avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza de mobilitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza de mobilitate

Doresc sa angajez o persoana care nu va lucra la sediul firmei, nici la vreun punct de lucru ci va cauta clienti intr-o anumita zona a tarii. Daca specific in contract zona in care-si va desfasura activitatea este in regula sau trebuie sa includ in contract clauza de mobilitate? Si cu protectia muncii cum ramane ? Cine raspunde daca se intampla ceva ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 24 Februarie 2011
Potrivit art.17, al. 2,lit.b din Codul muncii,din continutul contractului individual de munca trebuie sa faca parte si clauza referitoare la locul de munca sau,in lipsa unui loc de munca fix,posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.
Prin cauza de mobilitate,potrivit art.25 din Codul muncii,partile contractului individual de munca stabilesc ca,in considerarea specificului muncii,executarea obligatiilor de servici de catre salariat nu se realizeaza intrun lo de munca stabil.
Clauza de mobilitate poate fi negociata si introdusa in contractul de munca inca de la incheierea acestuia sau poate sa faca obiectul unei negocieri ulterioare si sa ia forma unui act aditional la contract.
Clauza de mobilitate este reglementată de art. 25 din Codul muncii , părţile pot stabili, în considerarea specificului muncii, ca executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat să nu se realizeze într-un loc stabil de muncă, beneficiind, în schimb, de prestaţii suplimentare în bani sau în natură.
Conform art. 25 din Codul muncii, prin clauză de mobilitate părţile contractului individual de muncă stabilesc că, în considerarea specificului muncii, executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat nu se va realiza într-un loc stabil de muncă.
Spre deosebire de delegare sau de detaşare - măsuri dispuse de regulă unilateral (pentru prima perioadă), dar având un caracter temporar - salariatul care a acceptat o clauză de mobilitate îşi execută obligaţiile de muncă prin deplasări de serviciu fie intermitente, fie continue pe întreaga durată a contractului individual de muncă.
Din cauza inconvenientelor pe care le produc deplasările frecvente în interes de serviciu, angajatorul se obligă, de regulă, să îi asigure salariatului prestaţii suplimentare în bani sau în natură (în comparaţie cu veniturile celor care au un loc al muncii stabil). Prestaţiile suplimentare - la care se referă art. 25 - apar ca fireşti deoarece salariatul, în deplasările lui de serviciu, neaflându-se în delegare sau în detaşare, nu primeşte drepturile băneşti ce se cuvin, potrivit legii sau/şi contractului colectiv de muncă, celor delegaţi sau detaşaţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare ariana28 ariana28 se va face la societate o angajare putin mai speciala - persoana nu va avea un loc stabil de munca , in cea mai mare parte a timpului acesta se va deplasa ... (vezi toată discuția)
Mobilitatea locului de munca iadriana iadriana Buna, ma poate ajuta/lamuri cineva in urmatoarea problema? Prin natura activitatii societatii noastre, lucrari de tamplarie si dulgherie, cele mai multe ... (vezi toată discuția)
Clauza de mobilitate Monica H. Monica H. daca societatea mea are mai multe puncte de lucru deschise pe a raza de 10 km, pot introduce in CIM o clauza de mobilitate? cum ar trebui sa sune, avand in ... (vezi toată discuția)