Exista sentinta de atragere a raspunderii persoanelor responsabile promovata in temeiul art. 138 al. 1 lit a, prin care jud sindic a admis in parte actiunea formulata de lichidator in calitate de reprezentant legal al debitorului XXXX SRL in contradictoriu cu Xsculescu Ion cu domiciliul in calitate de administrator social al debitorului.
Obliga pe Xsulescu Ion sa suporte din averea personala 146333 lei, acaesta urmand sa intre in averea debitorului.
In tabelul de creditori sunt mai multe tipuri de creante, garantatae, fiscale, chirografare, iar totalul din acest tabel e cu mult mai mare decat suma mentionata.
s-a inchis procedura la societatea debitoare si s-a dispus radierea acesteia din registrul comertului.
Intrebarea este daca jud sindic a dispus la suma de 146333 lei sa intre in averea debitorului, cine face si cum executarea silita avand in vedere ca debitorul e radiat.
Dupa inchiderea procedurii si radierea soc lichidatorul este obligat sa predea executorului un tabel cu creantele actualizate .
Repartitia sumelor executate se face in conformitate cu prevederile legii 85/2006
ca urmare suma de 146333 o va lua creditorul garantat !
Art. 142. - (1) Executarea silită împotriva persoanelor prevăzute la art. 138 alin. (1) se efectuează de către executorul judecătoresc, conform Codului de procedură civilă.
(2) După închiderea procedurii falimentului, sumele rezultate din executarea silită vor fi repartizate de către executorul judecătoresc, în conformitate cu prevederile prezentei legi, în temeiul tabelului definitiv consolidat de creanţe pus la dispoziţia sa de către lichidator.
art. 142 alin. (2):
"După închiderea procedurii falimentului, sumele rezultate din executarea silită vor fi repartizate de către executorul judecătoresc, în conformitate cu prevederile prezentei legi, în temeiul tabelului definitiv consolidat de creanţe pus la dispoziţia sa de către lichidator"
Prin sintagma "în conformitate cu prevederile prezentei legi" legiuitorul a stabilit modul de distribuire a sumelor de bani obţinute prin executarea hotărârilor prin care s-a dispus atragerea răspunderii în temeiul art. 138 din Legea insolvenţei, după radierea debitorului falit.
Sumele de bani obţinute din executarea hotărârii de atragere a răspunderii nu reprezintă fonduri obţinute din vânzarea bunurilor din averea debitoarei, grevate, în favoarea creditorilor garantaţi, motiv pentru care sumele respective nu vor fi distribuite în favoarea acestei categorii de creditori. Creanţele creditorilor garantaţi, dacă nu au fost satisfăcute din vânzarea bunurilor pentru care aveau garanţii, vor deveni creanţe chirografare şi vor veni în concurs cu cele cuprinse în această categorie (art. 121 alin. (2)).
În concluzie, suma de 146.333 lei ar trebui să acopere creanţele bugetare de 86.000 lei (dacă nu mai există şi alte creanţe în tabel cu rang de prioritate superior celor bugetare), iar restul va fi distribuit creditorilor chirografari proporţional cu suma alocată pentru fiecare creanţă înscrisă în tabel (art. 124).
m-am grabit putin ...
Raspunsul Amilei este corect
Pe de alta parte ma intereseaza speta si anume sunt curios de ce instanta a admis ca numai o parte din creantele inscrise in tabelul definitiv sa fie suportate din averea paratului?
Daca puteti sa imi transmiteti sentinta ...
Am aceasta problema deoarece unul dintre creditorii garantati a investit sentinta si vrea toti banii pentru el, executorul judecatoresc a zis ca nu-l intereseaza tabelul si ca are prioritate cel care a deschis dosarul.
Apoi pe de alta parte si finantele vor din 126.333 valoarea de 86.000 lei.
In acest caz cred ca e o problema destul de mare de aceea am postat acest subiect.