avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Control de rutina / filtru de politie; Arme albe
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Control de rutina / filtru de politie; Arme albe

Buna ziua. Imi cer scuze daca s-au mai pus aceste probleme dar imi este aproape imposibil sa caut prin miile de discutii :)

Prima mea intrebare este daca politia are voie sa te opreasca (fara sa sesiseze vreo defectiune tehnica a masinii sau ca nu porti centura etc) cu motivul "control de rutina" sau numai in cazul unui filtru? Din cate stiam in cazul raziilor trebuie oprite toate masinile ce trec prin locul respectiv in momentul desfasurarii filtrului. Deci ii pot cere ordinul de serviciu ca sa verific, nu?
Asadar, as dori sa stiu sigur daca politia mai are voie sa opreasca doar pt control de rutina (fara sa fie vba de un filtru)?

A doua mea intrebare este daca politia are voie sa verifice masina fara un ordin de serviciu si daca eu pot refuza acest lucru in cazul in care el nu imi prezinta unul?

Si ultima nelamurire :">, daca politia gaseste in masina un cutit... sa zicem pt ajutor la pescuit, este port de arma alba? Cunosc art 1 alin 1 din Legea 61/1991, dar acesta nu este usor interpretabil? Adica, daca dovedesc ca am fost ieri la pescuit si l-am uitat in masina, fapta mai constituie infractiune? Ca asa, ma pot duce si la un market non stop la ora 3 a.m. sa imi iau carne si un topor de batut carnea impreuna cu un cutit... si ce, contistuie port de arma alba? Ca pana la urma nu sunt "in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica".
Deci in ce conditii portul unui cutit in masina contituie infractiune?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: annamariacir , utilizator 00:05, 25 Februarie 2011
de exemplu cand sunteti implicat intr-o altercatie si se descopera ca aveti la dvs cutzit, altfel nu poate fi vorba de port ilegal de arme.
politistii fac in mod obisnuit controale de rutina.
1. portul, fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere sau lovire, precum şi folosirea în asemenea locuri sau împrejurări a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru şocuri electrice;

Ce vi se pare interpretabil in acest text de lege ???
In conditiile in care ati fost depistat ca purtati una din obiectele mai sus mentionate in locuri in care este IMINENTA punerea in primejdie sau integritatea corporala....fapta este infractiune.

faceti diferenta intre aceste locuri comparand...discoteca cu ....magazinul de paine..si poate veti fi lamurit :)
pai am fost oprita de politie pt un control de rutina, am fost rugata sa deschid portbagajul si acolo era cutitul tatalui meu care il tine ptr cand merge la pescuit (nu va ganditi la vreo sabie sau ceva de acest gen). am explicat acest lucru politistilor dar vroiau sa ma duca la sectie si sa imi faca cazier (eu avand 1,6 m inaltime si 23 de ani... mare amenintare mai eram). bineinteles ca m-am rugat de ei sa ma lase in pace ca nu-s pui de vreun mafiot si nici tata nu are ceafa lata. au pastrat cutitul si m-au lasat sa plec.
sunt curioasa totusi daca aveau dreptate?! nu eram nici la discoteca, nici la magazinul de paine... eram pe strada, conduceam si era ora 3 a.m. ... asadar?
1.Din punctul de vedere al interpretarii prevederilor legale nu aveti dreptate.
Ele sunt destul de clare sidl.avocat v-a explicat mai sus.
2. In urma ridicarii cutitului s-a emis vreun proces verbal sau pur si simplu a fost luat de agentii de politie ?
Pur si simplu a fost luat de agentii de politie, fara vreun proces verbal, dar aveau de gand sa ma duca la sectie si sa imi faca cazier pentru port ilegal de arma. Dar in urma rugamintilor mele, m-au lasat in pace.
Deci pana la urma faptul ca aveam un cutit in masina (am descris mai pe larg situatia sus) constituie o infractiune? Si repet, daca iau de la market un topor de bucatarie si un cutit mare si le transport in masina, pot fi acuzata de port ilegal de arma?
Eu am inteles ce mi-a zis dl avocat, dar dna mai sus a precizat faptul ca "de exemplu cand sunteti implicat intr-o altercatie si se descopera ca aveti la dvs cutzit, altfel nu poate fi vorba de port ilegal de arme".
De aceea am zis ca legea ar putea fi interpretabila. Repet, ceea ce incerc eu sa aflu este daca dnii agenti de politie erau indreptatiti sa imi faca cazier ptr port ilegal de arma (cutit in portbagajul masinii), avand in vedere ca nu fusesem implicata intr-o altercatie.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Arme albe emilgabor1988 emilgabor1988 as dori sa reluam dicutiile referitoare la armele albe ca pana acuma din cat am vazut nu s-a clarificat nimica... daca ar fi sa ne luam strict dupa lege nu ai ... (vezi toată discuția)
Saltat de pe strada arma alba wizi wizi Salutare. Acum cateva zile un prieten a fost saltat de pe strada pentru ca avea la el un breloc cu briceag de 6 cm. Politistul respectiv la dus intai la sectia ... (vezi toată discuția)
"arme albe" - unde începe si unde se sfârseste portul ilegal...? Naganori Naganori Buna ziua, Îmi place deseori sa calatoresc prin locuri unde \"mâna omului nu prea pune piciorul\". :P În scopuri utilitare, port uzual în rucsac un ... (vezi toată discuția)