avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietate comuna
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietate comuna

Lucrez la o agentie de publicitate si va cer ajutorul in ceea ce priveste un contract . Am incheiat cu o asociatie de proprietari un contract de inchiriere fara exclusivitate cu valabilitatea de un an,pentru inchirierea unei suprafete de pe fatada blocului, dar cu o clauza in care daca aveau o alta solicitare pe acelasi spatiu de la o alta firma, trebuiau sa ne anunte cu 45 de zile inainte, daca nu respectau termenul platind daune interese firmei noastre Contractul intre noi expira in decursul lunii iunie anul curent. In decursul lunii mai am avut o solicitare de a amplasa un material publicitar pe aceasta suprafata inchiriata de catre noi, dar surpriza cea mare a fost ca suprafa era ocupata de catre o alta firma de publicitate. Asociatia nu stia de amplasamentul acestui material publicitar(mesh) deoarece aceasta firma nu a incheiat un contract prin intermediul lor cum ar fi trebuit, a incheiat direct cu locatarii, dandu-le in schimb o suma de bani. Locatarii care au semnat aceste contracte individuale au semnat si un tabel care este atasat la contractul nostru, in care ei sunt de acord cu amplasarea unui materia publicitar de catre firma noastra.

Intrebarile pe care as dori sa vi le adresez sunt :
- cum se poate rezolva aceasta problema fara sa ajungem la o instanta de judecata
- cum pot fi trasi la raspundere acei locatari care au semnat cu firma noastra si care au incheiat un contract individual cu cealalta firma.
-suprafata de caramida aparenta care este pe fatada blocului nu apartine tuturor locatarilor ? nu este proprietate comuna indiviza?
Va multumesc si astept din partea dumneavoastra raspuns.




Cu respect ,

Monica Capra
Cel mai recent răspuns: proprietaru , utilizator 08:42, 20 Decembrie 2008
Fatada blocului constituie proprietate comună, astfel că aceasta nu poate fi închiriată numai de cel care o deţine, fiind necesar acordul asociaţiei de proprietari si al proprietarilor direct afectaţi.
Pe cale de consecinţă, contractul individual încheiat de acea firmă cu unii proprietari în parte, este nelegal, astfel că numai prin instanţă se poate solicita desfiinţarea lui şi obligarea la plata de daune a proprietarilor din cauza cărora nu aţi putut amplasa materialul publicitar.
Mai este si varianta amiabila, de notificare a acelei firme de catre un avocat prin care să i se explice situaţia, să elibereze fatada ocupata de mesh in favoarea firmei dv., in caz contrar urmand a suporta consecintele initierii unei actiuni in instanta. ;)
Trebuia sa faceti contract cu fiecare proprietar in parte si un contract cu asociatia de proprietari. Presupun ca nu ati platit nimic proprietarilor si e aproape normal ca dupa 11 luni de asteptare fara a incasa ceva si fara a fi obligati la ceva prin contract sa incheie un contract cu cineva care a si platit. Am avut un asemenea contract pentru un an dar am stipulat in contract ca daca in 4 luni nu amplaseaza afisul (ca numai la data amplasarii afisului se platea) contractul se reziliaza si proprietarii pot inchiria la alta firma cu acordul asociatiei.
Dupa parerea mea daca nu aveti contract cu proprietarii direct afectati nu puteti pretinde de la ei nimic.
Utilizator Cora2006 are dreptate, firma respectica nu poate face contract de inchiriere cu fiecare proprietar in parte pentru ca ulterior sa poata plati o anumita cota fiecarui proprietar. Firma respectiva poate cel mult sa ia acordul verbal sau scris al fiecarui proprietar urmand ca adunarea generala a asociatiei sa fie de acord cu efectuarea unui eventual contract. Contractul se semneaza de catre comitetul executiv prin reprezentantul sau legal adica presedintele.Dupa semnarea contractului beneficiile rezultate intra in contul asociatiei nu in buzunarele fiecarui proprietar.Acesti bani sunt folositi ,conform legislatiei in vigoare, pentru repararea terasei sau a altor reparatii.In cazul in care sunt de facut anumite reparatii locatarii care au luat recompense in urma semnarii contractului individual, cu siguranta nu vor participa cu nici un banut la reparatii( si atunci sa vezi scandal).
Un raspuns concret la intrebarile d-voastra nu pot da, dar o parere cred ca pot sa exprim, si anume:
- Da, suprafata de caramida este parte comuna;
- Proprietarii nu cred ca pot fi trasi la raspundere fara o hotarare judecatoreasca;
-Din punctul meu de vedere ,asi face o adresa scrisa catre asociatie in atentia fiecarui semnatar al tabelului prin care asi spune ca vor fi dati in judecata individual daca nu se hotarasc sa rezilieze acele contracte( evident ca nu o sa dau in judecata pe nimeni pentru ca ar costa prea mult timp si bani).
Contractul trebuie semnat numai cu asociatia de proprietari, nu cu locatarii pe partea care e inchiriata, pentru afisarea materialului publicitar(mesh). Cum am mai spus, ei au semnat un tabel prin care erau de acord cu amplarea materialului publicitar, iar contractul nostru le dadea voie sa inchirieze acelasi spatiu inchiriat de noi, dar cu instiintarea firmei noastre cu 45 de zile inainte, ceea ce ei nu au respectat. Am incheiat cu asociatia deoarece numai ea imi poate emite factura , iar pe baza acesteia noi le facem plata , asa este legal. In ceea ce priveste problema ca 11 luni nu au primit nici un ban , in contractul nostru nu este stipulat faptul ca trebuie sa le platesc daca nu am expunere. Ei cand au semnat cu cealalta firma nu au cerut acordul asociatiei cum era normal sa o faca au semnat contractul individual si au incasat banii care de fapt sunt la negru . Pe aceasta tema sunt multe de discutat de aceea astept opinia dumneavoastra
Deja aţi devenit mai înţelept! şi asta este un lucru bun. Înseamnă că noi, forumiştii chiar nu ne pierdem timpul degeaba..;)

Alte discuții în legătură

Acord asociatie proprietari pentru amplasare banner in dreptul apartamentului ClaudiuCloud ClaudiuCloud Buna ziua, Dorim sa aplasam un banner pe fatada blocului, in dreptul apartamentului unde avem inchiriat spatiul de birou (balcon, colt bloc, fata ... (vezi toată discuția)
Reclama pe bloc. pres. asoc. de locatari a spus ca semnatura mea nu conteaza shalimar shalimar Saptamana trecuta a venit presedintele de asociatie la mine pt a-i semna aprobarea de a pune reclama pe peretele exterior al blocului, pe partea unde am si eu ... (vezi toată discuția)
Conventie intre asociatie de proprietari si chirias apt. destinatie comerciala chiriasaptcudetinatiecomerciala chiriasaptcudetinatiecomerciala buna ziua Sunt chirias (persoana juridica) al unui apartament situat la parterul unui bloc de pe un bulevard din bucuresti Conform contractului de inchiriere ... (vezi toată discuția)