avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ajutor nerespectare hotarare judec.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ajutor nerespectare hotarare judec.

buna ziua. In urma unui divort copilul in varsta de 3 ani a fost incredintat mamei prin sentinta irevocabila.Tatal cetatean turc are program de vizita cu luare la domiciliul sau in fiecare luni , miercuri si duminica din saptamana, intre anumite ore precum si dreptul de a avea legaturi personale cu minorul.Mama a facut pasaport copilului si a plecat cu el din tara in Italia.Tatal este acum privat de programul de vizitare al minorului, pentru ca e cetatean turc si nu poate merge in vizita intr-un stat UE , pt ca Turcia nu e membra a Uniunii.Ce se poate face in acest caz? Se poate face o plangere penala cf art 307 CP pentru nerespectarea programului de vizitare si pentru impiedicarea tatalui de a avea legaturi personale?care sunt sansele ca minorul sa fie adus inapoi in tara si care sunt procedurile pe scurt de urmat?multumesc
Cel mai recent răspuns: leonida , utilizator 17:33, 21 Iulie 2010
Cum putea sa scoata mama copilul din tara fara acordul tatalui, exprimat in forma autentica?Ati dat un astfel de acord?
pentru ca are sentinta definiva si irevocabila si conform Organelor de la frontiera ARE DREPTUL ...
În cazul în care copilul se mută în mod legal dintr-un stat membru în altul şi dobândeşte o nouă reşedinţă obişnuită, instanţele judecătoreşti din statul membru al fostei reşedinţe obişnuite a copilului îşi păstrează competenţa, prin derogare de la articolul 8 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003, pe o perioadă de trei luni de la mutare, pentru modificarea unei hotărâri privind dreptul de vizită pronunţată în acest stat membru înainte de mutarea copilului, în cazul în care titularul dreptului de vizită în temeiul hotărârii privind dreptul de vizită continuă să locuiască în mod obişnuit în statul membru al fostei reşedinţe obişnuite a copilului.
In acest caz, se poate solicita instantelor romanesti modificarea hotararii privind dreptul de vizita al tatalui.

În caz de deplasare sau de reţinere ilicită a unui copil, înapoierea sa ar trebui obţinută fără întârziere, iar, în acest scop, Convenţia de la Haga din 25 octombrie 1980 ar trebui să se aplice în continuare, astfel cum a fost completată cu dispoziţiile din regulamentul mai sus citat, în special cu cele din articolul 11. Instanţele din statul membru în care a fost deplasat copilul sau a fost reţinut ilicit ar trebui să fie în măsură să se opună înapoierii sale în cazuri precise, justificate în mod corespunzător. Cu toate acestea, o astfel de hotărâre ar trebui să poată fi înlocuită cu o hotărâre ulterioară a instanţei din statul membru al reşedinţei obişnuite a copilului înaintea deplasării sale sau a reţinerii sale ilicite. Dacă această hotărâre implică înapoierea copilului, înapoierea ar trebui realizată fără a fi necesară recurgerea la vreo procedură pentru recunoaşterea şi executarea hotărârii în cauză în statul membru în care se află copilul răpit.
cu alte cuvinte avem 3 luni la dispozitie sa anuntam autoritatile din celalalt stat membru in care s-a stabilit in legatura cu programul de vizitare pe care mama ar trebui sa il respecte.
din cate am inteles va trebui sa ne judecam in statul membru dupa legile acelui stat ?

Alte discuții în legătură

Competenta Mary355 Mary355 este regulamentul 2201 /2003 peste 44/2001?. Proces bazat pe conventia de la Haga cistigat in Bucuresti(copilul ramine in romania,nu va fi extradat),proces de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ... Koala1234 Koala1234 Buna ziua , este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ( 3 luni ) , pentru ca nu mai doreste sa se intoarca in tara in care traieste tatal? Am ... (vezi toată discuția)
Executare silita a unei sentinte civile pentru nerespectarea programului de vizitare hasan hasan Buna ziua. Un prieten cetatean turc a divortat de sotia lui,copilul rezultat in urma casatoriei fiind incredintat mamei printr-o sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)