avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Executare silita fara instiintare asociatie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Executare silita fara instiintare asociatie proprietari?

Buna seara,

Ma confrunt cu urmatoarea problema:socrul meu este administrator la o asociatie de proprietari si a primit o instiintare cum ca unul din apartamente a fost vandut(prin licitatie) de catre banca la care proprietarul apartamentului avea un imprumut.
Problema este ca acel proprietar avea o datorie mare la asociatie, fusese instiintata primaria, care de altfel ii trimisese si somatie de plata.S-a facut cerere sa i se "taie"utilitatile.M-am documentat -recunosc-putin si am aflat ca conform Legii 230/2007 o locuinta nu se poate instraina fara o adeverinta eliberata de asociatie, cum ca proprietarul respectiv nu are datorii.Intrebarea mea este urmatoarea: este corect cum s-a procedat?in situatia de fata asociatia nu-si poate recupera datoria, nu-i asa?
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: 280366 , utilizator 09:21, 12 Noiembrie 2013
Foarte simplu:
Legea 230/2007:
Art. 20. - (1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea sociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
gariadna a scris:

Asociatia trebuia sa-si noteze dreptul de creanta la Cartea Funciara. Taxa este de 60 de lei.
In aceste conditii banca nu putea sa instraineze imobilul, asociatia avand un rang preferabil bancii.

Dar dacă Asociatia nu a cunoscut faptul ca imobilul va fi scos la licitatie si s-a ramas cu o datorie la intretinere ?
Nici măcar faptul că era un proces nu s-a știut, abia după ce a venit noul proprietar la A.P. s-a aflat...
Acum, cel care a câștigat licitația a vândut apartamentul altui proprietar, fără a vrea să achite și restanțele și penalizările fostului proprietar care a fost executat silit.
Cui trebuie sa ne adresam? Vechiului proprietar sau executorului judecătoresc care a efectuat licitația fără a instiinta administratia blocului ?
Nu ar fi trebuit ca executorul Judecătoresc, când a pus în aplicare sentința de executare silită, să fi notificat oficial Asociația de Proprietari, pentru a afla dacă foștii proprietari n-au avut datorii pt. acel apartament în litigiu ?

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un proprietar are datorii la asociație, dar nu vrea să le plătească pentru că sunt ale celui de la care a cumpărat apartamentul. poate vinde fără adeverința de la asociație? c iancu c iancu Bună seara ! Vă rog frumos să mă lămuriți intr-o problemă . La vânzarea unui apartament este obligatoriu adeverința de la administrator ? ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie de proprietari apartament in executare silita roxana75 roxana75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte se confrunta cu urmatoarea problema: un apartament care a fost executat silit a fost cumparat de o ... (vezi toată discuția)
Restante, executare daniela_c1969 daniela_c1969 Buna ziua Sunt presedinte la asociatia de proprietari si ma confrunt cu o problema. Am avut un vecin care a plecat din tara, a acumulat circa 14500 lei ... (vezi toată discuția)