avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Competenta materiala
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Competenta materiala

Litigiile privind functionari publici- litigii de munca sunt de competentza Curtii de Apel sau a tribunalului? are Tribunalul competenta exclusiva pe solutionarea pe fond a unor asemenea litigii? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:33, 3 Martie 2011
@tomozei78

Functionarii publici au raporturi de serviciu, respectiv sunt numiti in functie prin act administrativ. Actele emise de angajatorii functionarilor publici, de modificare, suspendare sau incetare a raporturilor de serviciu, sunt acte administrative. Actele administrative pot fi atacate in instanta numai in conditiile si termenele prevazute de Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.

Niciun litigiu care este de competenta instantelor de contencios administrativ nu este litigiu de munca, intrucat, in aceste litigii, una din parti este o autoritate publica iar conflictul s-a nascut din emiterea unui act administrativ (art. 3, alin. 1, lit. f) din Legea nr. 554/2004).

Prevederi legale:
-Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici (art. 106, de exemplu);
-prevederile de ansamblu ale Legii nr. 554/2004;
-art. 2, pct. 1, lit. c) si lit. d) si art. 3, pct. 1 Cod procedura civila.

Despre conflictele de munca puteti citi, de exemplu, art. 281 - art. 291 Codul muncii.
Multumesc! daca chem in instantza Instittutia Prefectului pentru un act administrativ competentza este a curtii de apel? Este institutia Prefectului organ al administratiei publice centrale?
Competenta de solutionare a litigiului apartine tribunalului, ca instanta de fond. Institutia Prefectului nu este autoritate publica centrala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fosti functionari publici Florinciri Florinciri Competenta de solutionare a litigiilor [b]fostilor[/b] functionari publici pentru restituiri stimulente, sporuri din perioada cat au fost functionari publici ... (vezi toată discuția)
Instanta competenta dorinjean dorinjean Buna ziua, Va rog un sfat : am fost concediat nelegal dintr-un post in care eram angajat cu contract de munca si ulterior repus in drepturi, inclusiv de ... (vezi toată discuția)
Reintegrarea unui functionar public mikka35 mikka35 Va rog sa-mi spuneti daca un functionar public este reintegrat prin hotarare judecatoreasca, recursul suspenda sau nu executarea hotararii? Precizez ca prima ... (vezi toată discuția)