eliasav a scris:
radu62 are dreptate.
Selenus a scris:
... in bloc mai sunt apartamente izolate (ilegal desigur). ...
Pe ce prevederi normative se bazeaza afirmatia dvs. de mai sus?
Pe prevederile Legii 51:
Art. 11
(1) Se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor:
h)lucrări de reparaţii, înlocuiri ori reabilitări fără modificarea calităţii şi formei arhitecturale a elementelor de faţadă, dacă aceste lucrări nu se execută la construcţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), astfel:
3.lucrări de reabilitare energetică a anvelopei şi/sau a acoperişului - dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasă/şarpantă - la clădiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afara zonelor de protecţie a monumentelor şi/sau a zonelor construite protejate stabilite potrivit legii
Tinand cont ca este vorba de un bloc (locuinte colective) 10 nivele unde nu se aplica exceptia, cei de la serviciul de urbanism din primarie invoca faptul ca prin aplicarea termoizolatiei exterioare se schimba aspectul cladirilor, iar acest fapt este cu atat mai evident in cazul anveloparii in dreptul unui singur apartament, acesta avand fatada iesita in relief cu grosimea termosistemului si nici culoarea nu este identica cu restul fatadei, oricat te-ai stradui. Totodata se invoca si schimbarea formei si tipului (calitatii) materialelor fatadei. Nu vorbesc de tamplarie aici, nimeni nu se ia de tine daca ti-ai pus termopane in loc de vechile ferestre. Problema nu este necesitatea autorizatiei de construire, ea este/era necesara fara dubiu, chiar si in contextul formei vechi a Legii 51, ci cum pot face aceasta izolatie legal, in conditiile in care primariile nu elibereaza aceste autorizatii pentru apartamente individuale (pentru ca indiferent de cat de bine pui termosistemul fatada blocului va avea un aspect neplacut arhitectural).
Si tineti cont si de problemele legate de executarea de unii locatari a anveloparii exterioare fara autorizatie de constructie:
- esti oricand pasibil in fata legii de amenda si poti sa fii pus sa refaci fatada la starea initiala;
- in cazul in care se intampla ceva si cad elemente de fatada si ranesc pe cineva, esti direct raspunzator de aceste accidente, nu ai acoperire ca in cazul executarii cu autorizatie, firma, etc etc.
- asa cum s-a mai semnalat pe aceste forumuri, in cazul in care asociatia decide sa anvelopeze intreg blocul, va avea dificultati atat in obtinerea autorizatiei (care se da doar pentru intreaga fatada) iar un constructor nu va executa aceasta lucrare si nu va da garantie decat daca face el intreaga fatada, deoarece nici o firma serioasa nu-si va asuma lucrarile facute de altcineva (nu se stie cu ce calitate). Se poate ajunge la situatia in care cei ce si-au facut singuri izolare sa trebuiasca sa plateasca eliminarea acestuia si punerea ei din nou.