avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dilema autorizare termoizolare apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dilema autorizare termoizolare apartament

Buna ziua,
ma adresez dvs. cu urmatoarea problema careia sincer nu pot sa-i dau de cap, poate ma ajuta cinva cu experienta juridica.

In contextul in care pretul gazelor si energiei termice creste in continuu, am considerat ca este foarte util sa iau masuri de izolare termica exterioara a apartamentului (etaj 5 din 10) pentru reducerea pierderilor de caldura si costurilor. Este o masura care este sustinuta de toate strategiile de dezvoltare la nivel european si national, insa din pacate prea putin clar reglementata prin legislatie. Este adevarat ca Legea 230/2007 prevede ca "Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri", insa nu se prevede in nici un fel modul practic in care se va pune in aplicare aceasta prevedere sau gradul de obligativitate.
Acum ma flu in urmatoarea dilema: intentionez sa fac aceasta termoizolare legal (si va rog in raspunsurile dvs sa tineti cont de aceasta premisa si totodata sa nu-mi sugerati izolarea interioara, toti specialistii consultati dezaproba aceasta masura si am vazut si eu consecintele negative a unei astfel de izolari interioare la un bloc din placi de beton). Din cate m-am interesat insa nu voi obtine niciodata autorizatie pentru izolarea unui singur apartament, desi in bloc mai sunt apartamente izolate (ilegal desigur). Totodata este foarte putin probabil ca asociatia va decide izolarea intregului bloc in viitorul apropiat. Astfel ma vad obligat sa cheltui foarte mult pe caldura (si mai mult in viitor) fara sa am posibilitatea legala de a reduce aceste costuri. Stiu ca fatada blocului este parte comuna, dar interiorul apartamentului si dreptul de a beneficia de conditii bune cu costuri cat mai scazute este al meu. Va rog sa-mi raspundeti dvs. cum vedeti rezolvarea juridica a acestei probleme in care deciziile (sau indecizia) asociatiei asupra partilor comune influenteaza conditiile de trai in proprietate mea si chetuielile mele. Ma intereseaza o cale legala fie de a obtine autorizatia de constructie pentru mine fie de a obliga asociatia sa realizeze anveloparea intregului bloc. Stiu ca este vorba de reticenta tuturor de a plati aceste lucrari, dar ma gandesc ca oricum faptul ca esti proprietar la bloc implica sa participi la cheltuieli comune, chiar daca nu esti de acord cu ele, ramand insa demonstrarea necesitatii acestor lucrari.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 17:22, 21 Februarie 2011
Selenus a scris:

Blocul intrase in programul reabilitare termica gestionat de primarie ...
nu s-a dat si o autorizatie de constructie?


Autorizatia eliberat de primarie - avea o durata (care poate fi prelungita) si un beneficiar.
Puteti merge la primarie si sa cereti consultarea dosarului.

Adresati-va Inspectoratului de Stat in Constructii - ISC acestia va pot oferi informatii cu privire la necesitatea autorizatiei, tel contact:
021.318.17.00
021.318.17.01 - fax

Nu va recomand sa faceti termoizolare numai pe interior (este o solutie de avarie) - daca aveti dubii adresati-va unui specialist in termoizolatii.

Inca un aspect important:

Atata timp cat nu schimbati aspectul exterior al cladirii (culoare, ex. taiati anumite elemente de fatada din fier forjat) din cate stiu puteti face termoizolare exterioara.

Daca apartamentul dvs. are fatada exterioara catre o artera extrem de circulata s-ar putea sa aveti probleme.

Daca apelati la o firma care executa termoizolatii va poate da detalii interesante cu privire la necesitatea autorizatiei - pt ca daca executa lucrari fara autorizatie pot fi amendate si firmele de constructii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2011
eliasav, utilizator
Va rog sa aveti in vedere urmatoarele:
Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
Art. 11. - (1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora:
b) reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei, inclusiv in situatia in care se schimba materialele din care sunt realizate respectivele lucrari, cu exceptia cladirilor declarate monumente istorice, in conditiile legii;
Art.11(1),lit.b din Legea nr. 50/1991 a fost modificat de Legea nr. 117/2007 si este in vigoare.
radu62 are dreptate.

Selenus a scris:
... in bloc mai sunt apartamente izolate (ilegal desigur). ...


Pe ce prevederi normative se bazeaza afirmatia dvs. de mai sus?
eliasav a scris:

radu62 are dreptate.

Selenus a scris:
... in bloc mai sunt apartamente izolate (ilegal desigur). ...


Pe ce prevederi normative se bazeaza afirmatia dvs. de mai sus?


Pe prevederile Legii 51:

Art. 11
(1) Se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor:
h)lucrări de reparaţii, înlocuiri ori reabilitări fără modificarea calităţii şi formei arhitecturale a elementelor de faţadă, dacă aceste lucrări nu se execută la construcţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), astfel:
3.lucrări de reabilitare energetică a anvelopei şi/sau a acoperişului - dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasă/şarpantă - la clădiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afara zonelor de protecţie a monumentelor şi/sau a zonelor construite protejate stabilite potrivit legii

Tinand cont ca este vorba de un bloc (locuinte colective) 10 nivele unde nu se aplica exceptia, cei de la serviciul de urbanism din primarie invoca faptul ca prin aplicarea termoizolatiei exterioare se schimba aspectul cladirilor, iar acest fapt este cu atat mai evident in cazul anveloparii in dreptul unui singur apartament, acesta avand fatada iesita in relief cu grosimea termosistemului si nici culoarea nu este identica cu restul fatadei, oricat te-ai stradui. Totodata se invoca si schimbarea formei si tipului (calitatii) materialelor fatadei. Nu vorbesc de tamplarie aici, nimeni nu se ia de tine daca ti-ai pus termopane in loc de vechile ferestre. Problema nu este necesitatea autorizatiei de construire, ea este/era necesara fara dubiu, chiar si in contextul formei vechi a Legii 51, ci cum pot face aceasta izolatie legal, in conditiile in care primariile nu elibereaza aceste autorizatii pentru apartamente individuale (pentru ca indiferent de cat de bine pui termosistemul fatada blocului va avea un aspect neplacut arhitectural).
Si tineti cont si de problemele legate de executarea de unii locatari a anveloparii exterioare fara autorizatie de constructie:
- esti oricand pasibil in fata legii de amenda si poti sa fii pus sa refaci fatada la starea initiala;
- in cazul in care se intampla ceva si cad elemente de fatada si ranesc pe cineva, esti direct raspunzator de aceste accidente, nu ai acoperire ca in cazul executarii cu autorizatie, firma, etc etc.
- asa cum s-a mai semnalat pe aceste forumuri, in cazul in care asociatia decide sa anvelopeze intreg blocul, va avea dificultati atat in obtinerea autorizatiei (care se da doar pentru intreaga fatada) iar un constructor nu va executa aceasta lucrare si nu va da garantie decat daca face el intreaga fatada, deoarece nici o firma serioasa nu-si va asuma lucrarile facute de altcineva (nu se stie cu ce calitate). Se poate ajunge la situatia in care cei ce si-au facut singuri izolare sa trebuiasca sa plateasca eliminarea acestuia si punerea ei din nou.
In ceea ce priveste izolarea termica a apartamentului,primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va interesati la primaria de sector (disciplina in constructii) daca puteti sa o faceti fara autorizatie de constructie.Sunt primarii care permit acest lucru, CU CONDITIA SA NU MODIFICATI ASPECTUL EXTERIOR AL BLOCULUI.In caz contrar veti fi obligat sa refaceti zugraveala.Apoi , avand in vedere faptul ca locuiti la et.5/10,va trebui sa luati legatura cu mai multe firme care lucreaza cu alpinisti,sa va faca oferte de pret.Atentie la firma pe care o selectati sa va faca lucrarea!!!Solicitati un portofoliu de lucrari,vizionati locatiile unde au facut lucrari,eventual discutati si cu beneficiarii sa aflati daca au fost multumiti de calitatea lucrarii(de preferat este sa vedeti lucrari mai vechi de 2-3 ani),pentru a nu fi pus in situatia , peste 3-4 ani , sa refaceti tencuiala :(( . In general , aceste lucrari ,executate cu alpinisti,sunt costisitoare,putand ajunge in functie de suprafata si calitatea materialelor,la sume variind intre 8-10 mii lei:stunned:.Nu va sfatuiesc sa lucrati cu materiale ieftine,deasemenea nu va bazati pe faptul ca vi se acorda garantie . Peste cativa ani,firma poate dispare si va trebui sa suportati din nou c-valoarea lucrarii. Nu exista posibilitatea sa-i obligati pe vecini sa-si faca izolarea apartamentelor.Izolarea termica este obligatorie pentru toti locatarii doar in situatia in care blocul a fost cuprins planul de sistematizare al primariei iar lucrarile sunt executate de catre primarie.
In ceea ce priveste schimbarea tevilor de apa-canal,aceasta se face cu acordul proprietarilor,deoarece costa foarte mult ( de ordinul 50-60 mii lei ),trebuiesc facute racordurile pt fiecare apartament ( se sparg pereti acolo unde nu sunt guri de vizitare ) etc.Puteti solicita administratorului situatia fondului de reparatii pe scara dv si astfel va faceti o idee cam cat v-ar costa , in plus , pe fiecare apartament.Nu mai acuzati administratorul ca nu face nimic.Acesta este obligat sa efectueze lucrari urgente pentru a mentine in stare de functionare utilitatile condomniului.Pentru lucrari de anvergura,administratorul ia legatura cu locatarii,obtine acordul acestora, contacteaza mai multe firme,analizeaza ofertele de pret impreuna cu comitetul, apoi afiseaza procesul verbal cu firma care a fost selectata si cu oferta de pret a acesteia.De cele mai multe ori , nu administratorul este de vina,ci chiar locatarii pentru ca nu dau bani pentru efectuarea lucrarilor.

Alte discuții în legătură

Izolare fata aprtamnet bloc - este necesara autorizatie de constructie? Selenus Selenus Buna ziua, intrucat programul de reabilitare termica este un mare chix, am hotarat sa analizez optiunea de placare cu polistiren a partii din fatada blocului ... (vezi toată discuția)
Termoizolatie apartament bloc ContSters138306 ContSters138306 Buna ziua. Suntem posesorii unui apartament cu 3 camere la parterul unui bloc din sectorul 6. Am dori sa realizam o lucrare de termoizolatie exterioara, dar ... (vezi toată discuția)
Izolare termica la bloc 2007 2007 Conform Legii 230 art.44(1) - daca am inteles bine - lucrarile de termoizolare efectuete la fatada blocului , se suporta de locatari conform cotei indivize. ... (vezi toată discuția)