avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... suprafața utilă a unui apartament
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

suprafața utilă a unui apartament

Bună ziua! Am cumpărat recent un apartament despre care știam că are suprafața utilă de 91 de metri pătrăți, lucru menționat în extrasul CF, dar și în contractul de vânzare-cumpărare. Când am primit certificatul energetic am constatat că suprafața utilă a apartamentului este de numai 66, 75 de metri pătrați. Care dintre cele două documente arată suprafața reală? Aș vrea să știu dacă avem dreptul să renunțăm la contract în acest caz si să ne recuperăm banii?
Cel mai recent răspuns: justice86 , utilizator 15:30, 7 Noiembrie 2014
Suprafata din cadastru trebuie sa fie cea corecta. Probabil este o eroare de scriere.
Buna ziua,

In primul rand ar trebui sa observati cu atentie daca nu cumva este vorba de suprafata construita si suprafata utila.

Oricum, ar fi bine sa obtineti un nou extras CF, poate va lamuriti mai bine. Daca datele stau in continuare asa cum le-ati prezentat, aveti la indemana urmatoarea baza legala:

Art. 1743 alin. 1 Cod Civil, care prevede:

(1) Dacă, în vânzarea unui imobil cu indicarea suprafeţei şi a preţului pe unitatea de măsură, suprafaţa reală este mai mică decât cea indicată în contract, cumpărătorul poate cere vânzătorului să îi dea suprafaţa convenită. Atunci când cumpărătorul nu cere sau vânzătorul nu poate să transmită această suprafaţă, cumpărătorul poate obţine fie reducerea corespunzătoare a preţului, fie rezoluţiunea contractului dacă, din cauza diferenţei de suprafaţă, bunul nu mai poate fi folosit în scopul pentru care a fost cumpărat.

Termenul de prescriptie pentru aceasta actiune este de 1 an de zile de la data incheierii contractului.
@DeliaHiripan,
Actul de vanzare cumparare are anexat o schita a apartamentului facuta de un specialist in cadastru.
Uitati-va pe acea schita si o sa gasiti fiecare camera, hol, baie, bucatarie... cu dimensiunile scrise clar si suprafetele fiecareia. Pe aceeasi schita este si un tabel cu aceste suprafete care adunate va dau suparafa utila a apartamentului, suprafata in care nu intra anumite suprafete chiar daca le aveti pe schita (balcoane, logii...).
Comparati aceasta schita cu realitatea din apartament si vedeti daca sunt diferente.

Este posibil ca cei 66,75 mp sa fie suprafata utila iar suprafata utila totala sa fie de 91 mp.
Trebuie sa va uitati in schita pentru care s-a facut intabularea apartamentului .Multi cadastri scriu suprafata utila ex:60 mp , apoi suprafata utila 55 mp.Nu scriu care este suprafata utila totala care include debaralele, balconul.Suprafata utila este suprafata locuibila practic .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suprafata utila vremsastim vremsastim Am 2 intrebari. 1. Daca in precontractul de vanzare cumparare suprafetele utile nu sunt cele reale (sunt mai mari decat cele reale), ce pot face? Le-am ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata si la multi ani 2022. numele meu este andrei gabriel ... Andrei I. Gabriel I.I. Andrei I. Gabriel I.I. Buna dimineata si la multi ani 2022. Numele meu este Andrei Gabriel iar la inceputul anului 2021 am achitat in vederea achizitionarii unei garsoniere suma de ... (vezi toată discuția)
La bloc aly99 aly99 Cum se calculeaza cota indiviza ? salariile la asociatia de locatari se calculeaza la metri patarti pe apartament,este corect ?,si daca nu care sunt criteriile ... (vezi toată discuția)