avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Vanzare-cumparare imobil
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Vanzare-cumparare imobil

As avea nevoie de un sfat din partea dumneavoastra. Am cumparat prin societatea pe care o administrez un imobil compus din doua apartamente (parter, respectiv etaj) si o suprafata de 300mp aferenti. Ulterior am vandut apartamentul de la parter si jumatate din cei 300mp prin factura fiscala unei persoane fizice. La factura fiscala am anexat si semnat un plan al apartamentului si al terenului de folosinta comuna, plan intocmit de catre o societate neautorizata. Dupa facturare am efectuat intabularea apartamentelor si terenului aferent in vederea intocmirii actelor prin notariat. La efectuarea masuratorilor pentru intabulare s-a constatat ca planul intocmit initial este eronat intrucat in totalul suprafetei de folosinta comuna nu era inclusa si suprafata de teren de sub imobil. Din acest motiv am fost nevoit sa modific schita intocmita initial. Deasemenea am constatat ca schita apartamentului de la parter nu corespunde realitatii. Cumparatorul nu este deacord cu modificarile facute si intrucat nu-mi pot respecta obligatia initiala, va rog sa-mi spuneti ce sanse am sa anulez vanzarea.
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 00:22, 20 Mai 2008
Codul civil prevede la Art.1308 - Dacă nu se poate stabili înţelesul unor clauze esenţiale ale vânzării, cum ar fi cele privitoare la bunul vândut, la preţ, la predarea bunului sau la garanţiile datorate de vânzător, atunci ele se interpretează în favoarea cumpărătorului.

§.1 Despre reguli speciale aplicabile vânzării imobilelor
Vânzarea imobilelor fără indicarea suprafeţei

Art.1378 – (1) Atunci când se vinde un imobil determinat, fără indicarea suprafeţei, pentru un preţ total, nici cumpărătorul si nici vânzătorul nu pot cere rezoluţiunea ori modificarea preţului pe motiv că suprafaţa este mai mică ori mai mare decât au crezut.
(2) Vânzarea unui imobil determinat, fără indicarea suprafeţei şi pentru un anumit preţ pe unitatea de măsură, se prezumă a fi încheiată sub condiţia măsurării iar proprietatea nu se strămută cumpărătorului până ce imobilul nu este măsurat iar preţul, astfel, determinat.
Vânzarea unui imobil determinat cu indicarea suprafeţei
Art.1380 – (1) Dacă în vânzarea unui imobil cu indicarea suprafeţei şi a preţului pe unitatea de măsură, suprafaţa reala este mai mică decât cea indicată în contract cumpărătorul poate cere vânzătorului să-i dea,
în completare, o altă suprafaţă. În caz contrar, cumpărătorul poate cere fie reducerea corespunzătoare a
preţului, fie rezoluţiunea dacă, datorită acestei diferenţe, bunul nu mai poate fi folosit în scopul pentru care a fost
cumpărat.
(2) Dacă însă suprafaţa reală se dovedeşte a fi mai mare decât cea stipulată, cumpărătorul va avea alegerea fie de a declara rezoluţiunea contractului, fie de a plăti un preţ mai mare.
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2008
avTodincaVeronica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil Doina02 Doina02 O societate comerciala a cumparat la licitatie de la Directia Finantelor Publice un imobil (parter + etaj) si o suprafata aferenta de 300 mp teren. In ... (vezi toată discuția)
Teren mai puțin decât in acte Liviu staicu Liviu staicu Buna seara, am achiziționat un teren intravilan din acte rezulta 4350 mp iar din măsurători 3242 întrebarea mea diferența un este și cum a-și putea-o ... (vezi toată discuția)
Suprafața utilă a unui apartament DeliaHiripan DeliaHiripan Bună ziua! Am cumpărat recent un apartament despre care știam că are suprafața utilă de 91 de metri pătrăți, lucru menționat în extrasul CF, dar și ... (vezi toată discuția)