avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii

Buna ziua!
In momentul de fata sunt in concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani, dar fara plata indemnizatiei, pt. ca am ales varianta a, cu plata indemnizatiei pe 1 an. Postul pe care sunt incadrata urmeaza sa se desfiinteze. In aceste conditii, pot beneficia de ajutor de somaj?

O alta intrebare pe care o am este daca din platile compensatorii pentru disponibilizare se retine contributie pentru asigurari sociale si contributie pentru asigurari sociale de sanatate la intreaga suma sau doar in limita a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, pt. ca eu am gasit in Normele metodologice la Codul Fiscal, "art. 296^4 Baza de calcul al contribuţiilor sociale individuale
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:........
........t) veniturile reprezentând plăţi compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de muncă......

si (2) În situaţia în care totalul veniturilor prevăzute la alin. (1) este mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, contribuţia individuală de asigurări sociale se calculează în limita acestui plafon, pe fiecare loc de realizare a venitului".

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: guiualina , utilizator 14:30, 24 Octombrie 2013
Puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca va inceteaza CIM din motive neimputabile dvs.
Si avand in vedere ca din data de 11.06.2012 sunt in concediu fara plata indemnizatie de crestere copil, deci nu am avut deloc venituri, probabil valoarea indemnizatie va fi cea minima?
1. Perioada in care sunteti in concediu fara plata pentrru cresterea copilului este perioada asimilata stagiului de cotizare la somaj.

2. In adeverinta cu cele 12 luni stagiu de cotizare la somaj se vor inscrie 12 luni de dinainte de a intra in CCC.
Am inteles. Multumesc frumos!
Buna ziua! Revin la aceasta intrebare pentru ca am intampinat o problema.

Perioada in care am fost in concediu pentru cresterea copilului si concediu fara plata pentru crestrea copilului (cf. art.6 din OUG 111/2010), este sau nu perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj?

Conform OUG 111/2010, art.22 alin.(1) si HG 52/2011 (NOrme de aplicare a OUG 111/2010) Art.36, eu inteleg ca da. Cu toatea acestea, la stabilirea perioadei pentru care pot beneficia de indemnizatie de somaj si a procentului aplicat asupra mediei veniturilor, s-a considerat ca nu. E corect?

Si mai am o intrebare. Concediul pentru sarcina si lauzie este considerat sau nu perioada asimilata stagiului de cotizare? Dar concediul medical de 33 de zile?

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Marți, 6 August 2013
guiualina, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru somaj mocanuveronica mocanuveronica Bună ziua ! Mi-am bagat actele necesare pt. şomaj în urma desfiinţării locului de muncă . Eu am lucrat la firma respective 11 ani , din care 4 ani am ... (vezi toată discuția)
Durata somaj alynna298 alynna298 buna ziua, eu am vechime pe cartea de munca 4 ani,8 luni si 2 sapt. aceasta este vechimea calculata pana am intrat in concediu prenatal in data de 14 martie ... (vezi toată discuția)
Perioada de ccc este vechime in munca? andrei_ady84 andrei_ady84 Buna ziua! Vreau sa stiu daca, concediul de crestere copil intra la experienta de lucru. Vechime ani de munca.Va multumesc. (vezi toată discuția)