Buna ziua,
am vazut tot felul de opinii conform carora chiar daca ai tevile de agent termic ce traverseaza apartamentul izolate, tot se iau in calcul la caldura aferenta partilor comune ce traverseaza apartamentele si ca nu ar conta daca sunt izolate sau nu.
Citind normele ANRSC din 2010 am inteles ca SET-ul fiecaru corp de incalzire este dependent si de tipul acestuia, si exista factori de ajustare daca sunt corpuri de caldura cu modificari fata de proiectul initial. Presupun ca, in cele mai multe cazuri (ca la mine nu a venit nimeni in apartament sa faca inventarul corpurilor de caldura, dar el s-a facut), in calculul pentru tevile ce traverseaza apartamentul s-a luat doar varianta tevi neizolate (proiect initial), din cate am inteles aceasta valoare se poate ajusta in cazul izolarii tevilor? Ce demersuri trebuie facute in acest sens (cerere catre firma ce face calculele - ex ISTA)? Va intreb deoarece exista apartamente debransate, cu tevi izolate, sau chiar apartamente nedebransate ce vor sa-si controleze costurile prin izolarea tevilor comune, ce ar putea fi interesate de acest aspect, evitandu-se conflicte intre cei cu centrala si cei fara, chiar daca asta inseamna cresterea costurilor pentru cei fara tevi neizolate (asa este si corect).
Pana la urma conteaza izolarea tevilor sau nu?
Da, conteaza. Cel/cei care au facut inventarul despre care vorbeati trece in rubrica de observatii daca tevile sunt izolate, eventual tipul de izolatie si grosimea acesteia. Situatia as. prop. (inventarul) ajunge la firma cu pricina unde o introduc baietii intr-un program de calcul mai ceva decat cel de la NASA - cand fac lansari de navete... Dumnezeu stie ce factori de compensare/reducere, etc rezulta...