avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... necazul nu vine niciodata singur
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

necazul nu vine niciodata singur

In speranta ca voi primi un sfat am sa descriu pe scurt problema cu care am confrunt. Acum 2 ani am avut un accident de circulatie . Circulam intre doua sate pe un drum european , deoarece eram baut circulam foarte prudent , era ora 3 dimineata , bezna totala . La un moment dat am fost orbit de o masina care venea din sens opus , in secunda urmatoare am vazut silueta unei carute , am franat , dar prea tarziu , am intrat din plin in caruta iar aceasta a lovit masina care venea din fata. A venit apoi politia care a constatat ca bausem atat eu cat si carutasul , care pe deasupra circula neiluminat , noaptea , pe un drum european . In procesul verbal au scris ca nu am respectat distanta fata de vehicolul din fata . Mi s-a intocmit dosar penal si permisul mi-a fost anulat . Am platit 20 mil. despagubiri carutasului ca sa nu am dea pt vatamare corporala si cu asta credeam ca am scapat . Insa acum cateva zile primesc de la o firma de asigurari o nota de plata de 120 mil. Contravaloarea pieselor pe care le-au schimbat la masina care a fost implicata in accident . Am fost apoi la acea firma care mi-a spus ca masina acelui tip a fost reparata prin casco , deoarece asigurarea mea nu e valabila , baut fiind . Mie nu mi se pare corect sa platesc 120 mil pt o aripa si o oglinda pt ca valoarea acelei masini nu se ridica la contravaloarea pe care ei mi-o cer , si de aceea nu voi plati. Probabil voi pierde procesul pt ca nu am voi deplasa pana la bucuresti deoarece muncesc , sunt student si nici bani nu am . Probabil se va ajunge la executare silita , nu am nimic trecut pe numele meu . Singurul lucru care ar putea sa mi-l faca este o poprire pe salar . Eu am deja o rata la o banca , as putea oare cere sa imi faca ei o poprire , inaintea celor de la firma de asigurari ? Ce sa fac ? Va rog sa imi dati un sfat ca sa scap de cei de la firma de asigurari . Daca erau corecti in privinta volori pieselor , plateam in jur de 40 mil , dupa parerea mea , asa nu o sa le dau nimic , niciodata . Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 23:41, 21 Februarie 2011
Foarte important de stiut este solutia data in procesul penal.

Insurance Law Office
Ciudat sau nu , dupa mai bine de doi ani procesul penal nu a fost finalizat , m-au chemat o data la un fel de consiliere , am fost intrebat daca am nevoie de un avoca din oficiu , si daca m-am impacat cu carutasul . Am zis ca in acel proces in care eram acuzat doar pt alcool peste limita admisa, nu am nevoie de avocat pt ca sunt anumite proceduri standard , banuiesc ca intre 3 si 5 ani cu suspendare, pentru ca sunt la prima abatere . Carutasul nu a primit nici macar o amenda sau vre-o avertizare , si intradevar , dupa ce iam dat cele 20 mil a facut act la notar ca nu mai are nici o pretentie de la mine .
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
azar33, utilizator
Pt. ca reparatia masinii s-a facut pe o polita casco regresul se va face:
- impotriva societatii de asigurare la care ai RCA-ul daca alcolemia este sub 0.8 la mie;
- impotriva dv. deca alcoolemia este peste 0.8 la mie.
La proces, puteti cere ca soc. de asigurare la care aveati RCA-ul (valabil la data accidentului) sa fie chemata in garantie.
Cit priveste valoarea reparatiei, puteti cere, chiar puteti conditiona plata, de verificarea urmatoarelor: procesul -verbal de constatare al daunelor, eventual un proces-verbal suplimentar, devizul de reparatie si fotografii cu elementele avariate. Cu aceste elemente va puteti adresa unui expert tehnic auto (judiciar sau extrajudiciar) pt evaluarea valorii reparatiei.
De obicei, la Casco inspectorul de daune poate stabili ca solutie tehnica inlocuirea elementelor chiar si a acelora care se pot repara,(sau poate a introdus in reparatie elemente care nu aveau legatura cu accidentul) marind astfel valoarea reparatiei, cu atit mai mult ca dosarul era cu recuperarea valorii repararatie de la dv.
Printr-o negociere directa cu ei, cu motive tehnice reale si intemeiate, puteti diminua aceasta imputatie si mai puteti obtine (prin semnarea unui angajament de plata) o plata in rate lunare.
Va recomand ca la negociere sa aveti linga dv. un avocat si un expert tehnic auto.
Va multumesc pentru raspunsul dat. Asa voi face , dar mai am o singura intrebare . Daca tot platesc acele piese avariate , ele in mod normal imi revin mie , ma indoiesc ca dupa 2 ani sa mai aiba acele piese . Ce se intampla in acest caz ? " Ori suntem corecti ori nu mai suntem . :)
Nu cred ca dupa doi ani, acele piese mai pot fi recuperate si nici o lege nu obliga serviceul sa pastreze piesele vechi sau pe asigurator ( in fond asigurarile platesc aceste piese).
Mai puteti face si alceva (dar sint sanse foarte mici sa obtineti de la service): cereti dovada inlocuirii lor, adica facturile de achizitie ale pieselor de catre service. Acest service, ca sa inlocuiasca acele elemente trebuie sa le cumpere de la o societate care vinde piese si sa aiba factura de achizitie a lor. Unele societati de asigurare (nu este obligatoriu) cer asemenea facturi pt. a verifica adaosul comercial practicat de service in relatia cu ei.
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
Dorin Baleanu, Mediator

Alte discuții în legătură

Accident rutier mikiutza mikiutza In urma cu aproape 2 ani am avut un accident de circulatie cu victime !Eu ma aflam la volanul masinii mele iar pe aceeasi directie de mers, se deplasa un ... (vezi toată discuția)
Reparatie necorespunzatoare in service grandanat grandanat In urma unui accident am avut avariata partea dreapta fata a masinii-aripa, bara, ... iar la rulare se auzea un zgomot foarte puternic( cealalta masina a ... (vezi toată discuția)
Somat de o firma de asigurari cleo_t cleo_t In noiembrie 2008 tatal meu a avut un accident rutier. Mai exact traversa cu caruta un drum european si a fost lovit de o masina. A necesitat 8 zile de ... (vezi toată discuția)