avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... buna ziua,
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

buna ziua,

as dori raspuns la o intrebare: mama mea e vaduva de veteran de razboi de circa 7 ani. pana acum nu a platit impozit pentru locuinta conf. dreptului acordat de art. 13 si 15 din legea 44/ 1994 care precizeaza ca vaduva de veteran de razboi beneficiaza de "scutire de impozite pe cladiri, terenuri si alte venituri, cu exceptia celor provenite din activitati comerciale". De la decesul tatalui meu au trecut 7 ani si asa cum am spus mai sus, mama nu a fost somata sa plateasca nici un fel de impozit. Cu toate acestea, anul acesta a primit o somatie de plata din partea administratiei financiare, ce ar reprezenta, cica, 50% din impozitul pe care ar fi trebuit sa il plateasca impreuna cu tatal decedat. Explicatia a fost ca tatal meu, fiind decedat nu mai beneficiaza de dreptul la scutire de impozit, deci mama trebuie sa plateasca partea ce ar trebui sa o plateasca ...decedatul !!! Mie mi se pare aberanta explicatia, in sensul ca o persoana care a decedat nu beneficiaza nici de drepturi dar dupa parerea mea nu are nici obligatii. Va rog totusi sa imi explicati dumneavoastra daca exista temeiul legal pentru somatia primita de mama mea. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: super_cara , utilizator 20:42, 22 Februarie 2011
In codul fiscal actualizat la cap.Impozite si taxe locale-facilitati comune pers, fizice(cap.11,art.284), scrie ca, veterani si vaduvele de veterani, nu platesc impozit pe caladirea de la domiciliu, teren pana la 5 ha si un mij de transport. Mama ta fiind scutita nu trebuie sa plateasca impozit. Deasemena in cazul bunurilor comune(detinute de vetereni, revolutionari,deportati, persoane cu handicap grav), daca unul dintre soti beneficiaza de vreo scutire(in calitate de veteran, revolutionar, deportat sau pers. cu handicap), scutirea se aplica la intregul bun(daca este bun comun) si nu la jumatate din el.Daca totusi ati facut succesiune dupa tata, si sunteti mostenitori dvs. si mama dvs, este posibil sa va ceara sa platiti impozit pe parte dvs, dar nici de cum pe partea tatalui.
Nu stiu daca m-am facut bine inteles, dar in concluzie eu lucrez la o primarie , ma ocup chiar de taxe si nu am auzit pana acum sa se plateasca impozit pe partea decedatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire impozite locale - persoane cu handicap gutica gutica mama este cu certificat de handicap grav , tata traieste. cum poate beneficia de scutire de impozite si taxe ? multumesc (vezi toată discuția)
Scutire impozit ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! O persoana cu grad de handicap accentuat care are domiciliul in Pitesti (la oras) poate beneficia de scutirea impozitului pe ... (vezi toată discuția)
Plata impozit teren agricol Adriana68 Adriana68 Tatal meu este paralizat si are un certificat de handicap. Are un teren agricol la care primaria cere impozit. Este scutit de impozit in baza acestui ... (vezi toată discuția)