avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de inchiriere asupra unei proprietati ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de inchiriere asupra unei proprietati imobiliare

Buna ziua! Se poate afla daca asupra unui imobil exista un contract de inchiriere... si cam unde se poate verifica acest lucru? In extrasul de carte funciara de informare se mentioneaza faptul ca acel imobil este inchiriat?
Cel mai recent răspuns: Iulian81 , utilizator 17:07, 12 Septembrie 2011
Cred ca la Administratia Financiara, daca acel contract de inchiriere este declarat.
Dar inchirierea nu se considera sarcina pusa asupra dreptului de proprietate si deci mentionata in Extrasul de carte funciara?
Inscrierea in cartea funciara a unui contract de inchiere se poate face de catre persoana interesata (de regula locatarul - chiriasul) pentru a face aceasta sarcina opozabila tertilor.
Contractul poate fi inscris daca este incheiat pe o perioada mai mare de 3 ani.
Toate contractele de inchiriere trebuie inregistrate la AFP in vederea stabilirii impozitului
datorat ca urmare a cedarii folosintei bunului respectiv .
In cartea funciara sa noteaza si contractele de inchiriere daca sunt mai mari de 3 ani. Altfel, doar la administratia financiara, dupa cum vi s-a spus si mai sus, dar asta daca proprietarul si-a declarat veniturile obtinute din inchiriere, deci a inregistrat contractul. Daca nu, nu prea mai aveti cum, decat sa investigati vecinii. Daca va intereseaza in ideea de a cumpara proprietatea si nu vreti sa aveti vreo surpriza, solicitati introducerea unei clauze exprese din care sa rezulte ca vanzatorul se obliga ca inainte de vanzare sa denunte orice contract de comodat/inchiriere, dandu-va proprietatea libera. Daca nu faceti mentiune, si exista contract de inchiriere , iar in aceasta inchiriere nu este scris ca inchirierea inceteaza prin faptul vanzarii, sunteti obligat sa mentineti contractul de inchiriere.
Si in caz ca se introduce clauza in contractul de vanzare-cumparare... posibilii chiriasi vor fi dati afara sau vanzatorului i se vor putea solicita despagubiri?

Alte discuții în legătură

Ca proprietar cum scap de chiriasii fostilor proprietari? sebala sebala am achizitionat o casa si nu pot beneficia de dreptul meu de proprietar deoarece chiriasii fostilor proprietari nu vor sa paraseasca casa desi au fost ... (vezi toată discuția)
Clauze contract de inchiriere adele2012 adele2012 Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea problema. Detin un imobil pe care l-am inchiriat cu suma de 400 euro, echivalentul in lei. Chiriasul insa a tinut ... (vezi toată discuția)
Punere in posesie stefaniuradu stefaniuradu Am achizitionat un spatiu cu credit de la o banca s-a facut contract de vanzare cumparare la notar prin care vanzatorii declara ca imobilul nu este scos din ... (vezi toată discuția)