avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM

Cum se procedeaza in cazul desfacerii CIM conform atr 61 lit a ? Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez? Mentionez ca nu am mai avut o astfel de situatie si nu stiu ce trebuie facut.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:33, 23 Februarie 2011
destul de greu , aveti motivele cf.art 61a ? - le puteti demonstra ?
altfel va poate da in judecata .
Pentru abateri mai "mici" repetate - trebuie sa existe incalcari repetate notificate angajatului ( de preferinta avertisment scris); sau se mai poate dispune pentru abateri grave (furt,distrugeri de bunuri,etc )
Atentie toate trebuiesc demonstrate pt ca puteti fi dat in judecata

numirea unei comisii de disciplina ce trebuie sa cuprinda cel putin director general / seful direct al locului de munca, recomandabil juristul sau inspectorul de resurse umane si economistul si obligatoriu un reprezentant al salariatilor
Stabilirea datei de incepere a anchetei disciplinare cu respectarea termenelor legale
Notificarea angajatului si convocarea acestuia totodata in scris cu privire la inceperea anchetei disciplinare la care este convocat spre a-si sustine argumentele in apararea sa
Desfasurarea anchetei disciplinare in ziua stabilita si incheerea procesului verbal in urma acesteia (atentie el trebuie semnat si de angajat )
intocmirea deciziei interne de sanctiune
desfacerea contractului de munca

Pentru abateri grave (Furt,distrugere de bunuri) trebuie anuntata si politia si deschisa cercetarea de catre acestia iar contractul de munca se va suspenda pana la solutionarea anchetei politiei sau solutionarea instantei in cazuri mai grave

In mare cam asa ar decurge acum depinde de la caz la caz in functie de abatere si de ceea ce prevede regulamentul de ordine interioara, dar minimele sunt cele de mai sus
1.exagerati cu prezenta persoanelor enumerate
2.nu este nevoie de un reprezentant al salariatilor - de obicei nu exista , dar salariatul poate cere sa fie insotit de cineva (fara a fi obligatoriu)
3.in convocare trebuiesc scrise acuzele ce i se aduc si ce norme a incalcat , ptr. ca el sa-si pregateasca apararea pana la convocare .
4.atentie deci la termenul acordat de la notificare pana la convocare.
5.PV il va semna angajatul ptr ca altfel veti putea spune ca nu s-a prezentat ,ceea ce este abatere grava ce duce la concediere.
trebuie sa-i aduceti la cunostinta si acest lucru.
Etapele procedurii concedierii disciplinare sunt urmatoarele:
1. Intocmirea referatului constatator (procesul-verbal de constatare).

2. Emiterea deciziei de constituie a comisiei de cercetare disciplinara.

3. Convocarea salariatului
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicitade catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii - art. 267 alin. (2) din Codul muncii.
"Neprezentarea salariatului la convocare faraun motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile" - art. 267 alin. (3) din Codul muncii.

4. Ascultarea salariatului.
In cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul:
- sa formuleze si sa sustinatoate apararile in favoarea sa;
- sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea tuturor probelor si motivatiilor pe care le considera necesare;
- sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este (art. 267 alin. (4) din Codul muncii).

5. Emiterea deciziei de concediere.
Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Decizia de concediere se intocmeste in forma scrisa si cuprinde in mod obligatoriu - art. 268 alin. (2) din Codul muncii:
"a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul disciplinar, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea; d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinarase aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competentala care sanctiunea poate fi contestata."

6. Comunicarea deciziei de concediere
Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii.
Decizia produce efecte de la data comunicarii (art. 75 din Codul muncii).
Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire ori; in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
Decizia de sanctionare poate fi contestatade salariat in instanta in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Competenta in materia conflictelor de munca apartine in prezent tribunalului de la sediul/domiciliul reclamantului, art. 284 din Codul muncii si art. 2 pct. 1 lit. b1) din Codul de procedura civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Concediere Daniela2172 Daniela2172 Buna ziua As avea si eu o rugaminte. De cateva luni bune nu mai am acces la noile reglementari la legi si m-ar interesa in mod direct tot ce este legal in ... (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)