avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program de lucru redus la 6 ore pe zi pentru pregatire ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program de lucru redus la 6 ore pe zi pentru pregatire profesionala, fara reducerea salariului

Buna ziua. Doresc sa solicit angajatorului meu reducerea programului de lucru la 6 ore pe zi, fara reducerea salariului, in conditiile in care particip la un program de pregatire profesionala ( la initiativa mea). As vrea sa stiu ce demersuri trebuie sa fac in acest sens si care este cadrul legal. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:53, 27 Februarie 2011
Art. 194. [cheltuielile cu formarea profesională şi drepturile salariatului]
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) În cazul în care, în condiţiile prevăzute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională presupune scoaterea parţială din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă ce nu depăşeşte 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de salariul integral corespunzător postului şi funcţiei deţinute, cu toate indemnizaţiile, sporurile şi adaosurile la acesta;
Art. 196. [pregătirea profesională din iniţiativa salariatului]
(1) În cazul în care salariatul este cel care are iniţiativa participării la o formă de pregătire profesională cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului, împreună cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.
(2) Angajatorul va decide cu privire la cererea formulată de salariat potrivit alin. (1), în termen de 15 zile de la primirea solicitării. Totodată angajatorul va decide cu privire la condiţiile în care va permite salariatului participarea la forma de pregătire profesională, inclusiv dacă va suporta în totalitate sau în parte costul ocazionat de aceasta.


Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Februarie 2011
bogosianu, utilizator
Multumesc pentru raspunsul prompt. As mai dori sa aflu daca noul cod al muncii prevede ceva schimbari in continutul acestor articole.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Februarie 2011
ema.1, utilizator
Noul Cod al muncii nu va modifica continutul articolelor mentionate.
ema.1 a scris:

Buna ziua. Doresc sa solicit angajatorului meu reducerea programului de lucru la 6 ore pe zi, fara reducerea salariului, in conditiile in care particip la un program de pregatire profesionala ( la initiativa mea). As vrea sa stiu ce demersuri trebuie sa fac in acest sens si care este cadrul legal. Multumesc!


Atunci cand initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoaterea din activitate apartine salariatului, ramane la latitudinea angajatorului sa decida cu privire la conditiile de participare si modalitatea de suportare a costurilor.

Posibil ca in noul CCMN sa se gasesca prevederi cu privire la formarea profesionala , asa cum exista si in CCMN pe anul 2007/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru studii-care este legislatia in vigoare? ema.1 ema.1 Buna seara!Am si eu o intrebare referitoare la concediul pentru studii. Angajatorul meu mi-a aprobat, in scris, la data inscrierii in programul de pregatire , ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru studii marabirta marabirta Se acordă concediu pentru studii plătit în sistemul bugetar? (vezi toată discuția)
Cine plateste taxa pentru atestatul profesional soferul sau patronul ? iulianalexandru19 iulianalexandru19 sunt conducator de autovehicul 6.5 tone (masa maxima autorizata) si doresc sa ma informeze si pe mine cineva in cunostinta de cauza cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)