avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Partidele politice sunt asimilate autoritatilor ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Partidele politice sunt asimilate autoritatilor publice?


Poate cineva sa ma lamureasca daca un partid politic care primeste subventii de la Stat, intra sau nu sub incidenta lg. 554/2004 -Lg contenciosului administrativ- adica face sau nu parte din autoritatile sau institutiile publice enumerate de art. 2 din lg. 554.
Actele care emana de la acesta sunt acte administrative?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 01:47, 4 Martie 2011
institutiile publice sunt institutiile de stat si atat. partidele politice nu fac parte din aceasta categorie din legea 554/2004
Legea nr. 14/2003 a partidelor politice
(publicata in Monitorul Oficial nr. 25 din 17 ianuarie 2003)

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege


CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1.
Partidele politice sunt asociatii cu caracter politic ale cetatenilor romani cu drept de vot, care participa in mod liber la formarea si exercitarea vointei lor politice, indeplinind o misiune publica garantata de Constitutie. Ele sunt persoane juridice de drept public.


Autoritatile publice-conform Constitutiei Romaniei, art.61 si urmatoarele.Autoritatile publice se impart in:
-autoritatea legislativa-Parlamentul
-executiva-Presedentie si Guvern(care are in subordine alte institutii si ministere)
-judecatoreasca-

Partidele nu sunt autoritati sau institutii publice, chiar daca sunt subventionate si de stat.(cele care au prag electoral, nu toate).Era f.bine cand se preda in scoala si Constitutia si Logica si Psihologia.Acum s-a constatat ca am deveni prea destepti si e necesar scaderea nr.de ore de invatamant.Stiind Constitutia tarii, iti dai seama ce drepturi si obligatii ai , ca cetatean.Am divagat un pic de la subiect dar era tentant de discutat putin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un ong este o autoritate publica? madalinaoprea madalinaoprea Poate cineva sa ma lamureasca daca o organizatie a minoritatilor nationale ce functioneaza in baza OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii si care ... (vezi toată discuția)
Noua constitutie a romaniei - constitutia cetatenilor constantincojocaru constantincojocaru Cei care s-au instalat la conducerea statului român prin lovitura de stat din decembrie 1989, prin manipularea voinţei electoratului, cu ajutorul mijloacelor ... (vezi toată discuția)
Cum se poate ajunge parlamentar? Iulian81 Iulian81 Am tot cautat pe net despre modul cum se poate ajunge in Parlament ca senator sau deputat... Poate cineva sa-mi dea mai multe detalii, macar o lege pe baza ... (vezi toată discuția)