenta se va pronunta printr-o decizie
motivata.
(6) Dispozitiile legale speciale privind consimtamantul sau prezenta copilului in
procedurile care il privesc, precum si prevederile referitoare la desemnarea unui
curator, in caz de conflict de interese, sunt si raman aplicabile.
Probele ce pot fi administrate sunt astfel:-inscrisuri, martori, interogatoriul paratei, ancheta sociala si cele aratate mai sus.
Procesul nu este unul simplu, motiv pentru care va sfatuiesc sa nu procedati la formularea actiunii fara sa beneficiati de asistenta juridica si consilierea unui avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodia copilului iuliana stoica iuliana stoica buna ziua...as dori si eu raspuns la unele intrebari...in anul 2009 august am bagat divort de fostul sot,avand impreuna o fetita de 5 ani atunci..in 2010 ... (vezi toată discuția)
Proces pentru reincredintare minor adriana_15 adriana_15 poate fi luata in consideratie pararea unui copil minor in varsta de 6 ani cu privire la reincredintarea acestuia.daca da in ce conditii? (vezi toată discuția)
Cum pot sa obtin custodia ficei mele? Cristina Ruse Cristina Ruse ce sanse am sa obtin custodia ficei mele?? fetita mea are 12 ani si sta cu parinti tatalui, timp de 5 ani nu mau lasat nici macar sa o vad o vedeam pe ascuns ... (vezi toată discuția)