avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... spete de drept civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

spete de drept civil

Buna seara,
am aici 2 spete de drept civil date la seminar si unele intrebari mi se par destul de dificile, asa ca am sa va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in rezolvarea lor:


1) La 6 sept 1992 primus ii vinde lui secundus un aparat foto in valoare de 600 usd. Pretul a fost achitat in proportie de 50% la momentul perfectarii contractului, urmand ca diferenta sa fie achitata pe 20 oct acelasi an, desi in contract s-a stipulat ca pretul a fost achitat in intregime. Pentru a putea dovedi plata doar a unei parti din pret, partile au incheiat separat un act sub semnatura privata.
Pe 30 septembrie 1992 primus pleaca din tara , dar, inainte de a pleca, il imputeniceste pe tertius pentru a-i reprezenta interesele in ceea ce priveste incasarea diferentei pretului, precum si, in caz de nevoie, pentru a-l actiona pe secundus in justitiepentru neplata acesteia.
La scadenta secundus nu a achitat diferenta, dar l-a asigurat pe tertius ca va plati in cel mai scurt timp posibil.
Aceasta stare de lucruri a durat pana pe 30 sept 1993, cand tertius a introdus o actiune in justitie impotriva lui secundus, solicitand instantei obligarea acestuia la plata restului de pret.
Instanta a respins actiunea.
La intoarcerea din strainatate primus contesta hotararea instantei de fond, invocand in cererea de apel urmatoarele:
-actiunea de chemare in judecata, ca act juridic civil, nu ii este opozabila intrucat nu a participat la promovarea si sustinerea ei
-fiint un contract cu executare succesiva, prescriptia pentru diferenta de pret curge printr-o prescriptie separata, care va incepe pe data de 20 oct 1992.
Considerentele invocate in apel de primus au fost sustinute si de argumentul dedus din institutia imbogatirii fara just temei a lui secundus.

Probleme de rezolvat:
- care este motivul pentru care instanta a respins actiunea lui tertius?
- sunt intemeiate motivele de apel ale lui primus? Argumentati.
- ce va decide instanta de apel?

2) In data de 6 iulie 1997 primus, companie producatoare de telefoane mobile, a expediat firmei secundus, unic distribuitor de astfel de produse , o oferta de vanzare.
in aceasta iferta se stipula ca primus va livra produsele sale numai firmei secundus si in rimul an de colaborare produsele vor fi vandute pentru o suma fixa, iar pentru uratorii ani se va realiza o reducere progresiva de cate 1%pentru fiecare an.Acest procent se va aplica globat pentru inntreaga valoare a telefoanelor vandute in anul respectiv.
De asemenea plata acestora se va ptea face integral sau in rate , in functie de optiunea lui secundus, iar in cazul in care aceasta se va face in rate, plata urma sa se faca in ultima zi a lunii pentru luna in curs.
In oferta, primus a stipulat ca datoria sistemului concurential in care majoritatea firmelor isi desfasoara activitatea si, ca urmare a faptului ca alte firme doresc sa incheie un contrac cu firma producatoare , intentioneaza sa-si mentina oferta un termen util, astfel ncat secundus sa-si poata face o acceptare in cunstinta de cauza.
La data de 8 iul 1997 oferta a fost studiata de Adunarea Generala a Actionarilor a lui secundus, dar in acea zi actionarii nu u putut lu o decizie.
in acest sens tertius in calitate de director executiv al lui secundus a inmanat lui primus plicul cu acceptarea ofertei, acceptare ce venea de la tertius in calitate de director executiv, fara a avea si consimtamantul celorlalti actionari.
La o luna de la data trimiterii ofertei, primus la informat pe secundus ca revoca oferta si urmeaza sa incheie un contract cu o alta firma concurenta.
Secundus a replicat ca a trimis raspunsul, dovedind in acest fel cu chitanta de expediere a scrisorii recomandate. Mai mult, secundus a aratat ca oferta nu poate fi revoata, intrucat contractl trebuie considerat incheiat la momentul receptiei ofertei. Secundus a sustinut ca daca primus va revoca oferta, atunci o va actiona in judecata.
Primus a revocat ofeta si ulterior a fost actionat de secundus in justitie.

- ce va decide instanta?
- simpla acceptare facuta de tertius indeplineste conditiile necesare pt incheierea valabila a contractului?

Pe mine deja ma ia cu ameteala cand ma gandesc la ele...
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:17, 27 Februarie 2011
prima speta: pt ca cel imputernicit de primus sa aibe calitate procesuala activa in sensul de a-l reprezenta pe primus in instanta trebuia sa aibe o procura speciala in acest sens.instanta putea respinge actiunea pe exceptie lipsei dovezii calitatii de reprezentant. din ce relatati primus a invocat ca motive de apel faptul ca actiunea lui nu este prescrisa ceea ce este real si ca nu a fost reprezentat. insa nu ati explicat deloc motivele pt care instanta a respins actiunea. speta e extrem de laconica in enunt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl fara activitate - impozit forfetar si executare silita soricaadrian soricaadrian Iata speta: Societatea X SRL a fost constituita de catre doi asociati Primus si Secundus. Secundus are si calitatea de administrator al societatii. Primus ... (vezi toată discuția)
Motiv respingere de catre anrmap a invitatie de participare pentru procedura de cerere de oferta - pachet produse lactate andianamo andianamo Ne-a fost respinsa invitatia de participare pentru procedura de cerere de oferte -produse lactate pe motivul ca la criteriile de evaluare pe langa pretul ... (vezi toată discuția)
Dovada garantie de participare TimeeaBV TimeeaBV Buna ziua. Ma adresez si eu cu o intrebare in speranta ca ma puteti ajuta. Speta este urmatoarea: avem cumparare directa, se trimit 3 invitatii de ... (vezi toată discuția)