avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare somaj

Conform art.22 din Ordonanta de Urgenta nr.111 din 8 Dec 2010 , persoanele care au beneficiat de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani precum si de o indemnizatie lunara (art.2, alin 1, lit. b), pot beneficia de drepturile stabilite de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Intrebarea mea este : Daca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, mama a avut 5 luni lucrate si 7 luni de concediu medical, iar dupa ccc o luna lucrata, poate ea beneficia de somaj?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:50, 19 Februarie 2014
1. Art.22(1) din OUG 111/2010 spune:

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare
...

2. - Asta inseamna ca perioada de concediu crestere copil (CCC) este perioada asimilata stagiului de cotizare la somaj, nu este stagiu de cotizare la somaj.
-Perioada de CCC se va lua in calcul numai pentru stabilirea perioadei de somaj, nu si pentru calcularea indemnizatiei de somaj.

3. - In cazul prezentat de dvs. cele 12 luni de stagiun de cotizare la somaj, care se trec in adeverinta tip (Anexa 26) sunt formate din lunile lucrate dupa terminarea CCC si (pana la 12 luni) din lunile lucrate inainte de a intra in CCC.
- Perioadele de concediu medical nu sunt stagii de cotizare la somaj asa ca se vor lua alte luni de dinainte de concediul medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul vechime pentru somaj Gabrielle2 Gabrielle2 Buna seara, Doresc sa stiu daca pentru vechimea cotizatiei care se iain calcul pentru somaj se considera doar vechimea de la ultimul loc de munca sau ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu de crestere a copilului ezsuzsa76 ezsuzsa76 Buna ziua, As dori sa intreb, ca o persoana cu 12 ani vechime in munca,care acum o luna s-a reangajat dupa concediu de crestere a copilului,are dreptul la ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie de somaj alina_cecar alina_cecar cum se calculeaza din 2011 indemnizatia de somaj dupa revenirea din cic? se ia in considerare la calcul si indemnizatia de crestere copil sau doar ven ... (vezi toată discuția)