avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme la bloc

va rog poate ma ajutati intr-o problema cu administratorul.Acum 2ani,de la un balcon al unui apartament situat la scara 1(blocul are 5 scari) s-a desprins o placa de beton care a cazut pe o masina Logan.Propietarul masinii avand casco si-a reparat masina la firma de asigurari pretul devizului fiind de 150milioane lei vechi.Firma de asigurari a dat asociatia in judecata si a castigat.Precizez ca absolut nimeni din comitetul blocului nu a fost la nici o infatisare la tribunal.Mai vreau sa va spun ca in urma cu 3-4 ani presedintele blocului a venit la fiecare apartament cu niste hartii pe care le-a semnat toata lumea in care era specificat ca fiecare propietar este obligat sa isi consolideze balconul,in caz contrar va fi direct raspunzator de eventualele pagube ce se vor intampla.Acum cand a venit decizia de plata catre firma de asigurari(decizie definitiva si irevocabila)domnul presedinte vrea sa imparta suma la toate apartamentele din bloc.Spuneti-mi si mie daca este corect si daca nu ce se poate face.Va multumesc
Lege nr. 230 din 6 iulie 2007
privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale.


Art. 56. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) neluarea de catre proprietari, de catre asociatia de proprietari sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari a tuturor masurilor necesare pentru repararea si mentinerea în stare de siguranta a cladirii si a instalatiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, de încalzire centrala, de preparare si distribuire a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonie etc.) pe toata durata existentei acestora;
b) neîndeplinirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
c) neexecutarea de catre proprietar a lucrarilor de întretinere, reparatii sau de înlocuire a elementelor de constructii si instalatii aflate în proprietatea sa individuala, daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari;



(2) Contraventiile prevazute la alin.(1) se sanctioneaza
dupa cum urmeaza:
a) faptele de la lit.a), b) si c) se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei;
Daca balconul de unde s-a desprins este proprietatea proprietarului apartamentului de ce s-a judecat cu asociatia care administreaza parti comune cum ar fi de exemplu fatadele. Ori poate s-a desprins un element care facea parte din fatada?. Daca nu este vorba de vreo parte comuna a proprietatii ar trebui sa plateasca proprietarul balconului solitar.
Locul unde era parcata mașina era o parcare cu plata?
da era o parcare cu plata
liviu23 a scris:

Precizez ca absolut nimeni din comitetul blocului nu a fost la nici o infatisare la tribunal.

Dar asociatia a fost reprezentata de un avocat? Adica asociatia a incercat sa se apere, sau a asteptat sa fie pedepsita? Poate aici este vina presedintelui si a membrilor comitetului.
Poate ca firma de asigurari castiga si daca aveati un avocat sa va apere, dar macar erati "multumiti" ca ati facut tot ce puteti ca sa nu pierdeti.
Acum cred ca trebuie sa platiti toti proprietarii pentru ca "asociatia" este cea care trebuie sa achite suma catre firma de asigurari si nu o persoana fizica.
Si chiar daca membrii comitetului in frunte cu presedintele sunt vinovati ca nu s-au implicat, acestia sunt reprezentantii dv si va trebui sa platiti cu totii, adaca nu cumva mai aveti vreo cale de atac impotriva hotararii judecatoresti.
Ce va spune avocatul dv, ce va sfatuieste?

Alte discuții în legătură

Obligația de a participa financiar la repararea balcoanelor celorlalti proprietari aleahimmih aleahimmih Având în vedere ca locuiesc la parter și nu am balcon sunt obligată să particip financiar la repararea balcoanelor celorlalți proprietari? Asociația ... (vezi toată discuția)
Fatada balcoane Alex Vanju Alex Vanju Bună seara! Am o întrebare legată de fațada balconului, adică mașina parcată într-o parcare amenajată, mai exact în curtea blocului de sub ... (vezi toată discuția)
Asociatie de propietari marcelpopescu75 marcelpopescu75 Cine plateste schimbarea parapetilor balconului personal ,Asociatia de Propietari sau propietarul ? (vezi toată discuția)