avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art. 61 din Codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art. 61 din Codul muncii

O pers a fost externata cu codul 315 (Tulburari psihotice acute si tranzitorii) de spitalul Obregia, i se poate desface CIM cu art 61 lit c din codul munci ? , i se da preaviz, conpensatii daca nu sunt precute in c. colectiv de m-ca ? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:57, 16 Octombrie 2015
In cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului, potrivit art.61 lit.c C.mun.

Pasi concediere:
- Emiterea deciziei organelor competente de expertiza medicala prin care se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

- Propunerea ocuparii unui loc de munca vacant
Art. 64. C.mun.
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

- emiterea deciziei de concediere
Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c C.mun. beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.

- comunicarea deciziei de concediere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere inaptitudine medicala zxz19 zxz19 Buna seara Care sunt pasii de urmat pt a concedia pt inaptitudine ( dupa ce avem fisa de aptitudine de la medicina muncii cu precizarea ca angajatul e ... (vezi toată discuția)
Concediere salariat care a picat examenul psihologic iris9 iris9 Va rog, sa-mi spuneti ce se intampla daca un salariat pica examenul psihologic sau daca la controlul psihiatric periodic se constata o problema(suspiciune de ... (vezi toată discuția)
Concediere art 61 lit c consuello consuello Buna seara, cum ar putea proceda un angajat care lucreaza pe un post ce presupune efort fizic, daca in urma unui accident ( ruptura ligamente) nu mai poate ... (vezi toată discuția)