avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... HCL 140/2007 este nelegala?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

HCL 140/2007 este nelegala?

Am dat in contencios administrativ Consiliul Local Timisoara, pentru ca a emis HCL 140/2007; HCL permite construirea de imobile de locuinte colective cu S/D+P+2E+M, cu 8 apartamente, in zonele de case prevazute in PUG Timisoara cu P, P+1, P+2 si pentru una maxim doua familii.
Am prezentatt dovada proiectul HCL 140 a fost publicat pe site primarie in 17.04.2007 si votat in 24.04.2007, deci dupa numai 7 zile, cu incalcarea legii 52/2003 a transparentei decizionale; am avut adresa de la ISC ca aceasta HCL incalca Legea 350/2001, art. 32, alin. 3.
Am pierdut si recursul, in 28 februarie.
Ce mai pot face? Mai exista recurs in anulare? sau numai la CEDO pot merge?

Am dat in contencios Primaria pentru ca a emis autorizatie pentru un bloc in zona de case; Am PV de inspectie de la ISC care spune ca atat Certificatul de Urbanism cat si Autorizatia de Construire au fost emise nelegal; dar azi iar am pierdut; ce sa fac cu recursul, sa cer stramutarea?
Rmilitaru a scris:

Va rog sa observati titlul HCL 140: "completarea..." HCL 140 intr-adevar modifica, asa cum ati observat, nu completeaza PUG-RLU, insa modificarea PUG-RLU trebuie facuta in alte conditii. Suntem sute de proprietari de case care ne consideram prejudiciati in calitatea vietii si material, in scaderea valorii proprietatilor noastre, de constructia blocurilor in zona de case; niciunde in Europa nu se intampla asa ceva. La Cluj a fost o HCL asemenatoare in 2005 si s-a revenit.
Alta problema: proiectul HCL 140/2007 a fost publicat in 17.04.2007 pe site primarie si votat in 24.04.2007, deci dupa numai 7 zile, cu incalcarea transparentei decizionale.

Din ceea ce ati scris rezulta doua chestiuni distincte:
1) Adoptarea HCL 140/2007 cu incalcare normelor privind transparenta decizionala - competenta este instanta de contencios administrativ.
2) HCL 140/2007 este inoportuna si va prejudiciaza. Parerea mea este ca in acest caz instanta competenta sa judece aceasta chestiune nu este instanta de contencios administrativ ci instanta de drept comun.
Ar fi interesant de vazut ce au spus instantele respingandu-va actiunea.
Foarte interesant ceea ce spuneti la punctul 2; prin instanta de drept comun se poate cere anularea unui act normativ? Daca da, pot relua actiunea. Problema e destul de complexa: in urma unui memoriu la Guvern, ISC a analizat HCL 140/2007 si in urma concluziei, Prefectul a atacat si el, separat de mine, HCL 140 in contencios adm; la primul termen s-a amanat, deoarece mai multi timisoreni am facut cerere de interventie. In prezent, HCL 140 este suspendata datorita actiunii Prefectului; sunt cca 128 certificate de urbanism si 10 autorizatii de construire emise; sunt si cate 5-6 CU emise pe un nume, adrese diferite, deci afacerea era rentabila. Interesele sunt mari, aceste blocuri intre case se vand bine, au strazi asfaltate, utilitati (facute pe banii proprietarilor de case). Proprietarii de case sunt insa foarte revoltati, cand iti faci casa, cu eforturi, nu vrei blocuri de 5-6 niveluri gard in gard cu tine.
Instantele au decis ca HCL 140/2007 a fost adoptata cu respectarea transparentei decizionale! Iar in rest, nici nu se aminteste de adresa ISC si parca nu exista nici o motivatie coerenta.
In contencios administrativ se judeca legalitatea unui act administrativ raportat la prevederile unui act normativ sau administrativ de nivel superior. Oportunitatea actului administrativ nu formeaza obiectul controlului de legalitate. Inoportunitatea actului administrativ nu echivaleaza, asadar, nelegalitatea lui, insa poate fi o cauza de nevalabilitate a acestuia.
Raportat la speta dumneavoastra nu mai puteti cere anularea unui act pe care deja ati cerut-o. Pentru prejudiciile care vi se aduc insa prin construirea acelor blocuri - in masura in care le puteti dovedi - puteti sa actionati insa pe dreptul comun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptie de nelegalitate luminel luminel Speta este urmatoarea: In anul 2001, prin Hotarare de Consiliu Local, s-a dispus \" trecerea in domeniul public a unei instalatii de canalizare cu lungimea de ... (vezi toată discuția)
Distante de construire fata de limitele de proprietate keops_mic keops_mic Buna ziua, Cand am inceput construirea a garajului, am aflat ca in satul unde am casa exista un RLU care te obliga sa ai niste limite ale constructiei fata ... (vezi toată discuția)
Plangere prealabila - procedura contenciosului administrativ Tirlea Andrei Tirlea Andrei Actiunea in anulare a unui act administrativ cu caracter normativ, presupune parcurgerea plangerii prealabile ? O astfel de actiune permite si cereri ... (vezi toată discuția)