avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot recupera taxa de timbru in cazul unui partaj?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot recupera taxa de timbru in cazul unui partaj?

Locuiesc impreuna cu sotul, doi copii si mama mea in casa parintilor mei. Dupa moartea tatalui meu s-a incheiat un partaj intre noi prin care mie imi revenea 1/4 cota parte din casa (aproximativ 125metri patrati amprenta la sol) si 1/2 cota parte din teren (27 ari din totalul de 54 de ari), fratelui meu ii revenea 1/4 cota parte din casa si 14 ari de teren in alta locatie cu acces direct de la strada (acesta este motivul pentru care eu am primit mai mult ca suprafata: nu aveam latimea de acces la strada la fel de mare ca a lui), iar mamei ii revenea 1/2 cota parte atat din casa cat si din teren. Aceasta este situatia in acest moment. Eu impreuna cu sotul dorim sa ne construim o casa pe bucata de teren care mi se cuvine, dar nu este facuta iesirea din indiviziune. Intrebare:
1. Trebuie facuta iesirea din indiviziune sau se poate face si un partaj de comun acord?
2. As dori sa stiu care dintre metode este mai putin costisitoare?
3. Daca partajul se face de comun acord intre parti, in ce conditii se poate recupera taxa de timbru asa incat sa raman doar cu comisionul notarului sau al avocatului?
4. As putea sti care comision este mai mic? Cel al notarului sau cel al avocatului?
5. Am nevoie de expert evaluator la efectuarea partajului? Cat ma poate costa?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Aurica TRUTA , Consultant asigurari 12:01, 1 Martie 2011
Puteti face un partaj de comun acord la un notar public din localitatea dumneavoastra.
Legea spune ca apelati la instanta doar in caz de neintelegere intre mostenitori.
Daca nu va intelegeti la notar asupra impartirii si unul din mostenitori formuleaza actiune de partaj succesoral in contradictoriu cu ceilalti mostenitori, insa pe parcursul soltionarii dosarului ajungeti la un consens puteti incheia o tranzactie in fata instantei de judecata. (e de preferat sa ajungeti la intelegere inainte sa se dispuna expertizele de identificare si evaluare).
Taxa de timbru nu se recupereaza decat partial in sensul ca se impart cheltuielile de judecata (onorarii, taxe timbru, etc) intre toti mostenitorii.
Doamnei Mihaela.

Multumesc mult pentru raspuns si sa va dea Dumnezeu multe zile binecuvantate, sanatate precum si succes in cariera.

Cu mult rspect Aurica TRUTA.
Doamna avocat,
Va rog frumos sa imi spuneti daca in acest caz as putea face un partaj sau iesire din indiviziune (nu stiu exact care e diferenta), strict pe casa si o bucata de teren foarte mica de langa casa pe care sa imi extind constructia. Ideea este ca mama doreste sa-si pastreze partea ei ca fiind proprietatea ei in continuare. Simt ca nu mai are sens sa vorbesc cu fratele meu. As vrea sa am in proprietate exclusiva partea mea care s-ar concretiza probabil intr-o camera din casa respectiva. Langa camera aceea as putea sa adaug la constructie ca sa imi maresc spatiul de locuit al familiei mele. Pentru asta as avea nevoie ca aproximativ 100 m patrati din terenul de langa casa sa fie din nou trecuti ca proprietatea mea si numai a mea.De ce vreau sa fac asa? Daca acum se face imparteala pe tot terenul ar trebui sa platesc un comision la notar pentru toata suprafata. Banii mei nu sunt prea multi, iar dupa moartea mamei se va face din nou imparteala si din nou plata comisionului catre notar pentru toata suprafata (stiu ca este un anume procent din valoarea de vanzare a terenului - si terenul este de 5400 metri patrati=un comision excelent pentru notar dar o gaura mare in buzunarul meu). Revin la intrebare: pot face cumva ca sa treaca in proprietatea mea doar o parte din casa si o bucatica mica de teren pe care sa extind constructia?
Multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salutare! recent am mostenit o anumita suprafata de teren extravilan, ... AlexTP AlexTP Salutare! Recent am mostenit o anumita suprafata de teren extravilan, totul a fost in regula, suprafetele au fost intabulate pe numele nostru, insa problema a ... (vezi toată discuția)
Se poate incheia partaj voluntar partial Aurica TRUTA Aurica TRUTA Dupa decesul tatalui meu, partajul s-a declarat: 1/2 din teren eu si 1/2 din teren mama; 1/4 din casa eu, 1/4 din casa fratele meu si 1/2 din casa mama. ... (vezi toată discuția)
Problema dezmembrare teren andr_one andr_one buna ziua am urmatoarea nelamurire in cazul in care un teren are un numar mai mare de proprietari, pentru ca unul singur sa isi poata vinde partea trebuie ... (vezi toată discuția)