avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare imobil inchiriat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare imobil inchiriat

In situatia in care vanzatorul vinde un imobil inchiriat (inregistrat/neinregistrat la administratia financiara), cumparatorul necunoscand acest lucru, cumparatorul poate obtine anularea (desfiintarea) contractului de vanzare-cumparare?
Articolul e inca in vigoare, asa ca puteti considera ca se aplica. Mie mi se pare desuet, dar asta e alta poveste...
Si mie imi p[are desuet, dar sunt discutii care sustin ca apara un drept al chiriasului care nu are atributia sa inregistreze contractul la AFP.
Oricum, in ce baza iti dau AF informatii referitoare la inchirierea unui imobil care nu e al tau, nu ai litigiu? :-/ Si de ce spui ca inregistrarea la AF este pentru publicitate, ca mie mi s epare a fi pentru valabilitate... NU?

Oricum, aartist, spune-ne si noua de la inceput toata situatia, nu pe bucati si precizeaza si pentru cine esti: vanzator, cumparator sau chirias. Ca sa stim ce sa-ti spunem sa faci...
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Uite asta ar fi o discutie interesanta: mie nu mi se pare ca inregistrarea la AFP e o conditie de valabilitate. In primul rand ar fi total necorelat cu faptul ca de vandut poti sa vinzi valabil fara nicio inscriere sau formalitate, dar de inchiriat poti numai prin inregistrare. Apoi legea spune ca "Închirierea locuinţelor se face pe baza acordului dintre proprietar şi chiriaş, consemnat prin contract scris, care se va înregistra la organele fiscale teritoriale şi va cuprinde [...]". Tot asa si codul muncii prevede ca "Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română. ", fara ca prin asta CIM-urile fara act scris (si implicit neinregistrate la ITM) sa fie nevalabile. Exista alte sanctiuni (amenzi, faptul ca se considera incheiat pe termen nedeterminat), dar nu nulitatea.

Daca proprietarul nu declara contractul, savarsteste infractiunea de evaziune fiscala. Acum ramane insa problema ca numai chiriasul nu poate inregistra contractul, deci daca admitem ca numai asta e formalitatea de publicitate in detrimentul art. 1441, atunci el are o problema. La asta nu ma gandisem. Mai reflectez.
Stii care e chestia, ca textul nu oprecizeaza expres sanctiuni si consecinte... asa incat, sunt si eu in bataia vantului cu interpretarile astea.
Dar daca ma gandesc la scopul prevederii, care imi pare ca vrea a-l apara pe chirias... chiriasul ce poate face, in afara de a-l da in judecata pe obligatia de a face?

Mai e o alta abordare, desi mai nimeni nu e de acord cu ea: de ce nu poate chiriasul inregistra contractul la AF? Ok, nu poate depune declaratii, dar un contract ce trebuie, conform legii, inregistrat undeva, poate fi inregistrat de orice parte a lui, nu? E numai logic si normal... Cu atat mai mult cu cat ii apara un drept acea inregistrare chiar partii care il prezinta...

Asa incat, mi se pare normal ca acel contract sa poate fi trimis spre inregistrare de chirias si sa produce unele consecinte, desi nu exista declaratii ale proprietarului. Dar daca eu uit sa-mi depun declaratiile, desi exista faptul ca am venituri... ce mi se intampla? amenzi dupa amenzi...

Mai mult, acum vreo cateva luni, primesc de la locul primului meu domiciliu fiscal o instiintare ca e necesar sa depun declaratii pe anii 2005 si nu mai stiu care ca din datele lor reiese ca desfasor activitati independente... :D Pai reiesea din cererea de schimbare a domiciliului fiscal, atat, ca restul era la domiciliul fiscal actual, intreg dosarul...
Asa incat, daca din orice date poate reiesi obligatii de plata din diferite surse, atunci de ce nu si din inregistrarea de catre chirias a contractului? Si sa-l cheme aia pe proprietar sa-i ceara lamuriri si declaratii etc.

Nu cred nici ca inregistrarea la AF poate fi considerata publicitate, caci nu cunosc in ce baza legala as putea obtine eu relatii despre veniturile lui X la AF... daca pot obtine date despre veniturile din cedarile de folosinta de la AF, atunci as putea obtine si date despre celelalte tipuri de venituri, ceea ce... nu prea e...

Consider ca singura forma de publicitate legala privitoare la imobile, orice legat de imobile, e numai prin CF. Atat. Ea e publica referitoare la sarcini, drepturi de orice natura, ale imobilelor.
E obligatorie publicitatea contractelor peste 3 ani, ceea ce nu inseamna ca nu e posibila si a celor sub 3 ani. Iar lipsa de diligenta a chiriasilor in general nu cred ca poate fi de natura a schimba modul de publicitate a unor drepturi si obligatii, doar prin cutuma si practica generalizata.

Nu sunt sigura de tot ceea ce am aratat, dar un mod de a proteja partile contractului trebuie sa fie, tratamentul trebuie sa fie egal pentru ele...
AVLIL a scris:
Mai e o alta abordare, desi mai nimeni nu e de acord cu ea: de ce nu poate chiriasul inregistra contractul la AF? Ok, nu poate depune declaratii, dar un contract ce trebuie, conform legii, inregistrat undeva, poate fi inregistrat de orice parte a lui, nu? E numai logic si normal... Cu atat mai mult cu cat ii apara un drept acea inregistrare chiar partii care il prezinta...

Sunt de acord cu tine.

Consider ca singura forma de publicitate legala privitoare la imobile, orice legat de imobile, e numai prin CF. Atat. Ea e publica referitoare la sarcini, drepturi de orice natura, ale imobilelor.
E obligatorie publicitatea contractelor peste 3 ani, ceea ce nu inseamna ca nu e posibila si a celor sub 3 ani. Iar lipsa de diligenta a chiriasilor in general nu cred ca poate fi de natura a schimba modul de publicitate a unor drepturi si obligatii, doar prin cutuma si practica generalizata.

De-acord, dar uneori nu e lipsa de diligenta. Eu am vrut sa imi notez un contract de inchiriere in apartamentul unde stateam, dar nu am avut unde: nu exista carte funciara.

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere asupra unei proprietati imobiliare Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Se poate afla daca asupra unui imobil exista un contract de inchiriere... si cam unde se poate verifica acest lucru? In extrasul de carte funciara ... (vezi toată discuția)
Contractul de inchiriere trebuie neaaparat inregistrat la financiar ca sa fie in viguare? Andyx Andyx Am facut un contract de inchiriere cu propietarul apartamentului de unde stau acum dar doar noi intre noi si nu l-am legalizat sau depus undeva.Sunt considerat ... (vezi toată discuția)
Locatiune Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)