avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrebare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrebare

buna seara,as dori si eu o informatie daca ma puteti ajuta:ce articol din codul muncii face referire in cazul in care te casatoresti si beneficiezi de la stat de 5 zile de concediu de odihna in plus fata de cele cuvenite pentru timpul efectiv de munca.cum as putea sa-mi recuperez banii in cazul in care nu vor sa ma plateasca deoarece nu am efectuat aceste zile de concediu?

multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:49, 17 Februarie 2011
Acesta era o prevedere a contractului colectiv unic la nivel national 2007 - 2010
ART.61. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in
familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului - 5 zile;

Este vorba de art.61 din CCMN. Primiti 5 zile libere care va sunt platite pentru desfasurarea evenimentului. Daca nu ati solicitat acest drept este vina dv. Nu se compenseaza in bani.
Logic ar fi ca aceste zile libere sa se solicite in preajma evenimentului. Sunt insa, cred, si situatii in care salariatul nu isi cunoaste corespunzator drepturile si nu solicita angajatorului acordarea lor. Este de asemenea adevarat ca legea nu prevede un termen in care salariatul poate solicita acordarea acestui drept. Termenul de prescriptie a dreptului la actiune in cazul in care angajatorul nu executa clauzele contractului colectiv de munca este de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune asa cum rezulta din art. 183 lit e) din Codul Muncii -"Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate [...] în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia". Nefiind prevazut de lege un termen in care salariatul trebuie sa solicite acest drept si avand in vedere termenul de presciptie al dreptului la actiune, consider ca angajatorul trebuie sa accepte solicitarea angajatului daca aceasta a fost formulata in teremn de 6 luni de la producerea evenimentului. Dupa aceasta data, ramane la latitudinea lui.
@ trm
Este vorba despre art.283 alin.1 lit.e C.mun .. si nu art.183 lit.e C.mun.

@ christina2906
Puteti solicita angajatorului aceste zile libere platite, dar in cazul unui refuz al acestuia , dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de zile de la data incheierii casatoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se acorda cele 5 zile de concediu pentru casatorie ContSters116443 ContSters116443 Buna ziua, Am o dilema legata de prevederile art. 61 alineatul (1) litera a) din Contractul Colectiv de Munca unic la nivel national 2007 - 2010 (care a ... (vezi toată discuția)
Plata contributiilor muncitoru muncitoru Am lucrat la un angajator care in cim a trecut un salariu mai mic decat cel platit in mana,ca sa nu plateasca impozite la stat.Dupa un timp a intrdus o noua ... (vezi toată discuția)
Ajutor nastere ELENA2009 ELENA2009 in cat timp de la nastere o angajata poate solicita ajutorul de nastere? dupa cat timp se prescrie? daca angajata nu a depus cerere la unitate, societatea e ... (vezi toată discuția)