avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier

In urma cu aproape 2 ani am avut un accident de circulatie cu victime !Eu ma aflam la volanul masinii mele iar pe aceeasi directie de mers, se deplasa un vehicul cu tractiune animala care,in timp ce eu il depaseam,a virat brusc stanga,fara sa se asigure. In urma verificarilor facute de politia rutiera,a rezultat vinovatia carutasului insa acesta a fost internat in spital cu fractura de sold. Eu aveam asigurare casco la masina si am bagat-o la reparat pe cheltuiala asiguratorului!Asigurarea mi-a facut masina!Cand a iesit din spital victima a mers la IML si a primit certificat medico-legal cu 7 zile spitalizare si 55 zile de ingrijiri medicale!Dupa un an si jumatate,am primit citatie de la Biroul Rutier,ca sa ma prezint,in calitate de invinuit,pentru solutionarea dosarului. A venit victima cu mine la politie si a dat declaratie ca nu are pretentii la nimic din partea mea cu exceptia cheltuielilor de spitalizare,pe care eu m-am obligat sa i le platesc daca acestea vor exista!Toate bune si frumoase pana aici! La vreo 3 luni dupa asta, firma de asigurari casco a dat victima accidentului in judecata pt recuperarea banilor pe care i-a platit pt reparatia masinii mele la service!Victima nu este de acord sa plateasca.Acum intervine marea problema!Victima a venit la mine si mi-a zis sa platesc eu acei bani pe reparatia masinii ,iar daca nu platesc o sa ceara redeschiderea cazului de la accident si o sa fiu cercetat penal!
Vin cu intrebarea la d-voastra ,daca se mai poate redeschide un caz dupa ce victima a declarat ca nu are nicio pretentie materiala sau morala!Ce ma sfatuiti sa fac?Sa platesc acei bani la asigurare?Eu mi-am platit ratele la asigurare si nu cred ca ar fi normal sa platesc tot eu reparatia masinii fiind asigurare casco!
Cel mai recent răspuns: 2809clau , utilizator 21:42, 10 Ianuarie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Cazul nu trebuie redeschis pentru simplu fapt ca nu sa inchis inca. De regula, firma de asigurari se poate indrepta impotriva carutasului daca acesta va fi gasit vinovat de producerea accidentului. Insa din ce spuneti dumneavoastra, se pare ca nu acesta a fost gasit vinovat ci dumneavoastra sunteti invinuitul.
Carutasul a fost gasit vinovat de producerea accidentului,insa deoarece au fost victime s-a deschis si un dosar penal pentru vatamare corporala din culpa in care eu sunt invinuitul. nici eu nu mai stiu ce sa mai cred din toate astea.Firma de asigurari l-a gasit deja vinovat de producerea accidentului si de aceea i-au si trimis acasa instiintare de plata in val de 280 mil,care reprezinta totalul avariilor masinii mele.



dyana162000 a scris:
Nu inteleg cum anume sunteti citata in calitate de invinuita daca din cercetarile politiei a rezultat vina carutasului in producerea accidentului. Este recomandabil sa nu mai dati nicio declaratie fara a fi asistata de un avocat, iar la data la care ati fost citata sa mergeti cu un avocat care sa solicite timp pentru pregatirea apararii dupa ce vi se prezinta acuzatiile daca acestea exista. Daca in urma cercetarilor ar rezulta tot vina carutasului este firesc ca acesta sa suporte cheltuielile si in niciun caz dvs. Avand in vedere ca are un certificat medico-legal pentru 55 de zile in principiu daca ar fi dorit sa va faca plangere prealabila ar fi trebuit sa o faca in 2 luni de la data producerii accidentului. Daca pe langa cele 55 de zile s-a produs si vreuna dintre consecintele de la art. 182 alin.1 c. penal sesizarea se poate face intr-adevar si din oficiu, iar plangerea prealabila sa nu constituie element de obligativitate.

Politia a dat de inteles ca motivul pentru care ne-au chemat dupa 1 an si jumatate la Biroul Rutier ,a fost pt solutionarea dosarului de vatamare corporala din culpa,si ca din perspectiva lor acesta este deja finalizat,din moment ce partile s-au inteles si nu s-a depus nicio plangere in prealabil.Intrebarea mea este daca,acum,ca firma de asigurari a dat in judecata carutasul pt a-si recupera banii de la reparatia masinii,se mai poate reveni asupra dosarului pentru a face o noua plangere sau pt a porni o noua actiune?
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
~ Conținut șters la cerere ~
mikiutza a scris:

...A venit victima cu mine la politie si a dat declaratie ca nu are pretentii la nimic din partea mea cu exceptia cheltuielilor de spitalizare,pe care eu m-am obligat sa i le platesc daca acestea vor exista!...


Pai daca a dat deja o declaratie prin care spune ca nu are decat pretentiile mentionate, ce altceva mai poate pretinde acum? In cel mai rau caz sa-i achitati cheltuielile de spitalizare daca poate dovedi cuantumul acestora si daca un judecator decide ca sunteti vinovat de vatamare corporala din culpa. Pe de alta parte, ceea ce face el se poate numi santaj. IN procesul dintre firma de asigurari si el dvs. nu aveti niciun amestec.

Alte discuții în legătură

Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu vatamare corporala Zagoni Zagoni Buna! Pe data de 16.09.2013, ora 20:30 seara am avut un accident rutier, lovind o caruta neiluminata din spate cu autoturism, pe un drum judetean, in afara ... (vezi toată discuția)
Accident rutier pe de din cauza unei carute nesemnalizate Cata Goagea Cata Goagea Buna seara Acum aproximativ o luna am avut un accident pe DE 78 la cativa km de Caracal! Am intrat in depasire, m-am asigurat ca nu vine nicio masina, dar ... (vezi toată discuția)