avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tabel nominal cu persoanele care nu doresc reparatiile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tabel nominal cu persoanele care nu doresc reparatiile acoperisului.

Buna ziua. Am sa incerc sa fiu cat mai explicit:
- scara blocului face parte dintr-o asociatie de poprietari.
- s-a pus problema repararii acoperisului(mai mult izolarea sa, acoperisul este plat)
- mai mult de 50% dintre locatari nu sunt de acord cu repararea acestuia din diverse motive
- presedintele de la asociatie a zis sa facem un tabel(nume, prenume, CNP, nr, serie BI, nr apt, semnatura)cu cei care nu sunt de acord si se rezolva
- am facut o foaie, care a circulat pe scara si a fost completata de 50% + 1 locatari care nu sunt de acord

Partea interesanta(care ma nedumereste):
- cand sa predau tabelul, mi-a zis ca "trebuie sa semnez pentru tabel, iar daca se ajunge in instanta si se constata ca unul din vecini a completat si semnat pentru mai multi, eu sunt vinovat, deoarece eu am semnat pentru predarea tabelului". E posibil asa ceva? Avand in vedere ca pe tabel apar CNP-ul, serie, numar BI, de unde putea altcineva sa le copie si de ce as fi eu vinovat pentru acest lucru???
- Tot presedintele spune ca ar trebui sa vina la el toata lumea care nu este de acord cu copie dupa contractul de vanzare cumparare al imobilului. Asta nu este treaba asociatiei? Eu nu ma pot duce la oameni sa le cer copiile dupa contracte. El cum emite facturile lunarepe numele locatarilor daca el nu stie cine si unde locuieste (este presedinte de 5 ani...)?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:56, 27 Februarie 2011
In primul rand vreau sa va spun ca toata procedura, de la un cap la altul este o nelegalitate si o aplicare a liberului arbitru ca si cum nu ar exista lege in tara asta dupa care o asociatie de proprietari care s-a infiintat - sunteti asociatie de proprietari? - trebuie sa functioneze....si anume Legea 230/2007 cu normele de aplicare a iei HG 1588/2007.

Proprietarii nu se intreaba daca sa se faca o reparatie, ci ea se face, se decide de catre comitetul executiv, ca d-aia l-ati ales, sa conduca, sa decida, sa gospodareasca asociatia.
O asociatie de proprietari care functioneaza normal are un fond de reparatii care se alimenteaza permanent si suficient, astfel incat sa existe bani pentru asemenea lucrari, iar numai daca e nevoie de o suma mai mare, atunci se pune suma de completare pe lista, toata o data sau in rate lunare. Daca nu exista bani in fondul de reparatii, atunci reparatia se pune pe liste. Dar se face!

Un proprietar afectat de o terasa nereparata poate actiona in judecata asociatia de proprietari si poate cere daune pe care pana la urma le veti plati cu totii daca nu reparati terasa.
Iata ce zice legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari pe care va sfatuiesc sa o cititi (o gasiti in primul topic din sectiunea noastra) si chiar sa i-o inmanati si presedintelui sa o studieze bine ca sa fie in cunostinta de cauza ce conduce si ce instrumente legale are la indemana pentru a conduce:
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
..............
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Un condominiu a carui terasa are infiltratii este o cladire care nu se poate folosi normal.

Va dau un exemplu: Se sparge teava de apa rece pe o coloana la baie. Se opreste apa din robinetul de jos si normal ca trebuie reparata. Si asa cum ati procedat si in acest caz cu terasa, proprietarii de pe celelalte coloane, intrebati fiind daca vor sa se faca reparatia, semneaza in tabel ca nu vor. Si reparatia nu se face pentru ca cei pe care nu-i afecteaza spargerea tevii si oprirea apei nu vor sa dea bani. Ce fac proprietarii afectati? Isi plang in casa amarul? Ies cu furcile si toporistile pe hol sa se lupte cu ceilalti care nu vor? Fac razmerita la usa presedintelui?
Nu e normal ca aceasta problema sa fie luata la cunostinta, facute demersurile, reparata teava fara ca proprietarii sa se chinuie prea mult si pusa cheltuiala pe liste, daca nu exista bani in fondul de reparatii? De ce exista conducere a asociatiei, administrator? Nu ca sa aiba grija si de buna functionare a blocului?
Normal ca oamenii intrebati daca vor sa dea bani pentru o chestiune care nu-i afecteaza direct o sa spuna ca nu vor. Dar terasa este proprietate comuna, ca si infrastructura blocului si ele trebuie reparate, indiferent cine vrea si cine nu vrea, nici cati vor si cati nu vor.
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
elga50, moderator
Cred că am mai povestit aici, pe forum, în 2009 asociația noastră a fost acționată în judecată de către o vecină care și-a reparat cu fonduri proprii hidroizolația, cauza fiind aceeași ca și în cazul dvs, că nu vor vecinii iar conducerea nu și-a îndeplinit atribuțiile. Deși, din punctul meu de vedere, a fost încălcată legea in modul cum a fost efectuată reparația, instanța a reținut că reparația era necesară așa că trebuie să plătim în plus aproape 6000 de lei cheltuieli de judecată#-o
Deci ascultați-o pe d-na elga50!
Pe langa cele aratate de d-na moderatoare:
- da, in anumite probleme, cand nu se poate organiza o AG a prop., se poate folosi metoda cu tabelul care "circula pe scara", insa acest tabel nu circula singur, de capul lui ci se ocupa cineva de aceasta treaba si chiar are dreptate presedintele in argumentatia lui; ca dvs. ati procedat la semnarea unui tabel impotriva unei reparatii a terasei - este altceva nu prea des intalnit in viata de zi cu zi a as. prop.; de fapt este nevoie sa se faca acea reparatie sau i-a venit unuia asa de foaie verde? In fapt daca se constata ca intr-adevar se constata infiltratii de la intemperii, com. executiv poate decide declansarea procedurii de reparatii, fara tabel si acordul celor 50%+1 - probabil care stau la etajele inferioare unde apa nu a ajuns... dar daca mai stati asa in dorul lelii, nu ca apa va ajunge si la dvs, dar se poate intampla ca degradarea sa fie asa de mare incat pe rand proprietarii vor abandona pe rand etajele...
- la as. prop. trebuie sa fie copii dupa fiecare act de proprietate, nu sa umble presedintele dupa aceste documente cand are nevoie - dar acum de ce ii trebuie copiile dupa actul de proprietate?
- daca dati o cautare personalizata aici in forum veti gasi o multime de raspunsuri privitor la cum ar trebui sa se procedeze legal pentru demararea actiunii de reparatie a terasei, nu cum sa se procedeze impotriva acestei actiuni;
Motivul pentru care locatarii refuza plata este faptul ca pe factura de intretinere apare lunar suma de 50 RON pentru reparatii acoperis, insa nimeni nu stie cat costa reparatiile totale (din cate am inteles, neoficial, 1 an), nu exista nici o factura proforma, nu este specificat explicit nicaieri motivul reparatiei. Presedintele spune: "stangem bani pana avem destul, facem reparatia si din ce ramane vor fi inapoiati". Este legal ceea ce face?
Perfect legal, asa se si face, cu conditia minora, totusi importanta, de a respecta transparenta acestui fond si a selectarii ofertei atunci cand va fi cazul.
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Reparatia terasei blocului IVANOVA IVANOVA Locuiesc intr-un bloc cu 3 etaje, iar vecinul de la etajul 3, care a cumparat de curand apartamenntul a facut o hartie catre Presedintele asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Judecata acoperis bloc DraglaGabriel DraglaGabriel Buna Ziua, Am o problema cu vecinul de la ultimul etaj, domnul s-a trezit de o luna sa reparam acoperisul, cei de pe casa scarii au hotarat ca prima oara se ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii angi25 angi25 Buna ziua tuturor! Am si eu o problema pe care nu stiu cum ar trebui rezolvata, va rog sa ma ajutati. La un bloc cu 4 etaje si 2 scari, cate 15 ap./scara, ... (vezi toată discuția)