avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... un proces in care CEDO a dat deja o hotarare se poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

un proces in care CEDO a dat deja o hotarare se poate relua?

Avem pe rol un proces de retrocedare(reclamantii,revendicand un imobil ,prezentand ca dovada un act de mostenire facut in favoarea unei fine),aspectul care mie mi se pare ciudat este acela ca acest litigiu a mai fost judecat de 2 ori,in 1999 si in 2003,in 2003,reclamantii adresandu-se chiar si la CEDO si primind si de aici un raspuns defavorabil lor.Desi in ambele procese au castigat in prima instanta la judecatoria sectorului 1,au pierdut apoi la toate instantele superioare,inclusiv la cedo.Intrebare mea este daca in aceste conditii era normal sa poata intenta din nou un proces la judecatoria sectorului 1,asa cum au facut si daca da,exista sanse sa si castige(precizez ca pana in acest moment nu au adus probe noi in proces)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 22:22, 15 Mai 2008
E posibil ca cererile succesive sa nu fie identice, motiv pentru care sa nu opereze autoritatea de lucru judecat. Ea presupune o tripla identitate: parti, obiect si cauza. In materia restituirilor practica a fost foarte fluctuanta datorita faptului ca temeiul juridic poate diferi: revendicare in temeiul codului civil, al legii 112/1995, al legii 10/2001, actiune in anulare impotriva actului administrativ de trecere in proprietatea statului. Deci se poate sa nu existe identitate sub acest aspect.

Apoi, trebuie sa stiti ca actiunea la CEDO nu e o cale de atac, adica acolo nu se pune in discutie fondul problemei, ci doar incalcarea de catre stat a unuia din drepturile prevazute de conventia europeana a drepturilor omului, aici dreptul la proprietate. CEDO nu se poate substitui judecatorului national in a judeca admisibilitatea unei cereri de restituire.
Una din conditiile de admisibilitate a unei plangeri individuale de CEDO, prevazute in art.35 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, este ca, cererea să nu fie esenţial aceeaşi cu o cerere anterior examinată de Curte .
Potrivit art.35 pct.2 lit.b , Curtea nu reţine nici o cerere individuală introdusă în aplicarea art. 34, dacă ea este în mod esenţial aceeaşi cu o cerere examinată anterior de către Curte.
Deci, Convenţia impune respingerea ca inadmisibilă a cererii individuale care este identică sub aspectul faptelor şi al încălcărilor invocate cu o cerere deja examinată şi soluţionată de Curte. Este vorba de aplicarea principiului puterii lucrului judecat în materia deciziilor şi hotărârilor C.E.D.O.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog raspuns. ContSters87210 ContSters87210 In contencios, daca am pierdut la tribunal si curtea de apel, mai pot face recurs si la inalta curte de casatie si justitie, sau doar la c.e.d.o.? (vezi toată discuția)
Efecte legislaþie cedo eugen68octavian eugen68octavian Bună seara. Doresc să ştiu dacă la recurs pot invoca legislaţia CEDO şi mai ales, dacă mi se respinge recursul şi fac plângere la CEDO această ... (vezi toată discuția)
Cedo ii geo-vem geo-vem Am deschis aici ,la un moment-dat o discutie cu privire la un proces contencios ce avea 2 capete de cerere, la fond sa respins pe unul din capete cu recurs iar ... (vezi toată discuția)