avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... COMPETENTA
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

COMPETENTA

este regulamentul 2201 /2003 peste 44/2001?. Proces bazat pe conventia de la Haga cistigat in Bucuresti(copilul ramine in romania,nu va fi extradat),proces de incredintare se spune ca Romania nu are competenta conform CE 44/2001. Cistigarea procesului bazat pe conventia de la haga nu inseamna ca s-a stabilit domiciliul copilului la mama si ca el nu va fi extradat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:41, 27 Decembrie 2007
Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului, din 27 noiembrie 2003, privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintesti se aplica, oricare ar fi natura instantei, si materiilor civile privind atribuirea, exercitarea, delegarea, retragerea totala sau partiala a raspunderii parintesti , cum ar fi incredintarea si dreptul la vizita.
Potrivit acestui regulament, instantele judecatoresti dintr-un stat membru sunt competente in materia raspunderii parintesti privind un copil care are resedinta obisnuita in acest stat membru la momentul la care instanta este sesizata.
Dar am o intrebare.Minorul are certificat de nastere german si romanesc transcris. Prin hotarirea de la Bucuresti (in procesul bazat pe Conventia de la Haga) s-a hotarit ca minorul sa ramina la mama ,sa nu fie extradat,cererea de inapoiere fiind deci respinsa. Eu am domiciliul (cu dovada de la evidenta populatiei) in vestul tarii. Cum dovedesc ca minorul are resedinta la mine,la mama?Cu certificatul de nastere romanesc? Cu pasaportul?Sau cu ce document? Sau automat are resedinta unde este mama,daca dintotdeauna a locuit cu mama lui?
Copilul minor locuieste la pãrintii sãi. Dacã pãrintii nu locuiesc împreunã, acestia vor decide, de comun acord, la care dintre ei va locui copilul. În caz de neîntelegere între pãrinti, instanta judecãtoreascã, ascultând autoritatea tutelarã, precum si pe copil, dacã acesta a împlinit vârsta de zece ani, va decide, tinând seama de interesele copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta Mary355 Mary355 In Bucuresti in cadrul unui proces bazat pe conventia de la Haga se hotareste ca minorul ramine in tara la mama si nu va fi extradat. Instantele din provincie ... (vezi toată discuția)
Competenta romaniei Mary355 Mary355 Citat din comunicare: Referitor la exceptia necompetentei teritoriale a instantelor romane in solutionarea acestui litigiu tribunalul va admite aceasta ... (vezi toată discuția)
Competenta romaniei Mary355 Mary355 Citat din comunicare:\" Referitor la exceptia necompetentei teritoriale a instantelor romane in solutionarea acestui litigiu tribunalul va admite aceasta ... (vezi toată discuția)