avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul CPI pierderi apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul CPI pierderi apa

1) Cum se calculeaza mai exact pierderile de apa pe CPI? am 72 mc apa rece +calda pierdere. supraf utila apt = 42.82; mc apa= 5.8; consum declarat 333; Consum factura 405 mc . :stunned:
2) Cum se calculeaza si pe consum?

P.S. Toate apt au apometre. Vreau sa verific cum este mai avantajos sa calculez pierderile de apa! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 00:07, 18 Februarie 2011
iulia-91 a scris:

1) Cum se calculeaza mai exact pierderile de apa pe CPI? am 72 mc apa rece +calda pierdere. supraf utila apt = 42.82; mc apa= 5.8; consum declarat 333; Consum factura 405 mc . :stunned:
2) Cum se calculeaza si pe consum?

Decizia de a aplica o metoda sau alta sau de acombina mai multe metode trebuie sa o luati in comitetul executiv. Asa cum s-a mai spus, aici pe forum gasiti modele publicate de noi, modele verificate in practica pentru gestionarea consumului si diferentelor de apa. Dar la obiect, concret la ce ati intrebat:

1. 72 m.c. X 5.8 lei/m.c = 417,60 lei. Aceasta este suma pe care trebuie sa o repartizati pe suprafata utila (pentru ca asa ati solicitat dv). Asa ca vedeti care este suprafata utila a tuturor apartamentelor. Sa presupunem ca este 1850 m.p
417,60 lei : 1850 m.p. = 0,226 lei/m.p.
Pentru apartamentul cu S.U. de 42,82 m.p. avem
42,82 m.p. X 0,226 lei/m.p. = 9,68 lei
Pentru alt aparatament 64 m.p. avem
64 X 0,226 = 14,46 lei............
Faceti o coloana separat pe lista de plata pe care o denumiti "Diferente apa" si treceti in dreptul fiecarui apartament sumele calculate. Totalul acestora trebuie sa fie 417,60 lei.

2. Calcul pe consum.
Valoare facturii 405 x 5,8 = 2349 lei
Valoarea apei conform citirii 333 x 5,8 = 1931,40 lei
Diferenta de repartizat 417,60 lei
Valoarea facturii este cu 21,62% mai mare decat valoarea consumului citit.
Pretul unitar conform facturii este 5,8 lei.
Crestei acest pret unitar cu 21,62% si obtineti 7,054 lei/m.c.
Inmultiti cantitatea de apa a fiecarui apartament (cea citita) cu acest pret de 7,054 lei/m.c. Fara sa mai faceti alte coloane pe lista de palata.

Ambele metode sunt nerecomandate separat pentru ca avantajeaza sau dezavantajeaza exagerat pe unii sau pe altii.
Va recomand sa imbinati 2-3 metode, fiecare cu limitari, pentru a atenua efectele negative si excesele.
@adriantot

bransamentul de apa rece este comun pe 2 scari . suprafata totala a scarilor este de 1622,22.aceasta e suprafata utila totala pe care trebuie sa o iau in calcul -- cum cred eu, asta e parerea mea-- sau suprafata utila a tuturor apartamentelor pe asociatie , adica 7 scari care este de 6011,51?

cu respect...
am inteles ,

se repartizeaza pe suprafata celor 2 scari , am recitit mesajele

imi cer scuze.

o zi buna!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2011
ContSters189595, utilizator
ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ............ Nr....../.......................

REGULAMENT
pentru calculul valorii consumului de apă rece

Conform art. 40(1) din H.G. 1588/19.12.2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, Comitetul executiv stabileşte modul de citire, calcul şi repartizare a contravalorii consumurilor de apă rece astfel:
1. Se citeşte, se determină şi se consemnează consumul de apă în metri cubi înregistrat pe contoarele din apartamente (diferenţa dintre indexul nou şi cel vechi), în ultimele 7 zile ale fiecărei luni.
2. Se determină lunar costul mediu pentru 1 metru cub de apă (apă rece, canalizare şi pluvială) prin împărţirea valorii totale din factură la cantitatea de apă facturată specificată pe factură;
3. Se înmulţeşte costul mediu pentru 1 metru cub de apă cu consumul în metri cubi înregistrat pe contoarele individuale conform punctului 1) pentru fiecare apartament şi se calculează valoarile individuale şi suma totală a valorilor rezultate;
4. Se face diferenţa dintre valoarea de pe factură şi valoarea rezultată la punctual 3). Această diferenţă se repartizează pe numărul curent de personae care locuiesc în apartamentele la care nu s-a determinat şi consemnat consumul conform punctului 1), până la maxim 7 metri cubi de persoană ;
5. Se scade şi acest consum din consumul facturat. Dacă nu s-a ajuns după aceste operaţii la valoarea facturii se continuă cu punctual 6);
6. Dacă diferenţa până la valoarea facturii după această operaţie este de maxim 10% din valoarea facturii atunci valoarea facturii se împarte la consumul stabilit până acum (consumul stabilit prin citire plus consumul de 7 metri cubi de persoană pentru ceilalţi), şi se stabileşte un alt preţ unitar pentru toate apartamentele aferente branşamentului respectiv . Acest preţ unitar înmulţit cu consumurile individuale stabilite mai sus determină suma de plată pentru fiecare apartament iar însumarea lor trebuie să fie egala cu valoarea de pe factură;
7. Dacă diferenţa până la valoarea facturii după punctual 5) este mai mare de 10% din valoarea facturii atunci această valoare ( ce depăşeşte 10%) se consideră pierdere şi se consemnează alături de celelalte cheltuieli administrativ-gospodăreşti repartizându-se pe cotă parte indiviză (în funcţie de suprafaţa utilă) tuturor proprietarilor ce depind de branşamentul respectiv;
În aceste ultime situaţii stabilite la punctele 6) şi 7), administratorul împreună cu instalatorul prezintă urgent situaţia preşedintelui şi comitetului executiv şi vine cu propuneri concrete în vederea depistării cauzelor acestor diferenţe, de limitare a pierderilor, scapărilor, sustragerilor de apă şi/sau remedierea defecţiunilor la instalaţia de alimentare cu apă.
Aprobat în şedinţa Comitetului executiv din ……………………….

Textul copiat mai sus este un regulament aplicat in asociatia noastra si publicat de mine aici pe avocatnet in 05.04.2009. Este un regulament ce imbina mai multe metode de repartizare a diferentelor, fiecare cu limitari.
Cu unele ajustari poate fi adaptat de alte asociatii atat pentru apa rece cat si pentru apa calda.
www.avocatnet.ro/content/con...

Alte discuții în legătură

Pret mc apa rece dan_alex dan_alex Buna seara. Dintre cei care sunt administratori la blocuri in Bucuresti daca imi poate spune si mie cineva care este pretul unui metru cub de apa rece pe care ... (vezi toată discuția)
Cine ma ajuta? ContSters189595 ContSters189595 va rog frumos, sa ma ajute cineva cum sa repartizez aceasta factura raja? perioada consum 28. 11 .2010----27. 12 2010 data factura 30.12.2010---- ... (vezi toată discuția)
Recuperare apa neraportata D20 D20 Buna seara, Am rugamintea de a ne ajuta cu un raspuns la urmatoarea problema: In urma analizei situatiei privind consumul de apa rece s-a luat decizia, la ... (vezi toată discuția)