avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contestare titlu de proprietate in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contestare titlu de proprietate in instanta

Buna seara.
Va rog sa imi spuneti daca are vreun sens sa deschid o actiune de judecata, pentru contestarea unui titlu de proprietate.
Acum titlul este pe 2 persoane si ar trebui sa fie pe 3. In 1978 a fost o succesiune,iar dupa acea succesiune proprietatea avea 4 apropietari. Apoi in 1982 a murit unul din proprietari, si au ramas trei proprietari. Dupa revolutie, unul din cei trei a cerut tiltu de proprietate, dar numai 2 dintre cei trei apar ca proprietari.
Cea de-a treia persoan nu apare. Cei trei sunt frati, iar unul dintre i nu apare pe titlul de proprietate, fara nici un motiv. Persoana care nu apare pe titlu a murit anul trecut.
Mama mea fiind fiica persoanei lipsa din titlu ar trebui sa mosteneasca acea treime. Suprafata este cam de 3000 mp.
Una din cele doua persoane ar fi de acord sa primeassca si mama o treime, dar cealalte nu.
Va rog sa ma sfatuiti daca are vreun rost sa contest tiltul acela de proprietate de dupa revolutie.

Cu stima,
Turdeanu





Cel mai recent răspuns: turdeanu , utilizator 12:50, 15 Februarie 2011
Are sens atat timp cat cheltuielile de judecata nu depasesc valoarea partii din imobil ce vi se cuvine.
Aveti castig de cauza intro actiune in anularea titlului vechi si emiterea unuia nou in care sa fie trecuti toti autorii / mostenitorii
Daca bunicul dvs. nu a facut cerere in 1991, umblati degeaba pe drumuri. Legea 18/1991 spune ca se emite titlu de proprietate, cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, celor care formuleaza cerere in termen. Daca bunicul dvs. nu a formulat cerere in termen, iar ceilalti doi frati da (este suficient ca unul dintre ei sa fi facut si sa-l fi mentionat si pe celalalt in cerere, iar pe bunicul dvs. nu) sansele in instanta sunt aproape nule (vorba ceea: "niciodata sa nu spui niciodata").
@gariadna: conform legislatiei in vigoare, anularea unui titlu de proprietate emis in baza legilor fondului funciar se poate cere in termen de 3 ani de la emiterea acestuia, termen demult depasit in cazul de fata. Nulitatea absoluta a TP se poate invoca pentru motivele enumerate la art. III din legea 169/1997, iar cel enuntat de autorul topicului, nu se numara printre ele (ma puteti crede pe cuvant sau puteti verifica:))
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
Kyandra, moderator
@Kyandra
Utilizatorul a spus ca unul dintre frati a facut cerere, insa numai doi s-au regasit in titlu. Personal, am inteles, ca unul din frati a fost mandatat de ceilalti doi.
Nu am pomenit nimic despre nulitatea absoluta a titlului.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Din cate am inteles eu , nu conteaza cine a facut cererea de eliberare a titluilui, daca-i scrie si ceilalti proprietari in cerere, vor aparea toti ca proprietari pe titlu.
Eu nu am inteles de ce bunicul nu apare. Acum fac cercetari, si o sa ma duc la primaria respectiva sa le cer o copie dupa dosar. Acolo probabil voi vedea cererea si voi hotara in consecinta. Am inteles ca ar fi bine sa cer si un dosar cu ce au luat comunistii.
Oricum am aflat ca bunicul nu are parte numai dupa ce a murit.

Va multumesc.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire legea 18 magda popescu magda popescu Va rog, un sfat. Este vorba de un teren care a apartinut strabunicului meu (decedat in 1964). La succesiunea dupa strabunicul meu au ramas mostenitori ... (vezi toată discuția)
Necesita rectificare carte funciara ori a titlului de proprietar? VicGeo VicGeo In urma decesului tatalui, am constatat ca actul de proprietare pentru casa si gradina a fost emis de primarie pe numele mostenitorilor bunicii, desi exista o ... (vezi toată discuția)
Anulare titlu de proprietate cristina miha cristina miha Va rog cine ma poate ajuta cu un raspuns! Tatal meu a facut act de vanzare cumparare ptr.casa si teren aferent 250 mp in 1988.La incheierea actului au fost ... (vezi toată discuția)