la noi la bloc exista urmatoarea situatie:
- s-a luat hotararea in adunarea generala sa se zugraveasca blocul, votandu-se in acest scop si un buget (care exista in contul asociatiei de proprietari din banii veniti din chirii)
- comitetul executiv a consultat mai multe oferte si a semnat contractul cu o anumita firma, urmand ca aceasta sa isi inceapa activitatea intr-un termen stabilit in contract.
- a fost achitat un avans catre respectiva firma
- la termenul stabilit pentru inceperea lucrarilor s-a constat ca nu au venit sa inceapa lucrarile
- a fost contactat telefonic administratorul firmei, care a venit si ne-a prezentat actele de vanzare cumparare a firmei de la el la alte 2 persoane, cu proces verbal semnat de predare a actelor si a tuturor lucrurilor din firma
- noii proprietari ai firmei nu au fost deloc de gasit
- s-a depus plangere la politie
- s-a luat legatura cu un avocat si a fost descis proces civil impotriva noilor proprietari ai firmei
- avocatul care reprezinta asociatia de proprietari in procesul civil, a spus ca ar trebuii si un proces penal impotriva acestora
intrebarea pe care mi-a adresat-o un membru al comitetului este: in cazul in care se incheie ambele procese, iar recuperarea avansului va fi imposibila, ce repercursiuni va avea asupra asociatiei de proprietari si asupra membrilor comitetului.
Ei, cand aduci o firma despre care te interesezi ca e cu toate la zi, semnezi un contract, ii dai avans, aia iti dau chitanta si apoi dispare.....nu poti fi invinuit.
Sunt foarte multe firme care vor ceva in avans pentru materiale.
Eu chiar nu vad ca ar avea acesti oameni vreo vina pentru ca au procedat cum se procedeaza deobicei, dai un avans pentru materiale.....
In general e bine sa-ti fidelizezi o firma si cu acea sa lucrezi mereu ca sa nu ai asemenea surprize. La zugravit insa nu prea ai ce sa fidelizezi, ca nu zugravesti in fiecare an....
Pana acum vreo 4 ani se obisnuia si la noi sa se dea avans unor firme de prestari servicii. In 2007 am participat la o negociere cu reprezentantii unei firme ce solicitau avans. Conducerea asociatiei (presedinte, comitet, administrator) era de acord cu avansul ca "asa se obisnuia". Am intrebat ca sa ma lamuresc pentru ce le trebuie avans acum cand lucrarea era programata sa inceapa peste 2 saptamani!? Materialele se procurau de unul de-al lor impreuna cu administratorul nostru direct de la depoozite care aduc marfa la sediul asociatiei iar plata o faceam prin banca (factura proforma...).
Au incercat sa argumenteze ca au nevoie, ca trebuiesc bani ca sa-si plateasca oamenii...
Pai cum, zic eu, platiti salariile oamenilor in avans, inainte cu 2 sapatamani de a incepe munca!? Ca asa cum stim, angajatorii platesc salariile angajatilor la inceputul lunii urmatoare pentru munca prestata in luna anterioara. Putine firme dau avans din salariu in partea a 2-a a lunii in curs, dupa ce muncesc cel putin jumatate de luna...
Asa am rupt "traditia" cu avansul si chiar am introdus-o pe cea cu plata esalonata a lucrarilor dupa receptia acestora.
O firma care nu are puterea sa inceapa o lucrare, care vrea avans de la asociatie ca sa-si acopere alte datorii, nu trebuie sa ne incurcam cu ea.
Nu știu cum să spun... aveți dreptate și dvs și dna elga50. Pentru că, într-adevăr, trebuie să-ți pui întrebarea, atunci când prestatorul îți solicită avans, care este scopul? dacă e vorba de cumpărat materiale, atunci... cum spune dl adriantot. Iar în ceea ce privește procedura, da, nu prea pot fi trași la răspundere.
Eu am ridicat o minge la fileu dar n-a fost nimeni s-o preia... mi se pare total greșit să angajezi o cheltuială cu un proces (taxa de timbru, onorariu avocat) fără să ai certitudinea că poți recupera ceva din prejudiciu.
Cei cu care ați încheiat contractul sunt niște țepari, cesionarea părților sociale (vânzarea firmei) este fictivă, noii proprietari nu sunt de găsit pentru că locuiesc prin canale (boschetari) sau, cine știe, or fi pe undeva prin Italia. Domiciliul din buletin este, sigur, în niște sate de prin Vaslui.
Iar foștii proprietari, când v-au solicitat avansul știau ce urmează să facă, în mod sigur firma avea datorii mari și modalitatea de a scăpa de ele a fost să înstrăineze societatea. Dar fiți sigur că au vândut-o fără a-i lăsa vreun patrimoniu care să poată fi valorificat. Nu veți recupera nimic!
Credeți-mă, că am pățit-o! Am făcut și plângere penală, așa, să fie! Dosarul e în lucru la procuratura Mangalia, dar n-a avansat niciun pic. Împotriva foștilor administratori, cei care m-au păgubit pe mine, nici măcar nu s-a dispus urmărirea...
Nu mai cheltuiți inutil banii asociației !
Seară bună!
Actiune in justitie
migaste
Sunt administrator la o asociatie de proprietari unde comitetul se confrunta cu urmatoarea problema: in cadrul bugetului de venituri si cheltuieli pe 2011 s-au ... (vezi toată discuția)
Administratie bloc
lucien
Sunt administrator la un bloc turn. Am avut adunare generala a asociatiei in care s-a hotarat anveloparea blocului .Am dat anunt la ziar in urma caruia s-au ... (vezi toată discuția)