avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vatamare corporala din culpa
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vatamare corporala din culpa

Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. Am fost implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat vatamarea corporala a celuilalt conducator auto ce a avut nevoie de 12-13 zile de ingrijiri medicale. Acum sunt inculpat in dosarul respectiv si victima a cerut in instanta sa mi se anuleze permisul de conducere. Problema este ca am cerut o expertiza in cauza din care a rezultat ca si eu si victima conduceam cu peste 100 km/h in localitate, iar expertul a scris la concluzii ca accidentul nu putea fi evitat decat daca ambii conducatori auto ar fi circulat cu viteza legala.Mentionez ca accidentul s-a produs pe un drum cu doua benzi pe sens amandoi circulam in aceeasi directie iar intr-o curba ne-am acrosat, exista un martor care declara ca eu am intrat in el, iar expertul sustine acelasi lucru.
Intrebarea este daca mi se poate anula permisul de conducere, pentru ca avand in vedere concluziile expertului rezulta ca a fost culpa comuna si are si victima parte de vina in acest accident chiar daca eu l-am acrosat dupa cum sustine martorul si expertul, si cam care ar fi pedeapsa in astfel de cazuri in insanta. Mentionez ca sunt student la o facultate de stat si nu am antecedente penale, din cate stiu se tine cont si de conduita morala si pozitia sociala a inculpatului, nu?
Cel mai recent răspuns: racheru , utilizator 19:02, 5 Aprilie 2011
ma indoiesc ca daca acestea sunt concluziile raportului de expertiza vi se va anula permisul. daune materiale si morale nu a cerut?
Cu siguranta ati avut RCA, corect? Atunci solicitati asiguratorului sa plateasca despagubiri victimei.In cazul in care veti cadea de acord, dvs.,firma de asigurare si victima, procesul se poate incheia prin impacare.art. 184 (5)....cred ca vrea sa intimideze in leg. cu permisul....
Am avut rca, nu pot sa ma impac cu el ptr ca el vrea neaparat sa mi se anuleze mie permisul neaparat, avocatul firmei de asigurari a cerut culpa comuna din cauza raportului de expertiza si bineinteles datorita faptului ca la culpa comuna ar plati mai putine daune. Victima a cerut 2500 lei daune materiale si 10000 lei daune morale dar nu are acte doveditoare decat pentru aproximativ 1300 lei (cuantumul zilelor de spitalizare), iar avocatul celor de la asigurari a cerut acte pentru sumele pe care le cere. Nu m-ar deranja daca mi-ar anula permisu si as da iar de permis peste o luna, problema e ca daca mi-l anuleaza nu pot sa dau decat dupa un an.
Va multumesc ptr raspunsuri si ast pareri in continuare.
Nu cred ca ma incadrez la acele articole, ar fi la art. 101 al 1 "nereducerea vitezei in cazurile prevazute de regulament", deci din dosar si din pv intocmit de politie reiese faptul ca accidentul a avut loc din cauza vitezei excesive (peste 100 km/h in localitate) si neadaptarea acesteia la conditiile de drum. Acuma nu stiu in ce conditii mi se poate anula permisul. Daca spre exemplu nu se da culpa comuna chiar daca victima circula tot cu viteza excesiva lucru care il scrie si expertul in expertiza, si mi se da o amenda administrativa cum a cerut avocatul meu mi se mai anuleaza permisul? In lege cum ati spus si dumneavoastra scrie ca se anuleaza daca "titularul permisului a fost condamnat printr-o hotarare ramasa definitiva" nu stiu ce presupune condamnarea aceasta amnda penala , amenda administrativa, inchisoare cu suspendare sau cu executare. Avand in vedere art 184. al 3 in care se prevede o pedeapsa de la 3 luni la 2 ani sau amenda pentru o vatamre mai mare de 10 zile si mai mica de 60, si faptul ca victima are 12-13 zile deci foarte aproape de limita in care nu fapta nu mai era penala banuiesc ca voi primi amenda administrativa sau chiar penala, dar asta e dilema in care ma aflu se considera condamnare si mi se anuleaza permisul sau doar mi se suspenda pe o anumita perioada 3 luni sa zicem.
Va multumesc.
In cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 184 din Codul penal , impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Impacarea reprezinta un act personal, definitiv , total . ( vizeaza, deci , atat latura penala , cat si latura civila a cauzei deduse judecatii ).
Instanta de judecata poate lua act de impacare chiar in recurs.

S-a dispus in prezenta cauza si o expertiza medico-legala?
In caz ca aceasta ar atesta un numar mai mic de zece zile de ingrijiri medicale , nu sunt intrunite elementele constitutive al infractiunii prevazute de art. 184 din Codul penal.

Daca fapta a fost savarsita din vina ambilor conducatori ai autovehiculelor implicate in coliziune , ambii , in solidar cu societatea asiguratoare , vor suporta pagubele produse prin conduita antisociala .( constituirea de parte civila cred ca a avut in vedere atat daunele morale , cat si daunele materiale, dovedite ).

In caz ca se dispune condamnarea , anularea permisului de conducere este obligatorie.

In caz ca pedeapsa cu inchisoarea este suspendata conditionat , conform art . 81 din Codul penal , dreptul de a conduce pe drumurile publice poate fi redobandit numai in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.

Reabilitarea este una de drept.( termenul de incercare este unul compus din pedeapsa aplicata de instanta , la care se adauga doi ani ) , cazierul fiind din nou fara nicio mentiune.

Alte discuții în legătură

Accident cu victima danyell_crystyan danyell_crystyan in 16 decembrie 2015 am acrosat cu masina un pieton care se afla pe mijlocul drumului la 10-15 metri dupa o trecere de pietoni.precizez ca eram in afara ... (vezi toată discuția)
Accident rutier rosica rosica Accident rutier produs acum 2 ani si cateva luni ,cu vatamare corporala care are zile de spitalizare 89,cel vinovat de accident ,nu avea permis ,a mai fost ... (vezi toată discuția)
Accident maryus_edy maryus_edy In data de 05.aprilie.2008 am obtinut permisul de conducere..Iar in data de 09.septembrie.2008 ora 21:30 am avut un accident de circulatie pe drum national cu ... (vezi toată discuția)