avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... utilitate publica
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

utilitate publica

buna ziua
as dori sa stiu care este sensul expresiei "utilitate publica" din enuntul "institutie de drept privat si de utilitate publica". adica apartin statului sau...alceva?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:31, 3 Ianuarie 2009
Buna ziua,

un exemplu ar putea sa fie birourile notariale - chiar daca ele sunt institutii organizate de intreprinzatori particulari, ele sunt si "de utilitate publica" deservind un interes general, obsesc.

av. Costi Boncu
Persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii 554/2004, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public.
Un alt exemplu ar fi firmele de salubrizare!;)
Ultima modificare: Vineri, 2 Ianuarie 2009
Alexandru Cutean, Consilier juridic
cred ca fac o confuzie. atunci sa reformulez, cu exemplu edificator: camera de comert este o entitate de utilitate publica...intrebarea este: este unitate cu capital privat sau public?
O persoana jurdica de drept privat (asociatie, fundatie) poate fi recunoascuta de Guvernul Romaniei ca fiind de utilitate publica daca activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau al unei colectivitati (conditia esentiala) si daca sunt indeplinite si celelalte conditii prevazute in OG 26/2000 cu modificarile ulterioare (funcţionează de cel puţin 3 ani; prezintă un raport de activitate din care să rezulte desfăşurarea unei activităţi anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului său, însoţit de situaţiile financiare anuale şi de bugetele de venituri şi cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoaşterea statutului de utilitate publică; valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei 3 ani anteriori în parte este cel puţin egală cu valoarea patrimoniului iniţial).

Ea ramane tot persoana juridica de drept privat. Nu apartine statului si nici nu devine a statului daca se recunoaste utilitatea publica a activitatii pe care o desfasoara.

Revin (am vazut ca ati mai facut o precizare in timp ce scriam).
Nu conteaza al cui e capitalul. Conteaza ce fel de activitate desfasoara.
Evident ca o camera de comert (destinata reprezentarii apararii si sutinerii intereselor operatorilor economici) desfasoara o activitate de interes ceva mai larg si mai util decat asociatia prietenilor jucatori de sah sau mai stiu eu ce altceva.
Ultima modificare: Vineri, 2 Ianuarie 2009
romascanu, moderator
bobo24 a scris:

buna ziua
as dori sa stiu care este sensul expresiei "utilitate publica" din enuntul "institutie de drept privat si de utilitate publica". adica apartin statului sau...alceva?
multumesc!


Este institutia care deserveste un interes general, obstesc . Institutiile de drept privat nu apartin statului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Institutie privata de interes public opt_mgh opt_mgh Buna ziua! Aveti idee cum ar functiona o Institutie privata de interes public, finantata integral din fonduri private? Aceasta institutie ar trebui sa fie ... (vezi toată discuția)
E vreo diferenta intre o asociatie non-profit si un ong??? adria_bd adria_bd as dori o lamurire... eu credeam ca prin denumirea de ONG (organizatie neguvernamentala) ne referim la orice asociatie sau fundatie. mai nou, mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Un ong este o autoritate publica? madalinaoprea madalinaoprea Poate cineva sa ma lamureasca daca o organizatie a minoritatilor nationale ce functioneaza in baza OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii si care ... (vezi toată discuția)