avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament olografic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament olografic

Bunica mea a facut un testament olografic pentru casa ei mie si fratelui meu dar nevoind sa o puna si pe mama mea la mostenire este valabil testamentul dupa decesul ei ?
Sau poate fi atacat in instanta.Daca se poate as dori un raspuns si daca se poate ataca in instanta care ar fii actul prin care poate fi lasat mostenire mie si fratelui meu aceasta casa.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 20:19, 18 Februarie 2011
Indiferent de forma in care este incheiat testamentul,acesta este atacabil.Indicat ar fi incheierea unui contract de vanzare cumparare.
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
andymaurul, utilizator
1. Mama dumneavoastra (impreuna cu alti copii, daca mai exista) este mostenitor rezervatar si nu poate fi indepartata de la mostenire de tot. Ea poate actiona in justitie pentru reducerea liberalitatilor excesive. Conteaza insa si cate bunuri are bunica.
Important de stiut este ca mama dumneavoastra are o rezerva de JUMATATE din mostenire. Cealalta jumatate din mostenire o poate lasa prin testament bunica fara nicio teama. Sfatul meu este insa ca bunica sa mearga la notar sa incheie un testament autentic. E mai greu de "daramat".
Astfel daca singurul bun al bunicii este casa, atunci mama are dreptul la 1/2 din casa.
Mai exista problema urmatoare : bunica a avut un sot? Mai traieste? Daca a murit, s-a dezbatut succesiunea in urma mortii sale?

2. Testamentul olograf trebuie sa fie SCRIS, SEMNAT, DATAT de mana testatorului. Sfatul meu ramane acelasi : mult mai bun un testament autentic la notar din foarte multe motive.
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
Mihaela Enache, Avocat
indicat ar fi ca bunica dvs sa va faca dvs si fratelui dvs un contract de vanzare-cumparare. asa sansele mamei de a anula actul sunt extrem de mici comparativ cu testamentul.
athe a scris:

indicat ar fi ca bunica dvs sa va faca dvs si fratelui dvs un contract de vanzare-cumparare. asa sansele mamei de a anula actul sunt extrem de mici comparativ cu testamentul.


Da, putandu-se prevedea si o clauza de uzufruct viager, adica bunica poate sa locuiasca si sa foloseasca casa pe tot timpul vietii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament RAD  EMIL RAD EMIL o persoana lasa prin testament intreaga mostenire unui nepot incit sotul ia decedat de mult au avut o fata care a decadat si ea inainte de a de face ... (vezi toată discuția)
Cine poate ataca testamentul? MariaEnikoKese MariaEnikoKese Buna ziua .Mama mea are o matusa ,care are un apartament si il lasa mamei mele.S-a facut testamentul legalizat la notar pe numele mamei .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Testament ContSters129189 ContSters129189 va rog sa-mi spuneti daca e valabil un testament facut de o persoana in varsta, fara fi parafat de un notar , doar scris de mana de persoana in cauza . ... (vezi toată discuția)