avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

Buna

Parintii mei au murit anul trecut. Am facut succesiunea cu fratele meu, avem fiecare jumi/juma. Vreau sa ii las fratelui meu jumatatea mea: apartamentul care a fost al parintilor mei, masina, etc. Pot sa-i fac o donatie, sau trebuie vanzare-cumparare? Sau poate este o alta solutie?

Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 21:59, 28 Februarie 2011
buna seara.
dvs aveti copii?
in cazul in care la momentul in care faceti actul de donatie nu aveti copii, dar ulterior vi se naste un copil donatia se revoca de drept.
intr-adevar cazul descris de ioana_cristea este o exceptie de la principiul irevocabilitatii donatiilor. Este mai "sigur" dpdv juridic un contract de vanzare-cumparare, dar si mai costisitor (platiti impozit catre stat care este uneori si de doua-trei ori mai mare decat onorariul notarului)
- Nu pot sa am copii. Dar daca as infia, donatia s-ar revoca automat?
- Daca fac contract de vanzare-cumparare, trebuie sa imi dea fratele meu bani pentru jumatatea lui din apartamentul parintilor? Repet, nu vreau bani de la fratele meu. De aceea m-am gandit la donatie.
- In cazul vanzarii-cumpararii ii dau notarului un onorariu obisnuit (ca in cazul succesiunii) sau mult mai mult?
- impozitul catre stat (de trei ori mai mare) il achita tot notarul, sau trebuie sa merg eu sa-l platesc in alta parte?
copilul adoptat nu intra in sfera de incidenta a art.836 cod civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sau asa ceva dani1dani dani1dani Buna Parintii mei au murit anul trecut. Am facut succesiunea cu fratele meu, avem fiecare jumi/juma. Vreau sa ii las fratelui meu apartamentul care a fost ... (vezi toată discuția)
Bun comun sau bun propriu alejandra alejandra sunt casatorita si locuim intr-o garsoniera care e proprietatea fratelui meu si de curand am primit niste bani de la parintii mei astfel incat vanzand ... (vezi toată discuția)
Iesire indiviziune intre soti ? GAGIU1982 GAGIU1982 Buna dimineata, ma intereseaza si pe mine daca 2 soti pot face iesirea din indiviziune. Avem impreuna o casa cumparata de la parintii sotiei. Cand am cumparat ... (vezi toată discuția)