avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa indemnizatie de crestere a copilului

Buna ziua,

Va rog mult dati`mi si mie un raspuns sigur...In prezent sunt in crestere copil pana pe data de 11 aprilie... de asemeni acum sunt insarcinata in 4 luni si pe 15 august trebuie sa nasc al doilea copil... De pe 11 aprilie pe 15 august nu ma pot duce la serviciul unde am lucrat inainte de prima nastere deoarece au zis ca nu ma pot plati ca e criza... Intrebarea mea este: Pot intra in somaj din aprilie pana in august ca sa pot lua indemnizatie de crestere a copilului si ptr cel de`al doilea copil? Va multumesc...
Cel mai recent răspuns: cr3eatza , utilizator 10:27, 3 Martie 2011
1. Cu cateva zile inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
2. Daca angajatorul nu mai are nevoie de serviciile dvs. va poate concedia prin desfiintarea postului (art.65 din Codul muncii) si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
3. In somaj fiind veti putea beneficia de concediu medical, concediu de maternitate si CCC pana la 2 ani. Toate aceste concedii suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea acestora.
Si dupa ce imi face concedierea trebuie sa mai stau un anumit numar de zile la servici sau imediat pot intra in somaj? Fostul meu angajator are dreptul sa imi refuze somajul? Si eu sunt insarcinata ... Stiam ca dreptul gravidelor este de a nu fi concediate decat dintr`un motiv foarte plauzibil de exemplu furt sau ceva de felul asta....
1. Trebuie sa respecte procedura legala, sa va acorde preaviz si apoi sa va concedieze.
2. Nu-l puteti obliga sa va concedieze daca are nevoie de dvs. Dar avand in vedere ca sunteti gravida nu cred ca sunteti de neinlocuit.
3. Cand reluati activitatea prezentati si o adeverinta de la medicul de familie in care sa se specifice ca sunteti gravida.
4. Gravida nu poate fi concediate din motive neimputabile ei dar daca se desfiinteaza locul de munca si nu are altul sa va ofere atunci va poate concedia.
Deci preavizul inseamna 15 zile nu? 15 zile trebuie sa stau la munca dupa care imi face concedierea...si apoi intru in somaj.... De 23 ani de cand nu mai lucrez eu acolo nu au mai angajat pe nimeni din contra au concediat 2 persoane si stau sefii in locul celor 2 persoane... Ideea este ca lor nu prea le place sa faca ceva ptr angajati mai ales cand e vb sa dea acte si de aceea ma gandeam ca imi poate refuza somajul... Dar din ce mi`ati zis am inteles ca e dreptul meu la somaj si ca nu au cum sa imi refuze acest drept... Multumesc frumos...
1. Nu angajatorul va acorda indemnizatia de somaj sau permisiunea de a intra in somaj.
2. Angajatorul trebuie numai sa va inceteze CIM cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).
3. De asemenea la data concedierii angajatoru trebuioe sa va inmaneze urmatoarele acte: decizia de concediere, carnetul de munca (sau adeverinta de vechime) si adeverinta tip (anexa 14) pentru somaj. Cu aceste documente va prezentati la Agentia de Somaj.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc ContSters201854 ContSters201854 Buna seara, momentan sunt in concediu pt cresterea copilului pana la 2 ani. In iunie 2012 ar trebui sa ma intorc la serviciu (expira cei doi ani) dar nu am ... (vezi toată discuția)
Reincadrare munca dupa cic ancavasilache ancavasilache Buna, As avea si eu o nelamurire: In 1 oct 2011 urmeaza sa imi inceteze concediul pentru cresterea copilului care implineste 2 ani. Am fost in concediu pe ... (vezi toată discuția)
Intrebare Szegedi Szegedi Buna seara, sunt insarcinata in luna a 3-a iar firma la care lucrez de aproape 3 ani se muta in alt oras.Pot sa cer sa ma trimite in somaj? Daca sunt somera ... (vezi toată discuția)