avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Un ONG este o autoritate publica?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Un ONG este o autoritate publica?

Poate cineva sa ma lamureasca daca o organizatie a minoritatilor nationale ce functioneaza in baza OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii si care primeste fonduri si subventii de la Stat, intra sau nu sub incidenta lg. 554/2004 -Lg contenciosului administrativ- adica face sau nu parte din autoritatile sau institutiile publice enumerate de art. 2 din lg. 554. Precizez ca respectiva organizatie nu are un statut de utilitate publica.
Cel mai recent răspuns: cristinan44 , utilizator 09:10, 21 Februarie 2011
Nu.
ONG respectiv functioneaza in baza L26/2000 dupa cum singura ati precizat si nu se incadreaza in categoria celor mentionate la art.2 alin.1 lit.b) din L554/2004.
acesta a fost si rationamentul meu...insa nu si al instantei. Mai exact instanta a stabilit ca este vorba de un act administrativ prin delegatie deoarece emana de la o persoana juridica de drept privat asimilata unei autoritati publice in conditiile in care ONG-ului i se aloca fonduri din bugetul de stat.
O asociatie sau o fundatie poate fi recunoscuta de Guvernul Romaniei ca fiind de utilitate publica . In sensul OG nr.26/2000, prin utilitate publica se intelege orice activitate care se desfasoara in domenii de interes public general sau al unor colectivitati.

"Precizez ca respectiva organizatie nu are un statut de utilitate publica."

Decizia instantei ne poate indreptati sa credem ca desfasoara activitati de utilitate publica, mai ales in conditiile in care Dvs. precizati ca i se aloca fonduri de la bugetul de stat (cu toate ca nu detaliati care este scopul acestor alocari) Chiar daca prin statutul ei initial, fundatia in cauza nu avea speificate expres activitati de acest gen, ulterior, prin recunoasterea de catre GR ca fiind de utilitate publica, scopul ei este completat statutar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Utilitate publica bobo24 bobo24 buna ziua as dori sa stiu care este sensul expresiei "utilitate publica" din enuntul "institutie de drept privat si de utilitate publica". adica apartin ... (vezi toată discuția)
Activitati economice la ong crysionela crysionela Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema: Care este diferenta dinte un ONG cu scop patrimonial si un ONG fara scop patrimonial? Un ... (vezi toată discuția)
E vreo diferenta intre o asociatie non-profit si un ong??? adria_bd adria_bd as dori o lamurire... eu credeam ca prin denumirea de ONG (organizatie neguvernamentala) ne referim la orice asociatie sau fundatie. mai nou, mi s-a spus ... (vezi toată discuția)