avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

handicap

Salut :)

daca ma poate ajuta cineva cu o nelamurire. Tatal meu din pricina unei boli si-a pierdut un picior si deci, acum are dosar de handicapat. Ideea e ca el era medic pe Ambulanta, iar cu acest handicap nu o sa poata sa-si exercite aceeasi meserie. Ambulanta are post pt ' coordonator medic de dispecerat', post pe care tata l-ar putea indeplini chiar si cu acest handicap.
Intrebarea mea ar fi daca legea din Romania obliga angajatorul sa creeze (sau sa acorde) post pe masura handicapului angajatului sau. Am cautat pe internet dar nu am gasit nici o lege clara, doar legea 448 care specifica '4. adaptare rezonabilã la locul de muncã - totalitatea modificãrilor fãcute de angajator pentru a facilita exercitarea dreptului la muncã al persoanei cu handicap; presupune modificarea programului de lucru, achizitionarea de echipament, dispozitive si tehnologii asistive si alte mãsuri asemenea'.
Cel mai recent răspuns: VANDA CHIOREAN-PETER , Avocat 20:26, 18 Februarie 2011
Din pacate in acest caz nu se poate cere respectarea unei legi. Una e legea si alta este "legea omeniei,legea nescrisa". Acest transfer spre un alt loc de munca in aceasi unitate ar fii posibila doar daca intregul colectiv ar dovedii solidaritate fata de propiul coleg de munca . Asta e situatia .
Am raspuns doar etaland un gand de solidaritate. Am handicap fizic accentuat si la cei aproape 50 ai mei , am vazut,am lucrat cu oameni in situatia mea si chiar ma impresioneaza toate persoanele care au reusit sa aiba un loc de munca in aceste conditii.M-as bucura mult sa obtina acest tranfer spre un loc de munca adecvat. Iata o proba clara in care s-ar dovedii prin fapte respectul pentru un om deosebit. A fii medic este o dovada a inteligentei unui om si o valoare umana de neconstestat. Asta e credinta mea. Respect si ma inclin in fata unui asemenea om !
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
ContSters192087, utilizator
stimate domn, legea care guverneaza statutul persoanei cu handicap este L448/2006. daca tatal dvs va putea exercita activitatea la care va referiti nu exista impedimente in a fi salariat chiar si cu caest handicap. in aceeasi lege veti gasi precizat ca societatile care nu au minim 4% din personalul angajat persoane cu handicap platesc mai mult la fondul pt persone cu handicap. eu am un handicap cu gr accentuat de invaliditate si cel putin pana acum nu am avut impedimente in a-mi desfasura meseria. singurul dvs impediment ar fi sa i se acorde gr 1 de invaliditate si atunci sa i se intocmeasca dosar de pensionare, din cate stiu pe gr1 nu se acorda si drept de munca. oricum va sfatuiesc sa apelati si la un jurist in materie de dreptul muncii. va doresc numai bine.
Dupa opinia mea, in cazul tatalui Dvs. ar fi incidente si urmatoarele:

Art. 61 lit.c coroborat cu art.64 alin.1 din Codul muncii prevede obligatia oferirii de catre angajator a unui alt loc de munca vacant corespunzator, compatibil cu pregatirea profesionala sau aptitudinea fizica a angajtului. Aptitudinea se stabileste de medicul de medicina muncii.
In situatia in care angajatul nu are alte locuri de munca vacante acesta are obligatia de a solcita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a forte de munca pentu a gasi angajatului un alt loc de munca.

In cazul concedierii salaraitaului pe motivul de la art.61 lit .c (inaptitudine fizica sau psihica) salariatul are drept la o compensatie prevazuta in contractul colectiv sau individual de munca.


Aici sunt articolele din Codul muncii care va intereseaza:
"Art. 61.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
e) Abrogat.


Art. 62. [decizia de concediere]
(1) În cazul în care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevăzute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligaţia de a emite decizia de concediere în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării cauzei concedierii.
(11) În cazul în care concedierea intervine pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispoziţiilor art. 263-268.
(2) Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulităţii absolute, trebuie să fie motivată în fapt şi în drept şi să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată şi la instanţa judecătorească la care se contestă.

Art. 63. [cercetarea prealabilă]
(1) Concedierea pentru săvârşirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile şi în termenele stabilite de prezentul cod.
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d) poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi, precum şi prin regulamentul intern.

Art. 64. [obligativitatea ofertei de redistribuire în muncă]
(1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) În cazul concedierii pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiază de o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz. "

Va dorest sanatate, iar daca veti intampina probleme cu angajatorul va sfatuiesc sa contactati un avocat specializat pe dreptul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere CiprianeIoniță CiprianeIoniță Bună seara, Ma interesează cum pot concedia un angajat care nu da randament în ceea ce privește producția, dar în temeiul legii?Menționez ca i-am făcut ... (vezi toată discuția)
Concediere Pisoiash Pisoiash BUNA SEARA! Daca dorim sa concediem un angajat ptr anumite nemultumiri din partea unor clienti cum trebuie procedat? incadram la abatere disciplinara art61 lit ... (vezi toată discuția)
Recomandare medicala cu privire la schimbarea locului de munca Elssa Elssa Buna ziua, Un salariat a adus o recomandare medicala cu privire la schimbarea locului de munca. In firma nu exista posturi vacante corespunzatoare ... (vezi toată discuția)