avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj dupa concediul dematernitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj dupa concediul dematernitate

BUNA SEARA,
Va rog frumos sa ma ajutati.
M-am intors din concediul de maternitate si angajatorul m-a angajat la un alt loc de munca, Pana am plecat in concediu am lucrat ca si vanzatoare la un magazin alimentar, iar acum m-a angajat ca si vanzatoare la un bar de noapte, in cadrul aceleiasi institutii.
Intrucat nu pot lucra noaptea si mai ales in conditiile de la bar, va intreb :
Este legal ca angajatorul sa-mi impuna sa lucrez noaptea la baraca eu innainte de concediu am lucrat de zi la alimentara?
Si o alta intrebare: Daca angajatorul ma da afara dupa 3 luni de lucru beneficiez de somaj?
Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:56, 7 Martie 2011
Daca angajatorul v-a pus la dispozitie un alt loc de munca fata de cel pe care-l aveati inainte, este legal.
Daca doriti sa intrati in somaj, iar este posibil.
Perioada in care o persoana beneficiaza de concediu de cresterea copilului, constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
1. La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

2. Beneficiati de somaj numai daca indepliniti conditiile prevazute de Legea nr.76/2002 - incetarea c.i.m. din motive neimputabile dvs si un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.
1. Cred ca este vorba de CCC pana la 2 ani, nu de concediu de maternitate.
2. Daca ati fost de acord sa reluati activitatea pe un alt post atunci v-ati asumat raspunderea.
3. Daca va concediaza din motive neimputabile dvs. (cum ar fi desfiintarea postului) veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
4. Deoarece perioada de CCC nu este perioada de cotizare la somaj, cele 12 luni necesare pentru a beneficia de indemnizatie de somaj sunt formate din lunile lucrate dupa ce ati revenit la lucru la care se adauga, pana la 12, luni de dinainte de a intra in CCC.
tudorvaleriu a scris:

4. Deoarece perioada de CCC nu este perioada de cotizare la somaj, cele 12 luni necesare pentru a beneficia de indemnizatie de somaj sunt formate din lunile lucrate dupa ce ati revenit la lucru la care se adauga, pana la 12, luni de dinainte de a intra in CCC.


Maestre, va contrazice legea.
Art 22 din OUg 111/2010.

(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
procmarci:
Aveti dreptate dar OUG 111/2010 se aplica de la 01.01.2011 iar @iancu_costy vorbea de revenirea dintr-un CCC in baza OUG 148/2005 care nu avea aceasta prevedere.

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii guiualina guiualina Buna ziua! In momentul de fata sunt in concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani, dar fara plata indemnizatiei, pt. ca am ales varianta ... (vezi toată discuția)
Revenire la servici din ccc adela05 adela05 Daca unei persoane ii expira CCC la 01.01.2012 si nu a dat nici un semn, in sensul ca nu a anuntat nici ca vine, nici ca nu mai vine la servici, eu am dreptul, ... (vezi toată discuția)
Acordare somaj CalinStefania CalinStefania Conform art.22 din Ordonanta de Urgenta nr.111 din 8 Dec 2010 , persoanele care au beneficiat de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani ... (vezi toată discuția)