avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Iesirea la pensie in conditiile Legii nr. 263/2010
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Iesirea la pensie in conditiile Legii nr. 263/2010

In conditiile noi legei a pensionarii, intreb cand pot iesi la pensie (limita de varsta, anticipata sau anticipata partial) ?
Am 53 ani (nascut in iunie 1958 ) si o vechime totala in munca de 27ani si 6 luni, din care:
- 17 ani si 11 luni in structuri militare, inclusiv stagiul militar de 9 luni (din care 17 ani si 2 luni - conditii speciale);
- 10 ani si 5 luni in structuri civile (din care 2 ani gr. 1 si 1 an si 7 luini , gr 2 de munca).
Mai pot face trimitere la vechimea in structurile militare? Carei case de pensii ma adresez?
Cel mai recent răspuns: tare , utilizator 13:59, 8 Martie 2011
Indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta din partea casei sectoriale de pensii a structurii militare in care v-ati desfasurat activitatea.

Ati realizat atat stagiul minim de cotizare in specialitate de 15 ani si 9 luni, cat si stagiul complet de cotizare de 21 de ani si 8 luni (realizarea stagiului complet de cotizare este un aspect irelevant in cazul acordarii pensiei pentru limita de varsta).

Pentru perioada lucrata in conditii speciale varsta standard de pensionare de 55 de ani si 9 luni se reduce cu 8 ani si 6 luni. Prin urmare puteti sa solicitati oricand pensie pentru limita de varsta.
Multumesc de raspuns. Precizez ca-n momentul de fata eu nu mai sunt cadru militar. Am trecut in rezerva in urma cu 5 ani si de atunci imi desfasor activitatea in mediul privat. Sa-nteleg ca raspunsul dvs. ramane valabil si-n aceste conditii?
Bineinteles, raspunsul meu ramane valabil si in aceste conditii. Nu are importanta daca in prezent nu mai sunteti cadru militar, important este sa indepliniti conditiile privitoare la realizarea stagiilor de cotizare si la implinirea varstei standard de pensionare prevazute in anexa 6 a Legii nr. 263/2010. Dvs. indepliniti conditiile.
Multumesc inca odata pentru timpul acordat. Vreau sa precizez ca nelamurirea mea consta in faptul ca in anexa 6 (la care faceti trimitere) se refera la cadrele militare in activitate iar eu nu stiam daca intram sub incidenta de aplicabilitate.
Da, anexa 6 asa se intituleaza, dar este doar un titlu... neinspirat, ca altfel nu stiu cum sa-i spun. De la 1 ianuarie 2011 sistemul militar a fost integrat in sistemul public de pensii, prin urmare toate cadrele militare ies la pensie conform Legii nr. 263/2010.

De altfel Legea nr. 263/2010 se refera la indeplinirea conditiilor pe care le-am mentionat in mesajul anterior. Art. 52, de exemplu, prevede ca "pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de prezenta lege".

Nu exista nicio prevedere in Legea nr. 263/2010 de genul "la varstele standard de pensionare prevazute in anexa 6 ies la pensie doar cadrele militare in activitate". Parerea mea este ca titlul anexei 6 este doar un titlu neinspirat.

Alte discuții în legătură

Pensie pentru cadrele militare in rezerva cristel padurean cristel padurean Subiect: dilemă referitoare la acordarea pensiei militare. Sînt ofiţer în rezervă. În contextul Legii 263/2010, sînt în următoarea dilemă: - ... (vezi toată discuția)
Solicitare referitor drept de pensie militara pentru sgv conform legii 263/2010 romica66 romica66 Buna ziua, Ma numesc Nicolae Romulus Filip, am fost angajat ca militar pe baza de contract/sgv si am fost trecut in rezerva pe data de 4 aprilie 2009, la ... (vezi toată discuția)
Pensionare adibura adibura Bună ziua, Aş dori să ştiu dacă aţi putea să-mi spuneţi când îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legislaţiei în vigoare, ... (vezi toată discuția)