avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea antecontractului de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea antecontractului de vanzare-cumparare

Bunica mea a facut un antecontract de vanzare cumparare prin care promitea sa-i vanda unei dintre cele doua fiice ale sale tot terenul pe care-l detine contra unei sume modice. Mentionez ca acest teren cuprinde si mostenirea lasata de sotul(bunicul) decedat acum multi ani. Din cate am inteles nu s-a facut dezbaterea mostenirii. Din spusele bunicii, ea ar fi vrut sa faca acte celor doua fiice pe parti egale ale terenului, numai ca notarul si matusa "au dus-o de nas" cum au vrut(doar ei trei erau de fata). Nu stiu daca este imporatant acest lucru, dar (tot bunica mi-a spus , nu stiu daca are martori) matusa mea a venit in casa bunicii mele si a inceput sa se isterizeze , sa faca panarama...,iar bunica mea a acceptat sa mearga la notar doar-doar se va potoli fiica-sa.Neprezentandu-se la notarul respectiv in termen de 3 zile pt perfectarea contractului de v-c, bunica a fost data in judecata de catre matusa mea pt a obtine o hotarare care sa tina loc de act v-c autentic .Ce poate face bunica pentru a fi pusa in situatia anterioara semnarii antecontracului? Multumim mult!
Cel mai recent răspuns: carmenank , utilizator 16:42, 15 Februarie 2011
Din pacate nu mai poate face mare lucru daca in actul notarial se arata ca a aincasat pretul in intregime (pretul din antecontract ),Se va da o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare .Este f.greu de dovedit ca de fapt nu a incasat nimic , fiind fiica ei. sau ca a fost indusa in eroare ori fortata sa semneze .Angajati un avocat si incercati anularea ,dar sanse sunt putine.
"Nu s-a facut dezbaterea mostenirii" - cum putea sa vanda ceea ce nu avea ?Banuiesc ca a existat un testament, caci altfel nu avea cum, sotul supravietuitor ce vine in concurs cu 2 descedenti are o mica rezerva succesorala, de regula descendentii cam iau 95% din mostenire (imi cer scuze, nu mai tine minte procentele exacte ale cotelor de rezerve succesorale). De asemenea, antecontractul nu avea cum sa se faca decat in baza actelor de proprietate existente. In ceea ce priveste terenurile, dupa 1991, s-au eliberat certificate de proprietate pe numele mostenitorilor, insa numai dupa ce a fost facuta succesiunea necesara. Avand in vedere acestea, sunt sigur ca a existat o succesiune, insa probabil bunica dumneavoastra nu isi mai aduce aminte.
In cursul procesului, bunica dumneavoastra ar putea invoca un viciu de consimtamant pentru a se apara, nu prea merge altceva. Antecontractul de vanzare-cumparare autentificat este un document ce produce efecte puternice, in 99,99% din cazuri instanta dand dreptate promitentului-cumparator. Banuiesc ca actiunea in instanta are ca obiect pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare...
Multumim pt mesaje... intr-adevar, actiunea in instanta are ca obiect pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de v-c. nu prea stiu exact nici eu, nici bunica ce contine acel antecontract, intrucat bunica mea nu a primit nici un exemplar ... mi-a spus ca semnat doua hartii scrise de fiica-sa si dictate de notar- una a ramas la fiica-sa, una la el. Nu stie cum il cheama pe notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate transmite dreptul de proprietate de la bunici catre ... Bazy Bazy Se poate transmite dreptul de proprietate de la bunici catre nepoti,daca bunicii au facut un act de vanzare/cumparare cu clauza de intretinere la unul din cei ... (vezi toată discuția)
Cadastru fara act de proprietate ? visinescu visinescu Se poate face cadastru si intabulare pentru un teren cu 2 proprietari ( 2 frati care au mostenit terenul)? care sunt actele necesare ? se poate realiza si fara ... (vezi toată discuția)
Succesiune terenuri Danieladvd Danieladvd Buna ziua! Tatal meu a decedat in 2014 fara sa faca succesiunea cu sora lui dupa bunicii nostrii. Acum noi, cei 4 copii mostenitori, am inceput succesiunea ... (vezi toată discuția)