avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Legea portabilitatii. Probleme cu Orange Romania!
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Legea portabilitatii. Probleme cu Orange Romania!

Buna ziua,

Eu si sotul meu avem o nelemurire legata de furnizorul de servicii de telefonie ORANGE.
Sotul meu lucreaza in Politie. Acum aproape 2 ani, pe cand era membru IPA (International Police Association), a mutat abonamentele in grupul lor.
Intre timp a iesit din cadrul asociatiei si a solicitat rezilierea contractelor care si expirasera, cu trecerea numerelor pe cartela.
Consultantul Orange care l-a contactat i-a precizat ca nu poate trece numerele pe cartela ci trebuie sa ne faca neaparat abonamente, altfel vor inchide numerele. A argumentat ca numerele noastra (pe care le avem de 10 respectiv 8 ani) nu sunt proprietatea noastra.
Am inteles ca exista legea portabilitatii, care intr-o oarecare masura sustine ca numarul de telefon este proprietatea clientului si avem dreptul sa schimbam si operatorul!
Este legal? Daca ne facem abonamente noi pentru un an (fara a achizitiona telefoane) putem renunta dupa 1-2 luni?
Sincer ... noua ni s-a parut abuziv! Doream sa trecem pe cartela pentru a putea urmarii cat vorbim, cu cine si ce abonament ar fi meritat.
Un alt coleg de-al sotului meu, aflat in aceeasi situatie, si-a facut abonament si i s-au recunoscut si anii de vechime din retea.
Cel mai recent răspuns: alinagava , utilizator 18:01, 25 Februarie 2011
Va regasiti aici ?

Art. 8

(1) La primirea unei cereri de portare a numărului în condiţiile art. 7 alin. (5), furnizorul donor va răspunde operatorului bazei de date administrative centralizate, care va transmite răspunsul furnizorului acceptor. Refuzul cererii de portare va fi justificat în conformitate cu prevederile alin. (2).

(2) Furnizorul donor poate refuza realizarea portarii numărului în următoarele cazuri:

a) cererea nu este completă sau este completată în mod eronat;

b) datele de identificare a abonatului sunt incorecte sau nu corespund cu numărul a cărui portare se solicită;

c) furnizorul donor nu furnizează servicii prin intermediul numărului respectiv;

d) numărul nu face parte din blocurile de numere care pot fi portate;

e) au fost primite mai multe cereri de portare pentru acelaşi număr;

f) în cazul numerelor utilizate pentru furnizarea de servicii de telefonie mobilă, cartela SIM sau terminalul CDMA este declarat pierdut ori furat;

g) în cazul numerelor utilizate pentru furnizarea de servicii de telefonie mobilă pentru care plata apelurilor se realizează în avans, de la numărul respectiv nu a fost originat şi la numărul respectiv nu a fost primit nici un apel;

h) din motive legate de apărarea naţională, siguranţa naţională sau ordinea publică.

(3) Nu pot constitui motive de refuz al cererii de portare a numărului:

a) existenţa unor datorii ale abonatului către furnizorul donor;

b) existenţa unei durate minime de încheiere a contractului;

c) suspendarea furnizării serviciului prin intermediul numărului respectiv.
Multumesc pentru raspuns.
Intre timp am aflat ca numerele noastre sunt proprietatea IPA.
Am vorbit si cu cei de la Protectia Consumatorului, care ne-au precizat ca avem doua posibilitati:
1. Luam legatura cu cei de la IPA si le solicitam sa ne inapoieze numerele in acelasi fel in care noi le-am dat care ei. (Procedura destul de greoaie... )
2. Acceptam un abonament pentru un an, fara a beneficia de telefoane sau minute promotionale. Astfel vom avea dreptul sa renuntam la abonament chiar si dupa 1-2 luni.
Asa ca am ales a 2-a varianta! Dar contractul nu a intrat inca in vigoare deoarece consultantul Orange care se ocupa de noi ... este in concediu medical.

Oricum... pe aceasta cale tin sa ii felicit pe cei de la Protectia Consumatorului! Au fost foarte prompti!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract orange zephon zephon Buna ziua Am urmatoarea problema: Cu o saptamana in urma am semnat o cerere de portare de la Vodafone la Orange de pe abonament pe abonament. Odata cu cererea ... (vezi toată discuția)
Probleme dupa portare. doi operatori pentru acelasi numar? Florin2404 Florin2404 Buna ziua. In martie 2023 am depus o cerere de portare catre Orange SA, avand furnizorul donor Orange Romania Communications SA (pe scurt OROC, fostul Telekom ... (vezi toată discuția)
Schimbarea de catre operatorul de telefonie mobila a nr de telefon dupa rezilierea contractului crisstina_ crisstina_ Buna ziua!Acum 3 ani am facut un abonament la un operator de telefonie mobila trecand nr de pe cartela prepay pe abonament.Recent mi-am reziliat contractul cu ... (vezi toată discuția)