avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dilema autorizare termoizolare apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dilema autorizare termoizolare apartament

Buna ziua,
ma adresez dvs. cu urmatoarea problema careia sincer nu pot sa-i dau de cap, poate ma ajuta cinva cu experienta juridica.

In contextul in care pretul gazelor si energiei termice creste in continuu, am considerat ca este foarte util sa iau masuri de izolare termica exterioara a apartamentului (etaj 5 din 10) pentru reducerea pierderilor de caldura si costurilor. Este o masura care este sustinuta de toate strategiile de dezvoltare la nivel european si national, insa din pacate prea putin clar reglementata prin legislatie. Este adevarat ca Legea 230/2007 prevede ca "Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri", insa nu se prevede in nici un fel modul practic in care se va pune in aplicare aceasta prevedere sau gradul de obligativitate.
Acum ma flu in urmatoarea dilema: intentionez sa fac aceasta termoizolare legal (si va rog in raspunsurile dvs sa tineti cont de aceasta premisa si totodata sa nu-mi sugerati izolarea interioara, toti specialistii consultati dezaproba aceasta masura si am vazut si eu consecintele negative a unei astfel de izolari interioare la un bloc din placi de beton). Din cate m-am interesat insa nu voi obtine niciodata autorizatie pentru izolarea unui singur apartament, desi in bloc mai sunt apartamente izolate (ilegal desigur). Totodata este foarte putin probabil ca asociatia va decide izolarea intregului bloc in viitorul apropiat. Astfel ma vad obligat sa cheltui foarte mult pe caldura (si mai mult in viitor) fara sa am posibilitatea legala de a reduce aceste costuri. Stiu ca fatada blocului este parte comuna, dar interiorul apartamentului si dreptul de a beneficia de conditii bune cu costuri cat mai scazute este al meu. Va rog sa-mi raspundeti dvs. cum vedeti rezolvarea juridica a acestei probleme in care deciziile (sau indecizia) asociatiei asupra partilor comune influenteaza conditiile de trai in proprietate mea si chetuielile mele. Ma intereseaza o cale legala fie de a obtine autorizatia de constructie pentru mine fie de a obliga asociatia sa realizeze anveloparea intregului bloc. Stiu ca este vorba de reticenta tuturor de a plati aceste lucrari, dar ma gandesc ca oricum faptul ca esti proprietar la bloc implica sa participi la cheltuieli comune, chiar daca nu esti de acord cu ele, ramand insa demonstrarea necesitatii acestor lucrari.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 17:22, 21 Februarie 2011
Raspunsul primariei sector 3 la o sesizare facuta de oameni de bine:

"Urmare sesizarii dumneavoastra privind termoizolarea neautorizata a unor portiuni de fatada, Serviciul Disciplina in Constructii va comunica urmatoarele:

In confomitate cu Legea 50 / 1991 republicata, art. 26, alin. 1, lit. a, executarea de lucrari de acest tip fara autorizatie de constructie este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda. Inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Disciplina in Constructii va asteapta cu date concrete la sediul Primariei Sectorului 3 din str. Lucretiu Patrascanu 3-5 etc............."
Selenus a scris:

Raspunsul primariei sector 3 la o sesizare facuta de oameni de bine:


Cu tot respectul, raspunsul chiar si al unei Primarii de Sector (chiar daca e din partea Puterii) nu tine loc de baza legala.

In confomitate cu Legea 50 / 1991 republicata, art. 26, alin. 1, lit. a, executarea de lucrari de acest tip fara autorizatie de constructie este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda. ...


Adica dvs. invocati un articol din capitolul III Raspunderi si Sanctiuni:
Art. 26. - (1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:

a) executarea sau desfiinţarea, totală ori parţială, fără autorizaţie a lucrărilor prevăzute la art. 3, cu excepţia celor menţionate la lit. b), de către investitor şi executant;...."

consider ca v-ati dat singur raspunsul.

In consecinta, va rog sa mai cautati...

eventual puteti sa solicitati un punct de vedere la Inspectoratul de Stat in Constructii - autoritatea de stat in masura sa va ofere un raspuns competent.
Cei de la Serviciul Urbanism au alte responsabilitati.

- in cazul in care se intampla ceva si cad elemente de fatada si ranesc pe cineva, esti direct raspunzator de aceste accidente, nu ai acoperire ca in cazul executarii cu autorizatie, firma, etc etc.

Autorizatia nu tine loc de raspundere civila.
si daca lucrarea este executata de firma si cade sau se intampla ceva ... vezi lucrarea de pe str. Armeneasca... sau Primaria Sectorul I...
sunt firme care executa lucrari de genul celor solicitate de dvs.
daca sunteti interesat trimiteti-mi un mesaj privat si va voi da datele de contact, eventual un link.

cu stima.



Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
eliasav, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Izolare fata aprtamnet bloc - este necesara autorizatie de constructie? Selenus Selenus Buna ziua, intrucat programul de reabilitare termica este un mare chix, am hotarat sa analizez optiunea de placare cu polistiren a partii din fatada blocului ... (vezi toată discuția)
Termoizolatie apartament bloc ContSters138306 ContSters138306 Buna ziua. Suntem posesorii unui apartament cu 3 camere la parterul unui bloc din sectorul 6. Am dori sa realizam o lucrare de termoizolatie exterioara, dar ... (vezi toată discuția)
Izolare termica la bloc 2007 2007 Conform Legii 230 art.44(1) - daca am inteles bine - lucrarile de termoizolare efectuete la fatada blocului , se suporta de locatari conform cotei indivize. ... (vezi toată discuția)